Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Bijkomende schaalvergroting levert extra voordelen op’
Wouter De Ploey (57 jaar) Dr. in de economische wetenschappen, University of Michigan

‘Bijkomende schaalvergroting levert extra voordelen op’

Wouter De Ploey (57 jaar)
Dr. in de economische wetenschappen, University of Michigan
Kandidaat in de wijsbegeerte (KU Leuven)
CEO Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA)
Ondervoorzitter Voka Antwerpen-Waasland
Bestuurder Vanbreda Risks & Benefits
Bestuurder BNP Paribas

Traditioneel werden Belgische ziekenhuizen geleid door een ervaren arts. Maar Wouter De Ploey, die sinds 2015 aan het hoofd staat van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen – de opvolger van de vroegere Antwerpse OCMW-ziekenhuizen – is opgeleid als econoom en behaalde daarnaast een universitair diploma filosofie.

“De huidige grote uitdagingen van ziekenhuizen zijn functioneel, zoals human resources en financiën. Die thema’s moet je beheersen om het ziekenhuis van de toekomst te bouwen. De medische kant is bij ons in handen van de medisch directeur. Dat is wel een arts”, steekt De Ploey van wal.

De voorbije jaren heeft ZNA flink wat gebouwd en verbouwd. De verhuis van het oude Stuivenbergziekenhuis en een aantal andere diensten naar het gloednieuwe ZNA Cadix is de volgende belangrijke stap. “Momenteel bekijken we de verhuis van patiënten, materieel en personeel om in maart 2023 operationeel te zijn in de nieuwbouw. Hiervoor werken we samen met de ervaren verhuizers van Vervaet voor onze materialen en Rode Kruis-Vlaanderen voor onze patiënten. Voor elk toestel beoordelen onder meer onze biotechnici nauwgezet hoe het kan worden verhuisd, welke bescherming noodzakelijk is en welke indienststellingen er moeten gebeuren voor het toestel weer kan worden gebruikt. Op basis hiervan, van de periode dat een toestel kan worden gemist en op basis van de volumes leggen we de puzzel wat we wanneer verhuizen.”

Nieuw materieel

Maar 90% van het materiaal voor ZNA Cadix wordt nieuw aangekocht. “Dat is een bewuste keuze. Samen met elke dienst hebben we beslist wat nodig is. Dit was een erg arbeids- en tijdsintensief proces, maar zo zijn we er zeker van dat iedereen binnenkort écht met het juiste materieel kan werken. Nu zijn we hiervoor op zoek naar de juiste balans in onze leverplanning. Een aantal toestellen mag namelijk niet te vroeg geleverd worden, bijvoorbeeld omdat ze stuk gaan als ze te lang stil staan. Tegelijkertijd moeten onze collega’s voldoende tijd hebben om te leren werken met de nieuwe machines. Ze mogen dus ook niet te laat geleverd worden. Daarnaast zijn de gevolgen van de pandemie nog altijd voelbaar. De levertijd van veel materieel is vaak langer dan oorspronkelijk gedacht.”

ZNA is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 10 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen (samen goed voor 2.300 bedden), een psychiatrisch verzorgingshuis en een woonzorgcentrum. Er werken zowat 6.300 mensen, waaronder 650 artsen. “Onze huidige schaalgrootte is goed. Een bijkomende schaalvergroting – er lopen fusiegesprekken met GZA Ziekenhuizen –
levert extra voordelen op voor patiënten, medewerkers en de portemonnee. Zo krijg je meer medische (sub)specialisatie en kun je de wachtdiensten makkelijker organiseren, want verdelen over meer mensen. De voordelen bij grote investeringen en aankopen liggen voor de hand.”

“Met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de kleinere ziekenhuizen in het Antwerpse hebben we regelmatig overleg, net als met de universiteit en de hogescholen. Samen proberen we meer mensen enthousiast te maken voor een loopbaan in de zorg.”

Welke toekomst wacht de negentiende-eeuwse Stuivenbergsite?

“In 2021 hebben we na een wedstrijd een ontwerpteam aangesteld. Dit team van architecten, landschapsarchitecten en experten zal samen met de verschillende stakeholders – waaronder ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg – de Stuivenbergsite omvormen tot een aantrekkelijke open, groene en met de buurt verbonden publieke en semipublieke ruimte. Om de sereniteit van de werking van het psychiatrisch ziekenhuis te garanderen, hebben we een zachte, doch pertinente grens getrokken tussen de publieke en semipublieke ruimte. Belangrijk om mee te geven is dat de site na zonsondergang om evidente veiligheidsredenen zal worden afgesloten.”

Zorg blijft centraal op Stuivenbergsite

“Het psychiatrisch ziekenhuis krijgt er een prominente plaats, in verbondenheid met de andere programma’s die er ontwikkeld worden. Zo zullen er tal van recreatiemogelijkheden ontstaan en komt er ruimte voor horeca en sociale economie. Verschillende maatschappelijke diensten – zoals onder meer Kind en Gezin en Huis van het Kind – zullen er onderdak vinden. De HBO5-opleiding (in Vlaanderen het niveau tussen secundair onderwijs en professionele bachelor) blijft op de Stuivenbergsite.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details