Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Bijzondere inrichting voor Gebouw P

Bijzondere inrichting voor Gebouw P

Het interieur van Gebouw P wordt voor een groot deel bepaald door het meubilair van Gispen. Vorig jaar won de leverancier, die al op projectbasis samenwerkte met Radboudumc, de Europese aanbesteding voor ál het meubilair in het universitaire ziekenhuis, zo vertelt accountmanager Sabine Gorter van Gispen. Radboudumc wilde dat alle meubilair van één leverancier komt en daarbij werden de duurzaamheidseisen aangescherpt naar 100% circulair. Bij de nieuwe meubels voor het gebouw voor Infectieziekten is daar rekening mee gehouden, maar er waren nog meer eisen. De meubels moeten comfortabel zijn, passen in de sfeer van het gebouw én goed te reinigen zijn. Dat had gevolgen voor de materiaalkeuze, vertelt interieurarchitecte Nelleke Lagerwerf van Gispen.

Gebouw P is grotendeels ingericht met nieuw meubilair.

Het verantwoordelijke team van Radboudumc, IDEA (Interieur Design en Adviescommissie), werkt nauw samen met het projectteam van Gispen, dat naast Gorter en Lagerwerf bestaat uit projectleider Ed Wulterkens. Zij komen wekelijks bij elkaar in Nijmegen. Gorter: “Ik werk veel in ziekenhuizen, maar zo’n samenwerking als deze maak ik niet vaak mee. Iedereen weet precies van elkaar wat er speelt. Normaal moet ik heel veel zelf oppakken en informatie filteren. Hier loopt het veel meer gestructureerd.” Dat is geen overbodige luxe, want standaard lopen er twee monteurs in het ziekenhuis en bij grote projecten – zoals dit gebouw voor infectieziekten – werken er tien tot vijftien fulltimekrachten van Gispen. 

De sfeer is licht en helder.

Speciale sfeer

“Deze manier van samenwerken heeft er ook voor gezorgd dat we dit project in korte tijd voor elkaar konden krijgen”, zegt Lagerwerf.
Gebouw P werd tegelijk met het hoofdgebouw (Gebouw A) van
Radboudumc gebouwd, dus er werd gezocht naar een lijn die door het hele ziekenhuis kon worden doorgevoerd én die past bij de speciale sfeer en doelgroep van de infectie-units. “Het kleurgebruik op de gangen is rijk en uitgesproken. Overal in het gebouw komen houtprints terug. Samen met designmanager Iris Hobo van Radboudumc heb ik goed gekeken naar welke kleuren voor het meubilair in dat plan pasten”, legt Lagerwerf uit. “We kwamen uit op blauwtinten en taupe.” 

De familiekamers zijn voorzien van comfortabele slaapbanken.

Comfortabel en huiselijk

Omdat patiënten hier soms maanden verblijven, is een ‘thuisgevoel’ in het gebouw belangrijk. Er staan luxe fauteuils. De familiekamers zijn voorzien van comfortabele slaapbanken. De sfeer is licht en helder en er zijn mooie doorkijkjes naar buiten. Door het hele complex is volop aandacht gegaan naar comfort en een huiselijke uitstraling, zo laat
Lagerwerf zien. De stofferingen moesten wel aansluiten bij de strenge schoonmaakprotocollen voor het gebouw voor infectieziekten. “We hebben Radboudumc veel verschillende kunstleren geleverd om 24- en 48-uurs testen mee te doen. Hoe reageren die op schoonmaakmiddelen met chloor, alcohol en intensieve reiniging? Daar hebben we zelf ook veel van geleerd.”

Circulair

Het contract met Radboudumc is gericht op circulariteit en zoveel mogelijk hergebruik van meubilair. Het voordeel voor het grote academisch ziekenhuis, waar veel verhuisd wordt, is dat stoelen en
bureaus – eventueel ‘refurbished’ – weer uitwisselbaar zijn. Dat gaat in de toekomst een grote rol spelen, maar Gebouw P is grotendeels ingericht met nieuw meubilair. “Het voldoet helemaal aan de circulaire richtlijnen”, zegt Lagerwerf. “Het is demontabel en afzonderlijke onderdelen zijn vervangbaar. Stofferingen worden niet geplakt. In plaats daarvan wordt de kuip van een stoel voorzien van een hoes zodat deze makkelijk te vervangen is.”  

Één geheel

Je wilt er niet graag komen te liggen als patiënt, en je mag er als bezoeker niet zomaar komen. Gebouw P en haar inrichting blijven een beetje een geheim. Dat is jammer, want het is een hele prettige plek geworden. Lagerwerf: “Ik denk dat het geheel nu één look and feel heeft. Het gebouw en het interieur versterken elkaar. Ik denk dat de helicopterview van Iris daarin heel belangrijk is geweest.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details