Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Bilthoven | De Leijen Zuid

Bilthoven | De Leijen Zuid

Appartementen De Leijen Zuid: 

Zorgwonen wordt doelgroepwonen bij Woonstichting SSW

In de gemeente De Bilt is van oudsher één woningcorporatie actief (SSW), die hierdoor goed is ingevoerd in het sociale weefsel van de respectievelijke kernen De Bilt, Bilthoven, Groenekan, Westbroek, Maartensdijk en Hollandsche Rading. Bij de ontwikkeling van woongebouw De Leijen Zuid in Bilthoven werd bewust en intensief gezocht naar een goede aansluiting bij lokale zorgbehoeften en doelgroepen. SSW weet sociaal wonen zo een kwalitatieve insteek te geven, vertelt manager Bedrijfsvoering & Vastgoed Marco Pater.

Het in december 2018 opgeleverde woongebouw van 99 appartementen is gedurende het project vernoemd naar de gelijknamige wijk aan de noordzijde van het spoor richting Amersfoort. Begin 2019 gaan de nieuwe bewoners zelf een naam geven aan appartementengebouw De Leijen Zuid. Dit woongebouw combineert sociale huur op een slimme manier met de zorgbehoeften van de Bilthovenaar, door woningzoekenden voorrang te geven op basis van zorgindicatie, leeftijd en woonwijk. “Veel ouderen willen wanneer ze zorg nodig hebben al in een geschikte woning wonen, maar wel zelfstandig.”, legt Pater uit. “En uiteraard zijn zij vrij de eigen zorgaanbieder te kiezen.” Het woongebouw is ruim gedimensioneerd, volledig geschikt voor verzorging aan huis en geschikt voor medische bedden en scootmobiels tot in de woning. Tegelijkertijd biedt het pand een zelfstandig appartement volgens de laatste normen, volledig gasloos (A++) en voorzien van een berging in de woning. De appartementen hebben een omvang van drie kamers (circa 84 m²) tot vier kamers (ruim 100 m²). Een centrale entree met overdekt atrium vormt de schakel tussen beide woonblokken van drie en vijf lagen. Op de begane grond is ruimte gemaakt voor een toekomstige zorgpost. Hiertoe werkt SSW samen met zorgdienstverlener De Bilthuysen. En er is een ontmoetingsruimte met keuken ingericht die door een bewonerscommissie zal worden beheerd. “Ook daarvoor bestaat al veel enthousiasme, terwijl de inhuizing net is begonnen.”

De Leijen Zuid

Marco Pater, Manager bedrijfsvoering SSW.


NOM-ready
Er hebben zich bijna zeshonderd mensen ingeschreven voor de honderdtal woningen in het complex, met voorrang voor bewoners van 65 jaar en ouder uit de achterliggende ‘bloemkoolwijk’ De Leijen, alsmede zorgbehoevenden met een medische indicatie. Het woongebouw is het resultaat van een nieuwe vorm van sociale woningbouw, uiteraard volgens de wettelijke scheiding van wonen en zorg.      

Pater: “De betreffende locatie wachtte al een tijdje op ontwikkeling, mede vanwege de veranderde beleidseisen op het gebied van sociale woningbouw. Er is bewust gekozen hier geen woon-zorgcentrum neer te zetten, maar een specifiek woongebouw geschikt voor zorg aan huis – nu of later, en alleen sociale huur.  Daar bleek de meeste behoefte aan: mensen willen betaalbaar zelfstandig wonen en laten in de helft van de gevallen een woning van SSW achter. Wij zijn ontzettend blij dat voor het eerst sinds de herziening van de Woningwet weer eens nieuw is gebouwd door onze corporatie, en dat op een innovatieve manier. Het gebouw is zeer duurzaam – bijna energieneutraal, en ook nog eens NOM-ready. Voor een maximaal resultaat was er op het dak te weinig ruimte voor extra zonnepanelen die ook opbrengst genereren. Maar we weten dat de capaciteit van zonnepanelen in de toekomst snel zal toenemen, waardoor we wellicht nog eens een sprong kunnen maken. Voorlopig zijn wij en de huurders uitermate blij met deze win-winvorm van sociaal zorgwonen.”

‘Divers en vitaal’
Bilthovenaren krijgen in het woongebouw een ruim zelfstandig appartement passend bij hun levensfase en de lokale doorstroming wordt bevorderd, waardoor er in Bilthoven meer ruimte komt voor andere doelgroepen. “Daarnaast leveren wij een flinke bijdrage aan de energietransitie.” Pater stelt dat kleinere woningcorporaties die dicht bij hun kerntaak en lokale identiteit blijven de beste mogelijkheden hebben deze doelstellingen in harmonie te realiseren. “In de stad is dat anders. Ook onze kernen voelen de druk op de woningmarkt van de Randstad. Je zit vanaf hier binnen tien minuten zowel in het bos als in de stad. Waar vind je dat? Maar zelfs de dorpen rondom Utrecht hebben te maken met de dubbele vergrijzing.” Een divers aanbod is de sleutel voor SSW (portefeuille circa 5.000 woningen). “Wij werken hecht samen met gemeente en bewoners om de gemeente De Bilt vitaal te houden. Wij gaan vanaf medio dit jaar aan de zuidzijde van het spoor het project Hof van Bilthoven realiseren, met een dertigtal sociale woningen op de voormalige schoollocatie aan de Melkweg.” Ook hier gelden een duurzame insteek én een innovatieve aanpak. ERA Contour ontwikkelt en bouwt zowel het koop- als het sociale deel, het laatste uiteraard volgens het Programma van Eisen van SSW. “Open naar de gemeenschap en samenwerkend met stakeholders diversificeren wij het woonaanbod in de gemeente De Bilt. Te beginnen met het nieuwe woongebouw De Leijen Zuid, dat voor de betreffende doelgroepen de beste oplossing biedt en andere huurders een mooie doorstromingskans of startkans. Een echte bijdrage aan het sociale weefsel van Bilthoven op basis van individuele behoeftes.”

De Leijen Zuid

Bewoners Ruud en Jeanne van den Bos in hun nieuwe appartement.


Woongebouw in 275 werkbare dagen turnkey gerealiseerd
Steeds vaker worden duurzame projecten in bouwteamverband uitgevoerd voor een maximaal resultaat. Zo ook in het geval van De Leijen-Zuid, een hoogwaardig gasloos woongebouw met 99 appartementen dat volledig zorggeschikt is. “Zelfs met toekomstige besloten zorgverlening is installatietechnisch rekening gehouden.”, vertelt projectleider Michel van Veluw van De Vries en Verburg Bouw B.V., dat het pand in Bilthoven in december 2018 opleverde.

De Leijen Zuid is ontwikkeld in hechte samenwerking met GBS Architecten – net als De Vries en Verburg gespecialiseerd in zorgprojecten – en de installateurs Klimaatservice Holland B.V. en Van den Pol Elektrotechniek B.V. Van Veluw: “Wij zijn als bouwkundig aannemer al zo’n tien jaar betrokken bij dit project, dat als gevolg van herontwikkeling en nieuwe regelgeving uiteindelijk een 100% woongebouw is geworden met sociale huur. Gedimensioneerd als een zorggebouw tot in de appartementen toe, met dito voorzieningen als ruime liften en aansluitpunten voor scootmobiels. Installatietechnisch is het gebouw tevens voorbereid op zwaardere, besloten zorg.”

Cascobouw
Cascobouw-technisch zaten de uitdagingen vooral in de planning naar de afwerking toe. Van Veluw: “In de basis werkten wij hier met een kleine kern van tien man aan een traditioneel betoncasco. Daarvoor is gekozen vanwege de bouwlocatie: het pand ligt in een hoek van een bosrijke woonwijk; om die reden is het grootste deel van het casco gestort, aangevuld met prefab kolommen en balkons. De twee woongebouwen van drie en vijf lagen zijn afzonderlijk van elkaar gebouwd, afgewerkt met metselwerk en staalbeplating en daarna verbonden door een atrium. Wij zijn in augustus 2017 gestart en hebben onze contractuele 275 werkbare dagen gehaald.”

Sociaal project
In verband met de nabijheid van het spoor zijn de appartementen onder meer voorzien van schuifbare serres die voorzien in een geluidswerende functie. De warmtepompen zijn individueel aangelegd in de technische ruimtes van de appartementen; die zijn uitgerust met laagtemperatuur vloerverwarming. “In de badkamers is nog een elektrische radiator geplaatst omdat de doelgroep daar behoefte aan heeft. Dit is turnkey bouw op maat van de gebruiker. Leuk element is ook dat de zonnepanelen per appartement zijn toegewezen, zodat de bewoner zelf profijt heeft. Dit is een zeer sociaal project, zeker als je kijkt naar de hoogwaardige uitvoering en het volume van de appartementen.”


Bij de Leijen Zuid al veel eerder de keus gemaakt voor gasloos bouwen
“Als het gaat om het klimaatsysteem, dan was dit een vooruitstrevend project.”, zo laat Jan Nederveen, directeur nieuwbouw bij Klimaatservice Holland weten. Het bedrijf, dat verantwoordelijk is voor de aanleg van ventilatie, verwarming en sanitair, werd gekozen vanwege de eerdere goede samenwerking met zowel de architect als de bouwkundig aannemer.

Waar het kabinet er nu naar streeft om alle woningen van het gas af te krijgen, daar koos De Leijen Zuid er twee jaar geleden al heel bewust voor om deze optie bij dit project toe te passen. “Er was een nadrukkelijke wens vanuit de opdrachtgever om geen gas te gebruiken. Daarop hebben wij diverse concepten bekeken. Uiteindelijk is voor een standaardinstallatie gekozen, inclusief een warmtepomp.”

In totaal werden honderd buitenunits in combinatie met zonnepanelen geplaatst. Projectleider Kees Pille zegt daarover: “Ja, het was een grootschalig project, maar de uitdaging schuilde in het beperkte aantal vierkante meters van de beschikbare ruimte. Maar ook dat vraagstuk hebben we uitstekend opgelost.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details