Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
BIM as a service bij specialist in binnenafwerking

BIM as a service bij specialist in binnenafwerking

Jansen the Building Company droeg zijn steentje bij door de volledige binnenafwerking te verzorgen en zonder verpinken mee aan de BIM-kar te trekken. De innovatieve bouwmethodiek is intussen goed ingeburgerd bij de Zonhovense aannemer, maar toch blijft ook voeling met het reilen en zeilen op de werf van cruciaal belang. “Vandaar dat we virtuele expertise mixen met praktijkervaring en al onze medewerkers steevast een BIM-opleiding geven”, klinkt het.

De centrale inkomhal van AZ Sint-Maarten in Mechelen.

Een oppervlakte van 105.000 m², plaats voor 654 bedden en 1.700 personeelsleden, 150.000 m² binnenmuren, 600.000 m² gipskartonplaten (oftewel: 120 voetbalvelden), 450.000 lopende meter profielen (goed om de afstand van Brussel tot Luxemburg te overbruggen), meer dan 6.000 binnendeuren en 525.000 schroeven (een vrachtwagen vol): het zijn feiten en cijfers die tot de verbeelding spreken. AZ Sint-Maarten is dan ook een buitengewoon project. Als onderdeel van een THV met ruwbouwaannemer MBG toverde Jansen the Building Company de naakte structuur om tot een functioneel en hypermodern ziekenhuis. “Met zijn slimme, kwalitatieve inrichting ondersteunt AZ Sint-Maarten het genezingsproces”, zegt CEO Nadia Jansen. “Elk meubeltje – van een eenvoudig kastje in de zorgkamers tot het volledige meubilair van de verpleegposten – werd tot het laatste schroefje uitgetekend en geplaatst op de werf. Gezien de strikte voorwaarden op het vlak van hygiëne, luchtdichtheid, drukverschillen, enzovoort verdient de afwerking van de ziekenhuisapotheek (de grootste in België!), operatiezalen en cleanrooms een bijzondere vermelding. En in de materniteitskamers kunnen kersverse moeders hun optimaal binnenklimaat kiezen en zelfs de kleur van het plafond aanpassen aan hun gemoedstoestand, met dank aan onze KAY-klimaatplafonds!”

Op de werf van Hotel Van der Valk in Gent.

2-in-1-medewerkers

Wat AZ Sint-Maarten eens zo uniek maakt, is dat het te boek staat als het eerste grootschalige BIM-project in ons land. Sinds de inhuldiging van het ziekenhuis in juni 2018 is de opmars van de innovatieve bouwmethodiek niet meer te stoppen. Ook Jansen the Building Company is en blijft fan. “Het is overduidelijk dat BIM de traditionele manier van werken optimaliseert”, vertelt BIM-manager Sien van der Have. “Maar een Berlijnse Muur tussen het BIM- en uitvoeringstechnische projectteam is bij ons taboe. Een kruisbestuiving tussen virtuele en reële expertise zorgt immers voor het grootste rendement. Vandaar dat we iedere collega omtoveren tot een 2-in-1-medewerker. Van calculator over projectvoorbereider tot werfleider: iedereen krijgt een BIM-upgrade. Zo ontstaat het bouwteam van de toekomst, waarin het BIM-model versmelt met projectkennis, technische expertise en praktijkervaring. Onze BIM-afdeling is dus geen geïsoleerd eilandje, maar een team van ondersteunende BIM-specialisten die voor iedere divisie specifieke werkmethodieken en templates uitwerken. Daarnaast zetelen we in een aantal werkgroepen, zodat we ons kunnen verdiepen in alle nieuwigheden. Via de helpdesk, die 24/7 bereikbaar is, helpen we iedereen om via één druk op de knop de juiste informatie te vinden – niet alleen collega’s, maar ook klanten en ontwerpers. Kortom: BIM as a service.”

BIM doortrekken naar onderhoud

Iedere functie heeft bij Jansen the Building Company een eigen BIM-niveau. Wie interne opleidingen volgt, kan opklimmen naar een hoger niveau – van ‘Basic’ naar ‘Advanced’ en ‘Pro’. Werfleider Kevin De Gols is een treffend voorbeeld van deze doorgroeipolitiek: “Het BIM-model maakt alles zoveel makkelijker op de werf. Je kunt real-time zien wat er op iedere plek nodig is. Vroeger moest je je daarvoor over een papieren 2D-plan buigen. Dat kostte extra tijd én de kans op interpretatiefouten was groter.” Het mag duidelijk zijn: de toekomst is aan de ‘bimmers’. “Vanaf dit jaar trekken we de BIM-aanpak door naar onderhoud”, zegt Van der Have. “De bouwheer bepaalt van meet af aan welke informatie hij nodig heeft om zijn onderhoud te plannen. Die informatie verwerken we onmiddellijk in het BIM-model. Daardoor is het slechts een kleine stap om het as-built-model op te waarderen tot een heus ‘maintain-model’, dat eenvoudig te raadplegen is op een gebruiksvriendelijk platform.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details