Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Healing Environment

Blije gebouwen voor een mensgerichte zorg

Foto-Mireille-van-Driel-Groen
Mireille van Driel.

Tekst | Livin’ Ontwerpbureau

Beeld | Suzan Alberts

20 oktober 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Blije gebouwen voor een mensgerichte zorg. Dat kan én moet effectiever, maar vooral liefdevoller, plezieriger en blijer vindt Mireille van Driel. Zij is op de oprichter van Livin’ Ontwerpbureau uit Breukelen en maakt blije gebouwen door heel Nederland. Van Driel begon haar carrière als interieurontwerper voor kantoren, maar ontdekte niet veel later een kloppend hart voor de zorg. “Na het uitvoeren van mijn eerste opdracht voor een zorginstelling wilde ik meer van dit soort opdrachten doen”, vertelt Van Driel, met een sprankelende glimlach. De nieuwe opdrachten voor zorginstellingen kwamen ook daadwerkelijk binnen, waardoor Livin’ Ontwerpbureau een specialisatie voor de gezondheidszorg ontwikkelde. 

De sleutelelementen van een blij gebouw

Op die manier bedacht Van Driel dus het concept van blije gebouwen. “Een blij gebouw kent vier sleutelelementen; beleving, liefde, inspiratie en jij. Een gebouw moet een positieve ervaring teweeg brengen. Een inspirerende werkomgeving en een liefdevol thuis zijn. Een omgeving waarbij het gebouw dienend is voor de behoefte van de cliënten of patiënten.” Volgens Van Driel is het belangrijk dat een gebouw de juiste energie uitstraalt.

Kleur beïnvloedt emotie

Bij Livin’ Ontwerpbureau werken ze daarom ook altijd met een blij bord. Het blije bord is de start voor het ontwerp, want met het maken van dit bord wordt gekeken naar waar de behoefte van bewoners en het personeel ligt. “Onze ontwerpen zijn altijd kleurrijk. Soms zijn mensen bang dat het overweldigend wordt, maar wij kiezen heel bewust voor kleuren die associaties met de natuur oproepen.”

Een helende omgeving

Volgens Van Driel is het principe van Planetree dan ook leidend binnen de werkwijze van het bureau. “Wij vinden een helende omgeving heel belangrijk. De kleuren die we toepassen binnen een gebouw moeten liefde, rust en veiligheid bieden.” Gebouwen in de gezondheidszorg worden vaak ingericht vanuit een praktisch oogpunt – maar daarbij komt een interieurdesign op basis van gezellig- en geborgenheid op de tweede plek. Terwijl voor kwetsbare mensen een veilig gebouw een onmisbare sleutel is tot het verhogen van hun levenskwaliteit. Daarom zetten mijn team en ik ons in voor blije gebouwen – omdat iedereen een liefdevol thuis verdient. De liefde voor ons werk en onze medemens blijkt uit de manier waarop we onze opdrachtgevers begeleiden tot een gewenst resultaat dat uitnodigt tot blijdschap, vreugde en kwaliteit. Zodat medewerkers en ondersteunend personeel hun beste werk kunnen doen en bewoners van hun woonplek kunnen genieten. Een plek waar ze zich veilig en gelukkig voelen.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details