Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Boeckx en De Vloed werken samen onder de naam DETOO Architects

Boeckx en De Vloed werken samen onder de naam DETOO Architects

Boeckx en De Vloed, twee architectenbureaus die zich hebben gespecialiseerd in onderwijs en de zorg, engageren zich nu om samen toonaangevende projecten te realiseren die het leef- en werkcomfort van de 21ste eeuw mee bepalen. Die nieuwe entiteit heeft een naam gekregen die de gemeenschappelijke kracht en ambitie perfect onderstreept: DETOO Architects.

Beide architectenbureaus bouwden een sterke reputatie op in de onderwijs- en zorgsector. Als onafhankelijke, creatieve ontwerpers gaven hun projecten blijk van een vernieuwende vormgeving, eigentijds materiaalgebruik en een verfijnde detaillering, steeds met aandacht voor de exploitatiekosten en de ‘total life cycle cost’. Als DETOO Architects willen beide bedrijven deze kennis en ervaring nog explicieter inzetten. Serge Lefevere: “Steeds opnieuw vinden we een balans tussen ruimtelijke, maatschappelijke, economische en ecologische aspecten. Zo krijgen projecten betekenis in het leven van de huidige en toekomstige bewoners en gebruikers, maar ook in het sociaal-culturele weefsel van de omgeving.”

Krachtige gebouwen
Johan Cogge geeft aan dat elk gebouw een beleving met zich mee moet brengen voor gebruikers en bezoekers. “Daarom willen wij krachtige gebouwen creëren die zich niet alleen prachtig integreren in hun omgeving, maar deze zelfs mee gaan bepalen. Gebouwen die sfeer en karakter geven aan de binnen- en buitenomgeving en tegelijkertijd vanzelfsprekend de ideale mantel vormen voor de beoogde functie.” Daarom is het volgens Jan De Vloed uitermate belangrijk dat de ontwerpers een zeer groot inlevingsvermogen hebben met betrekking tot de bedoeling en de wensen van de opdrachtgever. “Dialoog staat centraal in onze werkwijze. Behoeften en wensen vertalen wij in herkenbare en unieke realisaties waarin functionaliteit centraal staat.” Volgens Albaan Tas is dat de essentie: de architecturale vertaling van de werkorganisatie, gevraagd door de opdrachtgever, rekening houdend met tal van randvoorwaarden als budget, oppervlakte, subsidieregelingen, wetgevingen, visies, exploitatiekosten enzovoorts. “En dit allemaal volgens de beste bouwpraktijk.” Serge Lefevere: “We zijn ervan overtuigd dat we enkel op die manier eigentijdse en zelfs vooruitstrevende antwoorden kunnen formuleren op de ruimtelijke behoeften van vandaag en morgen.”

Ontwerpen is keuzes maken
Een gebouw moet volgens de bedrijven vele meesters dienen. De bouwheer wil een ontwerp dat niet alleen functioneel uitstekend bedacht is, maar dat zich tegelijkertijd weet te onderscheiden in de omgeving. De financieel verantwoordelijken willen een gebouw dat economisch te bouwen en uit te baten is. De gebruikers willen een gebouw dat een zo perfect mogelijk antwoord geeft op de huidige en toekomstige behoeften. Een gebouw dat zich ook weet aan te passen aan de snelle evoluties binnen de sector. “Vanuit onze ervaring en specialisatie weten wij precies hoe we al deze eisen tegen elkaar moeten afwegen en welke behoeften voorrang moeten krijgen op andere wensen. Want ontwerpen is altijd keuzes maken. Wij hebben niet alleen de expertise om precieze antwoorden te geven op uw vragen, maar ook om de vragen aan te raken die u zich nog niet heeft gesteld. Of om u erop te wijzen dat sommige vragen misschien niet juist zijn gesteld.”

‘Design to operate’
Elk project, elk gebouw wordt ontworpen voor een specifiek doel, maar moet tegelijkertijd ook flexibel en duurzaam zijn om wijzigingen in de tijd mee te kunnen nemen. De wensen en bezorgdheden van alle stakeholders worden aan het begin van het project geregistreerd en in alle stadia van het ontwerp en de uitvoering geëvalueerd. Waar nodig worden ze, in samenspraak met de opdrachtgever, bijgestuurd. Op die manier kunnen de plannen organisatorisch zeer precies worden opgesteld, met een strikt budget- en tijdsmanagement, en kunnen de eisen van alle betrokkenen worden vertaald in een ambitieus ontwerp dat het idee van ‘design to operate’ perfect onderschrijft.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details