Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Bouwen in de oude stijl van Urk
Met de nieuwbouw van De Hofstee heeft Stichting Zorgcentrum Talma Urk een hoogwaardig plan ontwikkeld voor senioren. (Beeld: W. de Vries)

Bouwen in de oude stijl van Urk

Een bijzonder project. Zo mag je de op 31 januari 2022 opgeleverde duurzame nieuwbouw van ‘De Hofstee’ in hartje Urk gerust noemen. Deze derde locatie van Zorgaanbieder Talma Urk is een modern seniorencomplex met 40 seniorenwoningen, 24 WLZ-zorgappartementen, een logeerappartement, een fysio-groepsruimte met behandelruimte, een brasserie en een dagbestedingsruimte met wijkfunctie.

Lichte, open gebouwen bieden onderdak aan de appartementen. Het grote atrium zorgt voor dit open karakter en biedt bovendien meer dan voldoende ruimte om op de begane grond gezellige zitjes en hoekjes te creëren, waar mensen elkaar ontmoeten onder het genot van bijvoorbeeld een kopje koffie. De locatie is voor veel inwoners van Urk bekend. Op deze plek was vroeger de Wilhelminaschool gevestigd. Een aantal van de bewoners heeft zelf op deze school gezeten.

Lichte, open gebouwen bieden onderdak aan de appartementen. (Beeld: W. de Vries)

Hoogwaardig plan

“Hier kan ik makkelijk 100 worden”, aldus bewoner Jacob Schraal, die model staat voor de positieve reacties. Met de nieuwbouw van De ­Hofstee, met zicht op het IJsselmeer, heeft Stichting Zorgcentrum Talma Urk een hoogwaardig plan ontwikkeld voor senioren. “Het doel is om hier een prettige woonomgeving te creëren voor mensen op leeftijd, die zelfstandig wonen en die nu of in de toekomst gebruik zullen maken van zorg”, vertelt algemeen directeur Wilfred Muller, die al vanaf het prille stadium in 2013 bij het project betrokken is. “Het inpassen van onze zorgvisie in een nieuwbouwproject, de vergunningen, het meekrijgen van gemeente en Raad van Toezicht: het zijn stuk voor stuk langdurige processen”, aldus Muller, die het inspirerend vindt dat alle betrokkenen, waaronder de gemeente, het zorgpersoneel en de Raad van Toezicht, zich achter het project schaarden.

‘Bouwen op een postzegel’ in beeld.

Oude stijl van Urk

De woningen kunnen snel als zorgappartementen worden ingezet, als de bewoners daaraan toe zijn (en er een passende zorgindicatie is). De Hofstee, een ontwerp van Korfker Architecten, is een succes. Er zijn wachtlijsten voor zowel de seniorenappartementen als voor de zorgappartementen. Alle 64 appartementen zijn geschikt voor echtparen. Schraal: “Het ziet er van binnen en van buiten mooi uit. Het is een beetje in de oude stijl van Urk gebouwd, het lijken net allemaal kleine huisjes. Ik ben baas in mijn eigen appartement. Ik huur hier en krijg er zorg bij. Mijn kleren worden gewassen, er wordt één keer per week schoongemaakt en de ramen worden gelapt. Ik voel me hier echt de koning te rijk. Alle faciliteiten die je begeert zijn hier en in het restaurant kan ik elke dag kiezen uit twee menu’s. Het zijn goede maaltijden met soep, een hoofdmaaltijd en een toetje na.”

Zijn er dan geen onvolkomenheden? “Helaas wel”, zegt Muller. “De warmtepomp kan nog niet worden aangesloten op het openbare net. Het gebouw is volledig gasloos, alles werkt elektrisch. Middels warmte- en koudeopslag wordt er ’s winters verwarmd en gekoeld in de zomer. Er liggen op het hoofdgebouw ruim driehonderd zonnepanelen. Alle appartementen zijn voorzien van branddetectie en vanuit alle woningen kan gecommuniceerd worden met de zorg. Diverse domotica technieken zijn aanwezig ter ondersteuning bij een toenemende zorgvraag. We zijn echt heel blij met het project, maar volgens de netwerkbeheerder is er onvoldoende capaciteit beschikbaar om de warmtepomp aan te sluiten. Daarom staan er tot eind 2023 twee stikstof en fijnstof uitbrakende dieselgeneratoren die voor het vermogen zorgen.”

De Hofstee is een modern seniorencomplex in hartje Urk, met zicht op het IJsselmeer.

Uitdaging

Het bouwproject startte in 2020 en was een ware uitdaging. Allereerst omdat je als zorgaanbieder nauwelijks bouwmanagementervaring hebt. “HEVO en een zelfstandig adviseur hebben ons hierin kundig begeleid.” Maar ook de bouwlocatie zelf was een uitdaging. Muller bekent er vooraf de nodige zorgen over gehad te hebben. “Dankzij de welwillende medewerking van de gemeente, buurtbewoners en de kwaliteiten van de bouwpartijen is het boven verwachting goed verlopen. Natuurlijk gebeurt er weleens wat tijdens zo’n grootschalig project, maar zonder wrijving geen glans”, zegt hij met een glimlach. Ook Theo van der Molen, projectleider namens Jorritsma Bouw, roemt de samenwerking met Stichting Zorgcentrum Talma Urk: “We hebben op constructieve wijze samengewerkt. De neuzen stonden in dezelfde richting.”

Op 31 januari 2022 werd ‘De Hofstee’ opgeleverd. (Beeld: W. de Vries)

Familiebedrijf

Jorritsma Bouw is een familiebedrijf met vestigingen in Bolsward en Groningen. Er werken zo’n 250 mensen, die een omzet van ruim 100 miljoen euro per jaar realiseren. “Talma Urk heeft ons deze opdracht gegund vanwege onze ruime ervaring in vergelijkbare projecten.”

Het ‘bouwen op een postzegel’ blijft, ervaring of niet, complex. “En dat op steenworp afstand van het oude dorp en het winkelcentrum”, vertelt Van der Molen, die aangeeft dat de bouw begon in augustus, nadat eerder die zomer de grond van puin was gezuiverd. “De ‘Hofstee-postzegel’ is 7.400 m2 en wordt begrensd door bestaande woningen en wegen. Dat maakte het extra gecompliceerd. Logistiek, planning en communicatie waren cruciaal. Bij de nieuwbouw was omgevingsmanagement daarom erg belangrijk. We werkten volgens de principes van ‘Bewuste Bouwers’ (veilig, omgeving, vakmensen, milieu en verzorgd). Als ‘tijdelijke buur’ hielden we rekening met de belangen van de gemeente, Talma Urk, omwonenden, bedrijven en huidige bewoners.” Een praktijkvoorbeeld van de goede samenwerking: “We kregen toestemming van de gemeente om bij het begin van de bouw een voetpad en parkeerplaatsen alvast in gebruik te nemen voor bouwmaterialen om ruimte te winnen. Dat was voor het bouwproces essentieel.” 

Corona vormde gedurende de bouwtijd nog een extra uitdaging. “Sommige grondstoffen waren schaars en kenden leveringsproblemen, maar we hebben de opleverdatum kunnen handhaven.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details