Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Bouwen op Romeinse geschiedenis – Transparant en oplossingsgericht
De polikliniek is gebouwd op de resten van een Romeinse nederzetting (en op de kelder van het oude zusterhuis).

Bouwen op Romeinse geschiedenis – Transparant en oplossingsgericht

Nog voordat het voorlopig ontwerp van EGM gereed op tafel lag, is Du Prie bouw & ontwikkeling toegetreden tot het bouwteam van de polikliniek in Voorburg. Volgens Martijn du Prie, eigenaar van het Leidse bouwbedrijf, is deze vroege instap heel belangrijk voor een goedlopend bouwproces.

Du Prie: “Wij hebben aardig wat ervaring met ziekenhuizen, laboratoria en zorggerelateerde bouw en daar is het gecompliceerd om alles van tevoren vast te leggen. Bij de polikliniek konden we, voordat het voorlopig ontwerp gereed was, al ramingen maken, offertes opvragen en gegevens invullen. Vanaf daar hebben we met het team het DO en bestek vormgegeven en bijgestuurd op uitvoerbaarheid en budget. Als we ergens tegenaan liepen, deelden we dat met de opdrachtgever. Zo waren wij op een transparante wijze oplossingsgericht bezig. In de veranderlijke zorg is dat extra relevant.”

Een bijzonder complex bouwwerk is de kliniek niet. Projectleider Hans van Es: “Het gebouw zelf is een betrekkelijk eenvoudige, transparante, in het werk gestorte constructie van 68 betonnen kolommen en gestorte vloeren.” De gevels zijn ingevuld met HSB-elementen met houten gevelbekleding (latten van verduurzaamd Fraké hout) en een opengewerkte glaswand op de begane grond.

Opdrijven

De fundering was een lastigere opgave. Door de archeologische UNESCO-status van het gebied, mocht niet geheid worden en moest gebouwd worden op de bestaande kelderbak van het zusterhuis. Van Es: “Om te voorkomen dat de kelderbak door het weghalen van het zusterhuis zou opdrijven, is deze volgezet met water voordat de oudbouw werd gesloopt. Pas na het storten van de nieuwe eerste verdiepingsvloer, was er voldoende tegendruk om de kelder leeg te pompen. Het gebouw heeft een grotere footprint dan het gesloopte zusterhuis en kraagt aan de langszijden 2,5 meter en aan de kopse kanten ruim 6 meter uit.” 

Luchtdichtheid

Du Prie was ook verantwoordelijk voor de afbouw. “Constructief waren er geen bijzonderheden, aangezien de Bucky het zwaarste apparaat was. In de afwerking hebben we rekening gehouden met de vereiste luchtdichtheid van het lab en lood in de wanden van de Bucky-ruimte aangebracht. De installaties zijn grotendeels weggewerkt in de techniek­ruimte op het dak.”

“Maar eenvoudig als het lijkt, ook hier is het zaak om te weten waar je het over hebt”, besluit Du Prie. “Ook als je niet snapt hoe bijvoorbeeld een scanapparaat werkt, zul je toch rekening moeten houden met de randvoorwaarden die voor het gebruik noodzakelijk zijn. Als je gespecialiseerd bent in dit soort werk, ben je veel beter in staat het doel van de opdrachtgever voor ogen te blijven houden en met een beperkt budget de kwaliteit overeind te houden. Zelfs in coronatijd.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details