Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
BovenIJ ziekenhuis vernieuwt CSA en CSRD
De schone zijde van de CSRD.

BovenIJ ziekenhuis vernieuwt CSA en CSRD

BovenIJ ziekenhuis en Steelco Benelux vernieuwen de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) en Centrale Scopen Reinigingsdienst (CSRD)

Voor de verbouwing van de CSA binnen het BovenIJ ziekenhuis was het idee om de verbouwing in delen te laten plaatsvinden. Zo zouden de OK en verpleegafdelingen geen problemen ondervinden. De operaties en behandelingen konden zo gewoon doorgaan. Met een multidisciplinair team vanuit Steelco Benelux en het bouwteam BovenIJ zijn de plannen gemaakt voor de verbouwing. Het team kreeg professionele ondersteuning vanaf het ontwerp tot en met de oplevering van de afdeling met een geweldige samenwerking tussen de twee partijen.

De endoscopen worden door Anita Seiler uit de scopereiniger gehaald en in de droogkast gehangen.

Groei

Inmiddels werkt men al weer een tijdje op de vernieuwde afdeling en de teamleden zijn trots op hun werkplek. Anita Seiler en Dave Kooij werken inmiddels vijftien jaar op de CSA in het BovenIJ. In de jaren groeide het team mee met de toename van de operaties en uitbreiding van het Endoscopiecentrum. De CSA beheert alle flexibele scopen van alle poliklinieken en van het Endoscopiecentrum. “Daarnaast reinigen en steriliseren we alle instrumentensetjes voor de poliklinieken en OK en beheren we het steriel magazijn”, vertelt senior sterilisatieassistent Kooij. Nu telt het CSA-team 19 collega’s, waaronder 2 collega’s in opleiding.

Meer capaciteit

Door het toenemend aantal operaties en behandelingen in het Endoscopiecentrum was uitbreiding op de CSA en CSRD onvermijdelijk. Voor de CSA waren de thermodesinfectoren, waarmee instrumenten gereinigd en thermisch gedesinfecteerd worden, allereerst aan de beurt. De Miele automaten die hier al minstens 15 jaar stonden te draaien, moesten vervangen worden. Omdat de keuze op ­Steelco Benelux was gevallen, was het vervangingstraject redelijk eenvoudig. De nieuwe automaten pasten op de oude plekken waardoor een 1 op 1 wisseling mogelijk was. Ook kon de CSA gedurende deze verbouwing altijd beschikken over 2 thermodesinfectoren waardoor er geen productiestilstand was.

Hierna was de CSRD aan de beurt. De toename van het aantal behandelingen maakte het noodzakelijk dat men van twee automaten ging uitbreiden naar drie. Kooij: “Omdat er nu meer capaciteit is, kan het Endoscopiecentrum dagelijks patiënten ontvangen in twee kamers in plaats van in één kamer.” Ook hier was het mogelijk voor Steelco Benelux om het productieproces in gang te houden. De oude washers werden in dezelfde ruimte verplaatst om zo plaats te maken voor de nieuwe automaten. Zo kon men alle aangeboden endoscopen blijven reinigen en desinfecteren. Ook zijn tijdens de verbouwing de endoscopen droogkasten vervangen. De ruimte werd vernieuwd en voldeed weer aan de richtlijnen.

Belaadzijde endoscopen washers EW2/2 2S.

Waarom Steelco?

“Ons onderscheidend vermogen zit in de projectbenadering”, vertelt de projectleider van Steelco Benelux. “Elke klant is voor ons uniek. Wij zijn een creatief team van uiteenlopende experts die snel inzetbaar zijn en die zich coöperatief opstellen totdat de beste oplossing is gevonden. Wij zijn pas tevreden als de gebruiker dat is.”

Trots team

Kooij: “Tijdens de vernieuwing van onze afdeling is er goed naar onze wensen geluisterd. Dat voelde als blijk van vertrouwen voor de manier waarop we bezig zijn met ons vak. Iedereen is gemotiveerd en bezig met kwaliteit. Kijk, instrumenten een klein beetje steriel maken, dat bestaat niet. Het draait bij ons om kwaliteit, we werken volgens de richtlijnen en vastgelegde validatieprocessen. Ik zou zelf geopereerd durven worden met deze instrumenten, daar gaat het om!”   

Over Steelco Benelux BV

Steelco Benelux BV is de verkooporganisatie van de Steelco S.p.A, fabrikant van kwalitatief hoogwaardige reiniging, desinfectie en sterilisatieapparatuur, gevestigd in het pand van Miele Nederland in Vianen. “Als onderdeel van de Miele Group maken wij deel uit van het internationale familiebedrijf Miele. Onze producten zijn ontwikkeld voor diverse marktsegmenten, waaronder de gezondheidszorg, CSA, farmacie, Life Science en laboratoria.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details