Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Brandveilig & Toegankelijk. Zelfsluitendheid van inpandige woningtoegangsdeuren

Brandveilig & Toegankelijk. Zelfsluitendheid van inpandige woningtoegangsdeuren

Een belangrijke aanpassing in het Bouwbesluit 2012 op gebied van brandveiligheid is de eis dat woningtoegangsdeuren van appartementen uitkomende in een gezamenlijke hal of gang, zelfsluitend dienen te zijn bij brand. Voorheen gold dit alleen vo­­or woningtoegangsdeuren in portieksituaties maar het voorschrift geldt nu ook voor brandwerende woningtoegangsdeuren die grenzen aan bijvoorbeeld een corridor.

Een openstaande woningtoegangsdeur zorgt ervoor dat de rookontwikkeling bij brand zich snel kan verspreiden in de gemeenschappelijke ruimte en vluchtwegroute. Het is daarom van belang dat de woningtoegangsdeur sluit bij brand en rookontwikkeling.

1. Vrijloopdeurdranger met rookdetector.

Concept 1
Complete vrijloopdeurdrangerset: TS 5000 EFS vrijloopdeurdranger met RSZ 7.
Verkrijgbaar als deurblad-, kop- en inbouwmontage.
Met fail-safe functie (volgens EN2535).
Uitvoering: draadloos
Optioneel: Plafond rookdetector draadloos. Geen kabel nodig van rookdetector naar GEZE vrijloopdeurdranger.

Advies voor vrijloopdranger

Bij het toepassen van een standaard deurdranger ondervindt men bij dagelijks gebruik op een woningtoegangsdeur praktische en fysieke hinder. In de praktijk leidt dit er vaak toe dat de standaard deurdranger onklaar wordt gemaakt en hierdoor ontstaat het risico dat de zelfsluitendheid bij brand niet meer is gewaarborgd. GEZE adviseert om deze reden om op een woningtoegangsdeur een rookmelder of rookdetector gestuurde vrijloopdeurdranger toe te passen. Deze vrijloopdeurdranger vormt bij gebruik in normale omstandigheden geen belemmering en wordt alleen bij brand geactiveerd. De rookmelder of rookdetector gestuurde GEZE vrijloopdeurdranger is in meerdere installatie varianten verkrijgbaar, van opbouw tot inbouw en met geïntegreerde rookdetector of met losse rookmelder.

2. Vrijloopdeurdranger met rookmelder en meldervoet.

Concept 2
Complete vrijloopdeurdrangerset: TS 5000 EFS vrijloopdeurdranger & rookmelderset. Verkrijgbaar als deurblad-, kop- en inbouwmontage.
Met fail-safe functie (volgens EN2535).
Uitvoering: bedraad.
Slechts één kabel nodig van rookmelder naar GEZE vrijloopdeurdranger.
230V naar 24V gestabiliseerd uit.

Aansturing met fail-safe functie

Voor de aansturing van de vrijloopdeurdranger heeft GEZE een veelzijdig assortiment beschikbaar waaronder de geïntegreerde rookdetector, de standaard gevoede 230V rookmelder in bekabelde uitvoering en de draadloze rookdetector. Alle uitvoeringen zijn met fail-safe functie uitgevoerd volgens NEN2535. Het onderhoud van deze rookmelder of -detector gestuurde vrijloopdeurdranger valt onder de zorgplicht van artikel 2.6 en dient jaarlijks geïnspecteerd te worden. Hiervoor heeft GEZE diverse mogelijkheden.

3. Vrijloopdeurdranger met geïntegreerde rookschakelcentrale en rookdetector.

Concept 3
Complete vrijloopdeurdrangerset: TS 5000 RFS vrijloopdeurdranger met geïntegreerde rookschakelcentrale. Met fail-safe functie (volgens EN2535).
Uitvoering: bedraad.
Voor deurblad en kopmontage aan de scharnierzijde. Optioneel: Plafond rookdetector draadloos. Geen kabel nodig van rookdetector naar GEZE vrijloopdeurdranger.

Voor elke situatie een gecertificeerde toepassing

GEZE heeft verschillende concepten samengesteld om in elke situatie een passende en gecertificeerde oplossing voor de woningtoegangsdeur te kunnen bieden. Of het nu gaat om nieuwbouw of aanpassingen in bestaande bouw. Laat u daarom goed informeren door een van onze GEZE adviseurs. Zij ondersteunen, informeren en adviseren u graag over de meest geschikte toepassing voor uw project.

Lees de GEZE brochure ‘Brandveilig & Toegankelijk’ voor meer informatie over dit onderwerp en de GEZE concepten.

Voor meer informatie over vrijloopdrangers, Bouwbesluit 2012, certificaten, GEZE producten of advies kijk op: www.geze.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details