Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Brandveiligheid: een must voor iedere organisatie
De missie van Normec FSS is Nederland optimaal brandveilig maken.

Brandveiligheid: een must voor iedere organisatie

Sinds 1 januari 2015 moeten alle brandmeldinstallaties bij zorglocaties voorzien zijn van een inspectiecertificaat. Feitelijk was een dergelijk inspectiecertificaat al vanaf 2012 vereist (met de invoering van het Bouwbesluit 2012).

Sanne de Rijk, Kwaliteitsmanager bij Normec Fire Safety & Security (FSS): “Normec FSS is een type A geaccrediteerde inspectie-instelling. Wij verzorgen het volledige inspectieproces om tot een gecertificeerde brandbeveiliging te komen. Onze ervaren en vakbekwame inspecteurs hebben ieder hun eigen specialisme. Hierdoor hebben we brede kennis in huis en kunnen we de volledige scope van brandveiligheidsinspecties bedienen. Van brandblus­systemen, zoals sprinkler of watermist, tot brandmeldinstallaties, ontruimingsalarmsystemen en rookbeheersingssystemen. Het is onze missie om Nederland optimaal brandveilig te maken, door onafhankelijke inspecties uit te voeren. Omdat we in ons werkveld te maken hebben met veiligheid van mens en dier, moeten de inspecties altijd van hoog niveau zijn.”

Met een inspectie beoordeelt Normec FSS of de installatie van een gebouw voldoet aan de gestelde doelstelling(en).

Brandveiligheid geborgd

De Rijk vervolgt: “Alle locaties met gebruiksfuncties die vanuit het Bouwbesluit een eis tot een inspectiecertificaat hebben, zijn voor ons interessant. Een brandbeveiligingsinstallatie en de bijbehorende voorzieningen zorgen gezamenlijk voor de (wettelijk verplichte) brandbeveiliging. Met een inspectie beoordelen wij of de installatie van een gebouw voldoet aan de gestelde doelstelling(en). Zo blijft de brandveiligheid in het gebouw geborgd.”

Ze licht toe hoe Normec FSS vervolgens te werk gaat: “De inspecteur begint met een beoordeling van het basisontwerp (documentatie). Hierna volgt de beoordeling van het detailontwerp (tekeningen en berekeningen). Vervolgens zal de inspecteur een inspectieplan opstellen. Tijdens de inspectie wordt de installatie gecontroleerd en worden bijbehorende sturingen getest. Ook wordt er gekeken naar bouwkundige en organisatorische zaken zoals het beheer van de installatie, opslag, etc. Na de inspectie volgt er direct een nabespreking waarin de bevindingen worden gedeeld. Na de inspectie en de nabespreking stelt de inspecteur een inspectierapport op, die door een collega-inspecteur wordt getoetst. Als een inspectie is uitgevoerd en er kan een positieve conclusie op de doelstelling worden gegeven, dan kan een inspectiecertificaat worden verstrekt.”

Met een inspectie beoordeelt Normec FSS of de installatie van een gebouw voldoet aan de gestelde doelstelling(en).

Tot slot stuurt Normec het inspectierapport en inspectiecertificaat naar de opdrachtgever. “Het inspectiecertificaat toont aan dat de brandbeveiligingsinstallatie in orde is.”

Inspectiemethodiek

“Voor het inspecteren van brandbeveiligingsinstallaties zijn verschillende inspectiemethoden mogelijk. Wij kunnen conformiteit bepalen met bepaalde normen of met uitgangspuntendocumenten. Ook kunnen we inspecteren op afgeleide doelstelling volgens het CCV (het Centrum voor Criminaliteits­preventie en Veiligheid) inspectieschema”, aldus De Rijk. “Het CCV is een onafhankelijk schemabeheerder en ontwikkelt en beheert certificatie- en inspectieschema’s voor brandveiligheid. Uiteindelijk bepaalt de klant volgens welke methode we moeten inspecteren. Deze keuze is afhankelijk van het doel van de inspectie. Kortom: het is belangrijk dat vooraf helder is waarvoor een inspectie dient, zodat er later geen problemen ontstaan met het voldoen aan de gestelde eisen.” 

Toekomstvisie

“Vakinhoudelijk de beste zijn, vinden we bij Normec niet genoeg”, voegt De Rijk met grote overtuiging en tot slot toe. “Het doel is met name om de kwaliteit te blijven waarborgen met een geïntegreerde aanpak voor met name de zorg. Een snelle en doeltreffende dienstverlening; daarmee maken we het verschil. Het onderscheidend vermogen van Normec FSS zit hem in het feit dat we goed meedenken met de klant. Door samen met de klant en installateur op te trekken, spreken we uiteindelijk dezelfde taal en streven we op die manier hetzelfde doel na: zorgdragen dat een gebouw optimaal brandveilig is. Zo bouwen wij aan de beste kwaliteit van leven. Voor iedereen. ­Veiligheid staat voorop. Altijd.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details