Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Bravis ziekenhuis kiest voor Bulkenaar

Bravis ziekenhuis kiest voor Bulkenaar

De raad van bestuur van het Bravis ziekenhuis heeft vandaag de voorgenomen locatie voor de nieuwbouw bekendgemaakt. Na een zorgvuldig selectieproces op basis van een reeks criteria en intensief overleg met veel belanghebbenden kiest Bravis voor locatie Bulkenaar in de gemeente Roosendaal. Vanaf 2025 zal alle spoedeisende en complexe klinische ziekenhuiszorg centraal in de regio op deze nieuwe hoofdlocatie worden verleend.

Voor poliklinische zorg is het niet altijd nodig om daarheen te reizen. Steeds vaker vindt die zorg dichtbij de patiënt plaats, in een poliklinisch centrum, bij de huisartsenpraktijk of zelfs bij de patiënt thuis. Om ervoor te zorgen dat iedereen in de regio zorg dichtbij huis kan krijgen, blijft er een poliklinische voorziening in Bergen op Zoom. Daarnaast worden in Woensdrecht en Tholen nieuwe vormen van zorg ingericht in samenwerking met de huisartsen. Zo levert Bravis voor iedereen zorg op maat, centraal in het ziekenhuis waar het moet, decentraal in de regio dichtbij huis waar het kan.

Zorgbehoefte verandert
De ziekenhuisgebouwen in Bergen op Zoom en Roosendaal zijn meer dan 50 jaar oud. Sindsdien is er heel wat veranderd in de ziekenhuiszorg. Er zijn minder bedden nodig, er is meer dagbehandeling en er zijn meer poliklinische behandelingen. Zorg is ook complexer geworden omdat we steeds ouder worden. Daardoor hebben patiënten vaker meerdere aandoeningen tegelijk. Die trend zet de komende jaren door. Een ziekenhuis moet zich aanpassen aan die veranderingen, wil het toekomstbestendige en betaalbare zorg van hoge kwaliteit blijven leveren. Daarbij is samenwerking tussen alle zorgaanbieders in de regio van groot belang. Dit is een belangrijk uitgangspunt voor de toekomstvisie die het Bravis ziekenhuis momenteel ontwikkelt onder de titel: ‘Ons ziekenhuis van morgen’.

Voordelen één locatie
Op dit moment heeft Bravis twee hoofdlocaties waarover de verschillende specialismen zijn verdeeld. Samen bieden zij een compleet aanbod aan ziekenhuiszorg  op vijftien kilometer afstand van elkaar. Alle zorg onder één dak zal grote voordelen opleveren. Als eerste kunnen de medisch specialisten en andere zorgverleners beter samenwerken, waardoor de zorg nog verder kan verbeteren en vernieuwen. Patiënten hoeven niet meer heen en weer te reizen tussen twee locaties. Daarnaast is het niet meer nodig om dure voorzieningen en apparatuur, zoals een operatiekamer of MRI-scanner, dubbel aan te schaffen of te moeten beperken tot één locatie. Met één hoofdlocatie zullen er in ieder geval minder kosten zijn en dit komt ten goede aan de zorg. De laatste belangrijke reden is het tekort aan zorgpersoneel. Ook in West-Brabant heeft Bravis daar steeds meer mee te maken. Op één locatie kun je efficiënter werken. Daarnaast verliest het personeel geen tijd meer aan reizen tussen twee vestigingen. Bovendien blijft Bravis met een modern nieuw ziekenhuis een aantrekkelijke werkgever.

Beoordelingscriteria nieuwe locatie
Over de voordelen van één hoofdlocatie is uitgebreid regionaal overleg gevoerd. Met de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom is ook overlegd over de mogelijke locaties voor de nieuwbouw. Met behulp van het extern onderzoeksbureau Metafoor zijn uiteindelijk twee voorgestelde locaties (Bulkenaar en Zoomland) getoetst aan de vooraf vastgestelde beoordelingscriteria:

  • centraal gelegen in het werkgebied van Bravis
  • goed bereikbaar vanaf een snelweg en met openbaar vervoer
  • in verbinding met stedelijk gebied
  • voldoen aan de wettelijke eisen voor acute opvang en geboortezorg
  • voldoende oppervlakte in verband met parkeermogelijkheden en mogelijke toekomstige uitbreidingen, al dan niet met samenwerkingspartners
  • toekomstbestendig
  • op korte termijn realiseerbaar

Verder heeft op verzoek van Bravis het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek gedaan en vastgesteld dat alle inwoners in het verzorgingsgebied van Bravis binnen de vereiste 45 minuten bij de spoedeisende hulp of acute verloskunde kunnen zijn. Beide voorgestelde locaties voldoen aan deze wettelijke norm.

Met de opening van de nieuwbouw in 2025 zal de huidige vestiging in Bergen op Zoom sluiten. De vestiging in Roosendaal blijft nog tot 2030 open. Dat is nog best een lange tijd, daarom blijft het noodzakelijk om verbouwingen uit te voeren op beide locaties. Want wettelijke eisen, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid, worden strenger en apparatuur moet tijdig vervangen worden. De komende jaren zal het Bravis ziekenhuis in nauw overleg met de gemeenten ook bepalen wat er na de verhuizingen met de huidige ziekenhuislocaties gaat gebeuren.

De juiste zorg voor de regio
De raad van bestuur heeft er vertrouwen in dat locatie Bulkenaar de juiste plek is om een toekomstbestendig nieuw ziekenhuis voor alle inwoners van de regio te bouwen. Eén hoofdlocatie met alle zorg onder één dak draagt bij aan de juiste zorg voor de regio, zeker als daarnaast in Bergen op Zoom een poliklinische voorziening blijft. Kortom, een nieuw ziekenhuis waar we als regio trots op kunnen zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details