Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Breda, Amphia ziekenhuis | Betrouwbare technische voorzieningen cruciaal

Breda, Amphia ziekenhuis | Betrouwbare technische voorzieningen cruciaal

Het Amphia had zeer veel technische installaties en apparatuur nodig voor onder meer het interventiegebouw waar de 16 operatiekamers en 30 ic-kamers gehuisvest zijn. Voor de toelevering van medische gassen als zuurstof, stikstof, perslucht en CO2 was een compleet medische gassendistributiesysteem noodzakelijk; vanaf het beginpunt, de persluchtcompressoren in technische ruimten tot aan het eindpunt, de afnamepunten in de bed-wandpanelen in de patiëntkamers.

“Daarnaast hadden we behoefte aan verschillende typen pendels inclusief de stoelconstructies waarmee ze in het betondek worden opgehangen, evenals aan OK- en onderzoekslampen. Dan ga je op zoek naar een betrouwbare partij die kwalitatief hoogwaardige producten levert en gunstige prijzen hanteert”, vertelt Amphia’s projectmanager Nieuwbouw Gerard Jacobs. “We hebben per slot van rekening te maken met gemeenschapsgeld. Bovendien wilden we alles graag bij één leverancier onderbrengen om faalkosten zoveel mogelijk te voorkomen. Want stel je koopt iets bij verschillende producenten en het sluit niet op elkaar aan, dan heb je als opdrachtgever echt een probleem.”

Voor het aanschaffen van de pendels, operatie- en onderzoekslampen was een directielevering voldoende, maar voor het verkrijgen van een gasdistributiesysteem moest een aanbesteding worden uitgeschreven. Na verschillende leveranciers van pendels, OK- en onderzoekslampen benaderd te hebben, viel de keuze op Dräger ‘vanwege de kwalitatief hoogwaardige producten tegen gunstige prijzen’. Al in 2016 werden deze rechtstreeks bij de firma besteld. Voor het medische gassendistributiesysteem met alle componenten die erbij horen, had bouwconsortium FourCare, in datzelfde jaar, een aanbesteding uitgeschreven. Die werd door Dräger gewonnen, ook weer dankzij de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Jacobs: “En daarna hoop je natuurlijk dat de samenwerking goed verloopt. Want je gaat wel met elkaar een traject van 3 tot 4 jaar in.”

Prettige samenwerking

Die samenwerking verloopt al vanaf het begin prima, zowel met Amphia als met FourCare. Dräger is in een heel vroeg stadium bij het project inclusief het ontwerp betrokken. “Voor zo’n bedrijf is het prettig al bij de ruwbouw en het ontwerp te kunnen beginnen en alles in één hand te houden”, stelt Jacobs. “Dit betekende voor hen dat hun producten onderdeel waren van het ontwerpproces. Iets wat de implementatie ook veel eenvoudiger maakte.”

Door vroeg in het proces te starten werden faalkosten voor beide partijen voorkomen. Een ander pluspunt was het voortdurende contact met Dräger. Jacobs: “Ze dachten met ons mee, waren oplossingsgericht en toonden veel referentiemateriaal. Zo konden wij precies zien hoe zij het bij andere ziekenhuizen gedaan hebben. Dat heeft ons als eindgebruiker enorm geholpen.”

Drägers snelheid van handelen was eveneens groot, zegt Jacobs. “Het feit dat zij bijzonder snel konden beschikken over 3D BIM-modellen van de positionering van de pendels in de OK’s en van het complete gassendistributiesysteem vinden wij positief. Daarmee zagen we bijvoorbeeld hoe de pendels draaien en hoe ze zich verhouden tot de röntgenapparatuur. Maar ook hoe de leidingen voor de medische gassen door de gebouwen lopen. Uiteindelijk zijn de mooie kwaliteitsproducten en het medische gassensysteem getest en gevalideerd opgeleverd. Daarmee zijn wij zeer content.”

Toekomst

Nadat het ziekenhuis volledig was ingericht, werd aandacht besteed aan scholing en training. Medewerkers onder wie artsen, verpleegkundigen en OK-medewerkers, werden getraind in hoe ze met het nieuwe gebouw en onder andere de nieuwe Dräger-apparatuur moeten omgaan. “Maar eerst maken we nog proefopstellingen voor de operatiekamers. We kijken daarbij naar de meest ideale opstelling voor de gebruikers, want alles is zo’n 5 jaar geleden bedacht. In de tussentijd zijn er nieuwe gebruikers, inzichten en apparaten gekomen.” Hierom checkt Dräger voorafgaand aan de definitieve oplevering altijd of er nog onderdelen nodig zijn zoals een extra rail, infuusstandaard of plateau. Dit gebeurt allemaal in deze periode.

Het partnerschap van Dräger met Amphia krijgt een vervolg. Want in de bestaande bouw moeten het OK-centrum en de poliklinieken nog aangepast worden. “Dräger zal daar ook bij worden betrokken. Dat geldt ook voor het onderhoud van de apparatuur. En als we nog verder in de toekomst kijken zie je dat over enkele tientallen jaren weer zaken vervangen en gerenoveerd moeten worden. Als een firma het goed blijft doen, want het houdt niet op met de oplevering, kan zo’n bedrijf heel lang binnen een ziekenhuis werkzaam zijn. Dan is de kans groot dat een medisch centrum over 20 jaar weer een beroep op die firma doet. Als Dräger voortgaat met wat het de afgelopen periode voor Amphia heeft gedaan en alles in orde blijft, wil ik deze onderneming ook graag aanbevelen bij andere ziekenhuizen”, besluit Jacobs.


DRÄGER NEDERLAND BV

Gasmanagement Systems
Postbus 874, 2700 AW Zoetermeer

T +31 79 344 46 08
F +31 79 344 48 88
E gms@draeger.com
I www.draeger.com/gasmanagement

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details