Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Breda, Amphia Ziekenhuis | Buizenpost, distributierobot en geautomatiseerd medicatieopslag- en uitgiftesysteem

Breda, Amphia Ziekenhuis | Buizenpost, distributierobot en geautomatiseerd medicatieopslag- en uitgiftesysteem

In opdracht van aannemerscombinatie FourCare bouwde Swisslog Healthcare een nieuw buizenpostsysteem voor de nieuwbouw van het Amphia, dat met het huidige systeem in het bestaande deel van het ziekenhuis gekoppeld wordt; daarnaast leverde Swisslog Healthcare direct aan Amphia een distributierobot (EVOTEC) en een geautomatiseerd medicatieopslag- en uitgiftesysteem (THERAPICK) aan de Klinische Farmacie, gekoppeld aan het uitgebreide nieuwe buizenpostsysteem. “Medicatiebeheer c.q. -transport wordt hiermee vele malen veiliger, efficiënter en doelgerichter”, zegt projectmanager Frank van Ingen.

De innovatieve producten van Swisslog Healthcare – geautomatiseerde logistieke oplossingen voor ziekenhuizen – vinden in nauwe samenwerking met ziekenhuis en contractpartijen hun weg in het nieuwe Amphia.

Het buizenpostsysteem telt straks zo’n 4 kilometer aan buizen (160 mm), alsmede 48 stations in de nieuwbouw en 7 in de bestaande bouw, en speelt een belangrijke rol in het transport van o.a. bloed. Van Ingen: “Het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium is uitgebreid met een extra lijn in het bestaande ziekenhuis om het nieuwe aanbod uit de nieuwbouw te verwerken. Het oude en het nieuwe buizenpostsysteem zijn zodanig met elkaar verbonden dat het als één systeem fungeert, zodat dit laboratorium over een volledig distributiesysteem beschikt voor monsters uit het gehele nieuwe ziekenhuis. Logistieke stromen zijn geoptimaliseerd en gereed voor het nieuwe werken. De patronen zijn voorzien van track & trace-chips, die de bewegingen van de transportpatronen sturen, waardoor gericht verzenden mogelijk wordt. De stations in het bestaande ziekenhuis zijn vervangen door een nieuwe generatie met touchscreen.”

Patiëntspecifieke medicatiering.

 

Samenwerken

De bouw van het buizenpostsysteem valt onder aannemer FourCare en is als zodanig begeleid. Swisslog Healthcare verzorgt tevens de directielevering van de gerobotiseerde opslag- en medicatieuitleversystemen in de nieuwe Klinische Farmacie; deze verhuist van de begane grond naar de nieuwe locatie in de kelder van het bestaande ziekenhuis. Van Ingen, in het tweede deel van het project interim-medewerker van het ziekenhuis: “Wij bieden toegevoegde waarde als ‘sidekick’ van Amphia in de realisatie van de koppeling van ziekenhuissystemen, en de overgang van de leveringen van de buizenpostsystemen naar de daadwerkelijke gebruikers. Gaandeweg het ontwikkel- en inkoopproces met het ziekenhuis, en het traject richting introductie van nieuwe werkmethoden voor de Klinische Farmacie, werd het plan opgevat automatisering van de Klinische Farmacie te koppelen aan het buizenpostsysteem. Door dicht bij de gebruikers te staan, is het mogelijk verandering in goede banen te leiden, alsmede wensen te vertalen naar ondersteuning voor een betere zorg. Het is belangrijk de visie van Amphia niet uit het oog te verliezen. Dat is goed gelukt.”

Mogelijkheden

De Klinische Farmacie is straks voorzien van twee systemen. “Allereerst EVOTEC: vanuit de logistieke opslag worden de medicijnendoosjes gerobotiseerd toebedeeld aan hun voorraadlocatie. Naast reguliere opslag is met EVOTEC een geautomatiseerde opslag van medicijnen mogelijk gemaakt, wat naast efficiëntie voorziet in de beveiligde uitgifte van medicijnen en bewaking op voorraad. Een prettige bijkomstigheid is het direct kunnen afmelden van de medicijnen in de FMD (Falsefied Medicines Directives )-omgeving tijdens opslag, waardoor Amphia aan de nieuwe regelgeving gehoor geeft. Ook voorraden die niet automatisch worden opgeslagen worden bijgehouden, gecontroleerd en afgemeld.”

EVOTEC wordt operationeel in februari 2020. Vanaf 29 november is de buizenpost actief voor distributie vanuit het bestaande ziekenhuis naar diverse medicatieruimten en andere gebruikers in de nieuwbouw.

(Beeld: Volker Kunkel).

 

Spoedmedicatie

“THERAPICK is de meest geavanceerde oplossing die het geautomatiseerde opslag- en uitgifteproces voor blisters en andere medicatievormen in de Klinische Farmacie combineert. Het unieke formaat van de ‘Blister Unit Dose’ (BUD) zorgt ervoor dat de primaire verpakking van het medicijn bewaard blijft om lotnummer en houdbaarheidsdatum te kunnen blijven garanderen. THERAPICK stroomlijnt de nieuwe werkprocessen, vermindert de werklast en optimaliseert het gebruik. Middels een directe koppeling met de buizenpost kan spoedmedicatie van een patiënt door een specifieke medicatiering volledig geautomatiseerd naar de juiste afdelingen worden gestuurd.” De THERAPICK MANAGER geeft de gebruiker overzicht van de processen; deze is verbonden met het bestel- en medicatievoorschrijfsysteem en reageert daarmee direct op het operationele proces. “Door mee te denken in het vormgeven van deze processen en de toepassing van de oplossing zijn zorgverleners nog beter in staat de juiste zorg te bieden. Uiteindelijk gaat het om het welzijn van de patiënt.”  


Swisslog Healthcare Netherlands BV

Vissenstraat 14
7324 AL Apeldoorn

T +31 (0)55 36 88 888
E healthcare.nl@swisslog.com
I swisslog-healthcare.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details