Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Breda, Amphia ziekenhuis | ‘De best denkbare zorgomgeving voor het welbevinden van patiënt, bezoeker en medewerker’

Breda, Amphia ziekenhuis | ‘De best denkbare zorgomgeving voor het welbevinden van patiënt, bezoeker en medewerker’

De projectinrichting van het nieuwe Amphia is in handen van Gispen. Naast de levering is het advies- en ontwerptraject voor het los meubilair integraal opgepakt met de projectorganisatie van het ziekenhuis. “Rode draad is de vraag achter de vraag”, vertelt het projectteam van Gispen, bestaande uit new business manager zorg Peter van der Linden, interieurarchitect Nelleke Lagerwerf en projectleider Ed Wulterkens. “Op elk keuzemoment stond het welbevinden van de gebruiker centraal.”

De uitvraag van het ziekenhuis voor het los meubilair is vroegtijdig in de markt gezet. Kandidaten voor de uitvoering is in de zomer van 2018 gevraagd een visiepresentatie te houden op basis van een aantal gebruiksruimten in het nieuwe ziekenhuis; de gunning vond plaats in januari 2019. Lagerwerf: “Vervolgens hebben wij als projectteam met de projectorganisatie en gebruikers van het Amphia in vijf maanden tijd definitieve productkeuzes gemaakt, stofferingen gekozen en de levering gefinetuned. Gispen heeft voorstellen voor de diverse ruimtes getekend, en stelde de belangrijke vraag: wat zijn de activiteiten in deze specifieke ruimte?”

Organisch gevormde gesprekstafel.

 

Als een van de uitkomsten van dit traject levert Gispen bijvoorbeeld een organisch gevormde gesprekstafel voor de spreek-/onderzoekskamers. Een mooi voorbeeld van hoe de ‘vraag achter de vraag’ kan worden vormgegeven, aldus Lagerwerf. “Deze tafel, speciaal ontworpen voor de doelgroep, is vriendelijk van vorm, biedt ruimte voor grote beeldschermen en maakt het mogelijk met de arts in gesprek te gaan en mee te kijken; je zit niet meer lijnrecht tegenover elkaar. Met dit soort oplossingen stel je het welbevinden van de patiënt voorop, door meer comfort te bieden en stress te verminderen.”

Eigen regie

De diverse bouwdelen van het Amphia hebben elk een eigen kleurstelling; het meubilair is daarop afgestemd. Met als eindresultaat basis­kleuren voor de standaard producten, met op sommige afdelingen accenten, zoals bijvoorbeeld de afdeling Vrouw en Kind. Ook is rekening gehouden met een divers aanbod in zitoplossingen, zodat de bezoeker kan kiezen waar hij zich prettig bij voelt. In het kader van welbevinden krijgt de patiënt meer regie, is het uitgangspunt. Van der Linden: “Voor de patiëntenkamers is een comfortabele stoel geleverd die de patiënt activeert eerder uit bed te gaan, wat het herstel kan bevorderen. ”

Altijd dient een optimum te worden gevonden tussen functionaliteit en flexibiliteit. “Zo zijn bepaalde meubels uitwisselbaar in de diverse ruimtes, omdat de functie van een ruimte op termijn kan veranderen. In de regel neemt de vraag naar goed functioneel meubilair verder toe en vraagt die om integrale samenwerking in het voortraject met partijen als de afdeling ICT, alsmede medewerkers en patiënten”, aldus Van der Linden. Wulterkens: “Aanvullend, met betrekking tot de ict: het aantal aansluitingen groeit en dat heeft een grote invloed op de plaatsing van het meubilair. Met een eigen productie zijn wij in staat de juiste producten en maatvoering op maat te adviseren, te ontwikkelen en te plaatsen.”

9.000 items

In totaal worden door Gispen 9.000 items geleverd, van werkplekken tot krukjes, in een ziekenhuisgebouw van 80.000 m². Qua productie en transportlogistiek al een hele operatie, maar voor het er allemaal in staat? Wulterkens: “De aanlevering is uitgesplitst per vloer. Vanaf medio juli, dus na de bouwkundige oplevering, zijn wij 10 weken actief geweest op locatie, met als uitgangspunt zo min mogelijk verstoring. Dat moet wel met dergelijke volumes. Er lopen immers nog vele andere leveranciers rond in het ziekenhuis.”

Van der Linden: “Gispen onderscheid zich, in grote projecten voor de doelgroepen zakelijke markt, onderwijs en zorg, met haar visie Life at Work. In een ziekenhuis komt alles op dit gebied samen. Waarbij de functionaliteit en het welbevinden natuurlijk altijd vooropstaan. Gebruiksaspecten als slijtvastheid en hygiëne blijven de basis. Meubilair van Gispen kan bijdragen aan het herstel van de patiënt, aan prettige werkomgevingen en biedt comfort voor iedere gebruiker.”   


Gispen

Postbus 30 4100 AA Culemborg
Parallelweg West 23
4104 AZ Culemborg

T + 31 345 -474 211
E info@gispen.nl
I www.gispen.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details