In het nieuwe Amphia worden topklinische en planbare zorg gecombineerd. De nieuwbouw (ingebruikname eind november) verenigt disciplines op basis van topklinische zwaartepunten; in de te renoveren bestaande bouw zal ruimte worden gemaakt voor high turnover-ingrepen. Gebruikers hebben veel input gehad in het nieuwbouwproces, zeggen voorzitter Raad van Bestuur Olof Suttorp en Remco Djamin, voorzitter van het medisch-specialistisch bedrijf (MSB). “De gebouwen zijn om de zorg heen georganiseerd.”
Het resultaat is een modern topklinisch ziekenhuis op één locatie, met een prominente positie in de regio. Binnen het nieuwbouwconcept van Amphia wordt de locatie Langendijk in de binnenstad van Breda over twee jaar afgestoten. De locatie Oosterhout wordt herontwikkeld binnen een nog nader te bepalen concept. De bestaande bouw aan de Molengracht, die is gekoppeld aan het 80.000 m² tellende nieuwe ziekenhuis, wordt tot 2021 omgebouwd voor ingrepen met een hoog volume, zoals staaroperaties en plastische chirurgie. Deze categorieën krijgen in de bestaande bouw beschikking over een ingrepencentrum met eigen OK’s. Suttorp: “Wij hebben bewust gekozen processen strikt te scheiden. Wij zijn een STZ Topklinisch Ziekenhuis dat zorg levert voor 400.000 mensen. Met een knip in de organisatie kunnen wij topklinische en high turnover-zorg in de toekomst goed combineren.”
Het nieuwe ziekenhuis is zo ontworpen dat afdelingen die veel met elkaar te maken hebben gegroepeerd functioneren. Patiënten hoeven niet meer het hele ziekenhuis door voor afspraken. Rond het interventiegebouw met spoedeisende hulp, intensive care, huisartsenpost en OK-centrum zijn drie gebouwdelen gerealiseerd op basis van de topklinische focusgebieden Vrouw Moeder Kind, Oncologie & Long en Hart & Vaten. Djamin: “In het kader van kwaliteit en efficiency kun je het beste dicht bij elkaar zitten. Door de zorgprocessen zo op elkaar af te stemmen en ze letterlijk naast elkaar te organiseren kunnen specialisten als chirurgen, radiologen, oncologen en pathologen beter samenwerken.” Het nieuwe interventiegebouw is uitgerust met grotendeels identieke operatiekamers; ook dit past in de nieuwe werkwijze. “Het collectief is belangrijker dan het individu; operatietijden kunnen niet langer worden geclaimd. De OK is van ons allemaal.”
De nieuwbouw telt 527 eenpersoonskamers met eigen badkamer, aansluitend op eigentijdse wensen en eisen als infectiepreventie, comfort, rust en privacy. Patiënten krijgen de mogelijkheid maaltijden te bestellen op de kamer, net als bezoekers; familie krijgt gelegenheid te overnachten op de kamer. Aansluitend op de krimp in het aantal ligdagen daalt het aantal verpleegbedden, met een grotere rol voor dagbehandeling. Djamin: “Hoe korter de interventietijd, des te beter het herstel van de patiënt.” De nieuwbouw biedt tevens ruimte voor nieuwe zorgconcepten waarin de samenwerking met zorgpartners in de regio centraal staat. Suttorp: “Veel klinische verpleegcapaciteit wordt in beslag genomen door mensen die wachten op een plaats elders. In het Hospital Control Center worden uitstroom uit het ziekenhuis en capaciteit in de verpleeghuizen op elkaar gelegd en voorspelbaar gemaakt, met als doel de doorstroming in de gehele zorgketen te verbeteren. Daarnaast werken wij aan de mogelijkheid met relevante partners bedden aan te bieden voor revalidatie.”
Het MSB, dat medische professionals coöperatief verenigt binnen de ziekenhuisorganisatie, is vanaf de visievorming en vaststelling van de vastgoedstrategie intensief betrokken in het transformatieproces. “De gebouwen zijn op heldere wijze om de zorg heen georganiseerd. De functionaliteit staat centraal, dat besef was er van meet af aan. Gebruikers hebben veel input gehad, uiteraard binnen budgettaire grenzen. Er zijn niet veel ziekenhuizen die de kans hebben de zorg op deze wijze in te richten”, aldus Djamin. De medewerkers zijn op de Amphia Academie voorbereid op de verhuizing en de nieuwe werkwijzen. “Denk aan de overgang van meerpersoonskamers naar eenpersoonskamers. Voorheen was er een centrale verpleegpost op de afdeling; nu zullen de verpleegkundigen wat vaker langs moeten gaan op de kamers.” Ter ondersteuning van dit proces zijn de verpleegkamers uitgerust met moderne domotica als persoonlijke alarmering en valdetectie, door de verpleegkundige via een app te monitoren.
Op 29 november is de nieuwbouw aan de Molengracht met een zogenoemde ‘big bang’ in gebruik genomen. De spoedeisende hulp vanaf 8 uur ’s ochtends; gedurende de dag is een 400-tal patiënten van de bestaande locaties Molengracht en Langendijk naar het nieuwe ziekenhuis verhuisd. “Wat wij in de oefening van de verhuizing en van andere ziekenhuizen hebben geleerd in dit soort processen is een goede nazorg voor gebruikers. Die zullen in dit kader tot maart 2020 worden begeleid”, besluit Suttorp.