Leidingwater wordt meervoudig behandeld voor ziekenhuisgebruik.

00:44
21-01-2020

Breda, Amphia Ziekenhuis | Meertraps/modulaire waterbehandeling met laag verbruik

Om de kwaliteit van het leidingwater op ziekenhuispeil te krijgen heeft Amphia gekozen voor een meertraps waterbehandelingssysteem, waarmee vanuit de oudbouw het leidingwater deels wordt onthard, gefilterd en nabehandeld, waarna dit water in de nieuwbouw ten behoeve van onder andere de Centrale Sterilisatie-Afdeling (CSA) nog eens verder wordt behandeld. “Onze systemen onderscheiden zich door de lage life cycle costs”, vertelt sales account manager Norbert de Veen van leverancier BWT Nederland.

Vanuit de oudbouw wordt het leidingwater met behulp van drukverhogende pompen getransporteerd en vervolgens voor circa 50% onthard. Dit wordt opgevolgd met een ultrafiltratiesysteem (zogenoemde poortwachter voor legionellabesmetting). Vervolgens wordt het water nogmaals nabehandeld met ultraviolet licht.

Vergelijkbare installaties met aanvullende osmose-techniek zijn geleverd voor de nieuwbouw. De Veen: “Hier wordt het in de oudbouw behandelde leidingwater ten behoeve van onder andere de CSA volledig onthard en ontdaan van opgeloste zouten en mineralen – voor circa 99% door middel van een dubbele, omgekeerde osmose (middels innovatieve membraan-technologie; red.). Vervolgens wordt het water opgeslagen in een voorraadtank en behandeld met ultraviolet licht. Onze systemen voor waterzuivering zijn extreem laag in het verbruik van elektrische energie, water en regeneratiezout, en hebben mede daardoor lage life cycle costs – een belangrijk item in dit project.” BWT werkt grotendeels met eigen fabricage. De waterbehandelingssystemen zijn door de installateur ingericht en door BWT Nederland in bedrijf gesteld.  

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

nvtg-logo-nieuwe-huisstijl-kopieren