Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Breda | OK Amphia

Breda | OK Amphia

State-of-the-art OK-complex in nieuwbouw Amphia

Hans Aerts: “We hebben de laatste ontwikkelingen kunnen meenemen”

De komende maanden wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe OK-complex van het Amphia. Zestien OK’s, waarvan twee hybride en één robot OK, staan straks ter beschikking aan de specialisten van dit Bredase ziekenhuis. Teamleider Cardio-OK/Thoraxcentrum Hans Aerts kijkt uit naar de ingebruikname in november: “Dit is een technisch hoogstandje.”

Op de vroegere parkeerplaats van het bestaande ziekenhuis verrijst de nieuwbouw van in totaal 76.000 m2, waarmee een verdubbeling van de zorgvloer wordt gerealiseerd. Behalve voor reguliere specialistische zorg kunnen inwoners uit Breda en omstreken hier straks ook terecht voor topklinische zorg. Bouwcombinatie Four Care (bouwers Van Wijnen en Trebbe en installateurs Unica en ENGIE Services) realiseert het project. Het gloednieuwe OK-complex is een onderdeel van het interventiecentrum in de nieuwbouw. Samen met de vernieuwbouw van het bestaande ziekenhuis vormt het, na oplevering, het nieuwe Amphia.

OK Amphia

Gang voor patiëntentransport.


Flexibel ontwerp
Al in 2012 lagen de eerste ontwerptekeningen voor het nieuwe OK-complex op tafel. Hans Aerts: “Zo’n jaren durend proces brengt natuurlijk het risico met zich mee dat je concept verouderd is op het moment dat het wordt opgeleverd. Dat is hier gelukkig niet aan de orde. In de loop der jaren hebben we door het flexibele ontwerp goed aanpassingen kunnen doorvoeren. Zo hadden we aanvankelijk drie cardio-OK’s voorzien. Door de snelle ontwikkeling op het gebied van hartklepprocedures, waardoor er minder OK-ingrepen nodig zijn, konden we terug naar twee. Ook aanpassingen naar aanleiding van nieuwe regelgeving ten aanzien van infectiepreventie hebben we kunnen doorvoeren.”

Hart van het interventiecentrum
Het interventiecentrum met het OK-complex vormt het hart van het nieuwe Amphia. Hier bevinden zich alle kritische afdelingen. Op de begane grond komen de huisartsenpost, spoedeisende hulp en radiologie/echocentrum; op de eerste verdieping de IC, OK’s en hartcathetarisatiekamers en op de tweede verdieping de CSA en drie technische ruimtes. De drie andere gebouwen zijn door middel van een loopbrug met elkaar verbonden. Via deze loopbruggen worden patiënten van en naar de OK gebracht. “Voor ons als afdeling betekent dit een vooruitgang ten opzichte van de huidige situatie”, vertelt Aerts. “Door de centrale locatie van de OK’s zijn de lijnen en loopafstanden korter. Specialisten kunnen elkaar snel vinden en andere afdelingen zijn op korte afstand gelegen. Moesten we bijvoorbeeld vroeger 150 meter afleggen van OK naar de hartcathetarisatiekamers, nu is dat nog maar twintig meter.”

OK Amphia

Gang voor patiëntentransport.


Gescheiden stromen
Voor verantwoordelijk architect Heleen Meinsma van Wiegerinck Architecten was het optimaliseren van de logistiek een belangrijke opgave. Drie vragen stonden centraal: hoe komen de patiënt en zorgprofessional binnen, hoe komen de goederen binnen en hoe gaan we opdekken? “Bij het opdekken wordt het instrumentarium voor de operatie onder steriele omstandigheden klaargelegd. Hier gelden de strengste reinheidseisen. Door de OK’s centraal in het gebouw te positioneren, konden we de patiëntenstromen aan de ene zijde en de entree voor de zorgprofessionals en goederenstromen aan de andere zijde situeren. Ze kruisen elkaar niet, wat voor patiënt en medewerker prettig is. Opdekken gebeurt in de gang naast de OK’s. Deze grenzen aan de buitengevel, zodat er daglicht naar binnen valt. Door de ramen aan deze zijde profiteren de OK’s hier indirect ook van.”, licht ze toe. Dertien van de zestien OK’s zijn identiek ingericht, zodat ze door alle specialismen gebruikt kunnen worden. De twee hybride OK’s krijgen de beschikking over hightech voorzieningen, alle van Dräger: één heeft een C-boog met plafondbevestiging, de ander een C-boog aan een robotarm. In de robot OK wordt gebruik gemaakt van een Da Vinci robot. 

OK Amphia

Mock-ups
Al in een vroeg stadium werd begonnen met de inrichting, vertelt bouwcoördinator Eric van Vliet. “Het ophangen van de pendels en lampen is cruciaal voor de verdere inrichting. Door mock-ups op de grond af te tapen, konden we bepalen hoeveel ruimte we hiervoor nodig hadden. Van daaruit konden we verder gaan ontwerpen.” Diverse slimmigheden maken het werken voor het OK-personeel makkelijker en prettiger. In plaats van losse wagentjes met loshangende snoeren komen er zuilen waar alle voorzieningen in zijn ondergebracht. Bediening van verlichting, luchtbewaking, etc. is geïntegreerd in innovatieve Bender-panelen. Deze ‘complete cockpit’ biedt een compleet overzicht voor het OK-personeel en is makkelijk te bedienen. 

OK Amphia

Van links naar rechts: Hans Aerts, Heleen Meinsma en Eric van Vliet.


Geavanceerde luchtbehandeling
Het risico op infectieverspreiding is beperkt door verschillende maatregelen op het gebied van luchtbehandeling. Er wordt in de steriele gang gebruik gemaakt van Crossflow plenums, ofwel steriele lucht vanuit de wand. Dit wordt nog weinig toegepast in ziekenhuizen. In de OK’s is plintafzuiging gemaakt voor de retourlucht, wat minder turbulentie geeft. De luchtdichtheid is gegarandeerd door tussen twee OK’s een luchtdichte wand te maken met daartegenaan een voorzetwand. Elke OK heeft een eigen recirculatie- en luchtbehandelingskast. Alle techniek is ondergebracht in techniekruimten op de tweede verdieping. Van Vliet: “Die is groter dan de OK’s zelf, het is indrukwekkend wat daar aan apparatuur staat.”

Onlangs vond de eerste kick off bijeenkomst plaats voor de medewerkers en artsen die straks in het nieuwe OK-complex komen werken. In het najaar gaan de 300 medewerkers de processen oefenen, zodat ze exact weten wat hen in de nieuwe situatie te wachten staat. De laatste week van november vindt de verhuizing plaats.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details