Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Catharina Ziekenhuis investeert opnieuw in betere kankerbehandelingen

Catharina Ziekenhuis investeert opnieuw in betere kankerbehandelingen

Het Catharina Kanker Instituut neemt vandaag een nieuw bestralingsapparaat in gebruik. Het is het derde nieuwe apparaat op rij. Binnen een jaar worden er nog twee nieuwe toestellen geplaatst. De nieuwe apparaten kunnen sneller en nauwkeuriger bestralen. De behandelingen zijn daardoor minder belastend voor patiënten. Voor sommige behandelingen hoeven patiënten ook minder vaak bestraald te worden.

De tafel waarop de patiënt op het nieuwe bestralingsapparaat komt te liggen kan in alle richtingen drie graden draaien. Een ingebouwde CT-scanner geeft vóór elke behandeling de exacte locatie aan van de te bestralen tumor. “Met deze nieuwe tafel kunnen we extreem precies bestralen. We kunnen daarmee het gezonde weefsel rondom de tumor nog beter sparen”, aldus klinisch fysicus dr. Coen Hurkmans.

Comfortabeler voor de patiënt

Een ander voordeel is dat de patiënt tijdens de behandeling minder lang stil hoeft te liggen. “De bestralingstijd is korter. De behandeling gaat dus sneller”, zegt klinisch fysicus ir. Wim Dries.

Prostaatkanker

Het aantal bestralingen bij sommige tumoren neemt de laatste tijd sowieso af. Hurkmans: “Mannen met prostaatkanker hoeven bijvoorbeeld minder vaak bestraald te worden. Moesten zij eerst nog 35 keer bestraald worden; nu is de behandeling na 20 bestralingen klaar. Dat is bijna een halvering van het aantal bestralingen!” Ook bij borstkanker en kleine longtumoren is het aantal bestralingen in de afgelopen jaren naar beneden bijgesteld. “Mede omdat we gerichter kunnen bestralen met een hogere bestralingsdosis per keer”, aldus Dries.

Dikkedarmkanker

Radiotherapie – ook bestraling genoemd – is één van de mogelijke behandelingen voor patiënten met kanker. Het Catharina Kanker Instituut verzorgt voor patiënten met kanker uit de regio Zuidoost Brabant deze behandelingen. Jaarlijks worden in het Catharina Ziekenhuis 3300 patiënten bestraald. Het ziekenhuis fungeert in Nederland als een centre of excellence en last resort op het gebied van onder meer endeldarmkanker en buikvliesuitzaaiingen bij dikkedarmkanker. In het Catharina Kanker Instituut wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe behandelvormen voor kanker.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details