Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
CBRE: “Minstens 1000 nieuwe locaties nodig voor zorgvastgoed”

CBRE: “Minstens 1000 nieuwe locaties nodig voor zorgvastgoed”

Extra locaties nodig om wachtlijsten te verkorten en doorstroming op de woningmarkt te stimuleren

Nederland heeft zeker 1000 nieuwe zorglocaties nodig. Dit blijkt uit een inschatting van CBRE, mede gebaseerd op het huidige tekort van 80.000 seniorenwoningen[1], de actuele wachtlijsten voor intramurale zorghuisvesting[2] en de behoefte van eerste- en tweedelijns zorgaanbieders om zich geclusterd te vestigen in gezondheidscentra.

Doorstroming woningmarkt belemmerd

“Er zijn veel zorgexploitanten op zoek naar geschikte zorglocaties, om daarmee in te kunnen spelen op de toenemende – en veranderde – behoefte aan onder andere woonplekken voor senioren. Maar het vinden van deze ontwikkelingslocaties blijkt vaak lastig,” vertelt Jeroen Hermus, Director Healthcare bij CBRE. “Bij veel gemeenten is nog onvoldoende besef en kennis hierover aanwezig. Hierdoor ketsen te veel ontwikkelingstrajecten af, worden ze ingevuld met een niet-zorgfunctie of vertragen ze onnodig. Als we hier niets aan doen lopen – mede door de vergrijzing – de wachtlijsten verder op, worden mantelzorgers zwaarder belast en wordt de doorstroming op de woningmarkt belemmerd.”

Samenwerken met gemeenten

“Per gemeente zijn er bijvoorbeeld verschillende visies op welke zorgfuncties er gehuisvest mogen worden op een maatschappelijke of woonbestemming,” constateert Hermus. “Projectontwikkelaars, zorgexploitanten en gemeenten moeten dan ook samenwerken om geschikte locaties te vinden en te ontwikkelen. Ook zou de overheid concrete stimuleringsmaatregelen kunnen instellen. We ervaren dat veel gemeenten nog niet op de hoogte zijn van de actuele tekorten en de mogelijkheden om deze aan te pakken. Terwijl er duidelijke voordelen zijn: één nieuwe zorglocatie in een gemeente kan ertoe leiden dat er tientallen reguliere woningen beschikbaar komen.”

Nieuwe concepten

“We zien dat er overal in Nederland vernieuwende, succesvolle woon-zorgconcepten ontstaan,” zegt Hermus. “Een voorbeeld hiervan zijn de kleinschalige woonvormen waar per locatie huisvesting wordt geboden aan bijvoorbeeld 24 dementerende ouderen. Hiervan zijn er nu circa 450 in Nederland. Meer dan de helft hiervan is in de afgelopen vier jaar geopend.”

“Er zijn de afgelopen jaren ook grootschalige vernieuwende locaties geopend. Hier wonen bijvoorbeeld honderden senioren met geen tot zware zorgvraag bij elkaar in één gebouw. Dit soort vernieuwende concepten komen er steeds meer. Niet ieder zorgconcept past bij de marktbehoefte van een gemeente of locatie. Specifiek marktonderzoek en ervaring zijn dan ook noodzakelijk om het juiste zorgconcept te kunnen selecteren en succesvol in te kunnen spelen op de marktbehoefte,” aldus Hermus.

Groeiend beleggingsvolume zorgvastgoed

Beleggers zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de financiering van recent ontwikkelde zorglocaties. Dit is terug te zien in de trends op de zorgvastgoedbeleggingsmarkt. Het beleggingsvolume in de zorgvastgoedmarkt stijgt al zeven jaar op rij. In het afgelopen half jaar werd er 489 miljoen euro geïnvesteerd, wat 25% meer is dan in het eerste half jaar van 2018. Ook het aantal transacties en het aantal verschillende beleggers is gestegen. Door deze stijging en de actuele pijplijn van beleggingsproposities in de markt, verwacht CBRE dat het beleggingsvolume in zorgvastgoed in 2019 wederom een nieuw record zal bereiken.

Meer informatie over de laatste trends en ontwikkelingen op de zorgvastgoedmarkt zijn te vinden in ons zorgvastgoedrapport, dat hier te downloaden is.

[1] Onderzoek Anbo 2018

[2] Wachtlijsten langdurige zorg

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details