Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Centraal aansturen van sanitaire armaturen
De beheerder hoeft zelf geen handmatige spoelingen meer uit te voeren.

Centraal aansturen van sanitaire armaturen

Het Schell Watermanagement Systeem is ontwikkeld voor de monitoring en aansturing van sanitaire armaturen. De elektronische kranen en sensoren worden gekoppeld aan de SWS-server.

Schell was één van de eerste fabrikanten van sanitaire armaturen die met een elektronisch systeem voor het beheer van waterinstallaties en spoelsystemen op de markt kwam: het Schell Watermanagement Systeem (SWS). Alle elektronische wastafel-, douche-, wc- en urinoirarmaturen van Schell kunnen verbonden worden met één of meerdere SWS-servers en zo systematisch worden geprogrammeerd en beheerd. Sinds kort heeft Schell ook een elektronische keukenkraan, de Grandis E, aan zijn programma toegevoegd waardoor nu alle belangrijke watertappunten in een gebouw met behulp van SWS aangestuurd kunnen worden.

In het Schell Watermanagement Systeem worden elektronische armaturen en sensoren met een kabel en/of via RLAN met de SWS-servers verbonden en aangestuurd. Per server kunnen maximaal 64 armaturen verbonden worden. Met behulp van SWS-gateways kan het watermanagementsysteem ook zonder problemen in een bestaand gebouwmanagementsysteem geïntegreerd worden. 

Ook op afstand

Dankzij SMART.SWS kan het Schell Watermanagement Systeem ook op afstand bediend worden. SMART.SWS is een cloudgebaseerde gebruikersinterface voor SWS die gebouwbeheerders in staat stelt om via de browsergebaseerde software op een PC, tablet of smartphone toegang te krijgen tot alle relevante informatie en de programmering van alle elektronische armaturen in het SWS-systeem.

Het Schell Watermanagement Systeem is niet alleen ontwikkeld om de (drink)waterkwaliteit te garanderen en het verbruik te regelen, maar kan door de mogelijkheden voor registratie en documentatie eveneens een belangrijke rol spelen bij de legionellapreventie.

Schell Bluetooth-module

Enkele jaren geleden introduceerde Schell ook als eerste een Bluetooth-module voor het beheren van  kranen en spoelsystemen. Met deze SSC Bluetooth®-module (SSC = Schell Single Control) kan de installateur of gebouwbeheerder de instellingen en bewaking van individuele, elektronische kranen en spoelsystemen eenvoudig via een app regelen. Deze Bluetooth-module biedt met name uitkomst in gebouwen met een beperkt aantal elektronische kranen, waar een investering in een watermanagementsysteem niet rendabel is.

De Schell Bluetooth-module is maar vier centimeter groot en kan met twee kabelaansluitingen tussen de stroomtoevoer (voeding of batterij) en de kraan geïnstalleerd worden. De module is compatibel met bijna alle elektronische Schell-kranen en spoelsystemen en maakt de digitale uitwisseling van gegevens via een radioverbinding op een afstand van maximaal tien meter mogelijk. De module kan tijdelijk op een elektronische Schell-kraan worden aangesloten om instellingen aan te passen of een diagnose van de armatuur uit te lezen, maar ze kan ook permanent aangesloten worden, om – bijvoorbeeld – stagnatiespoelingen in te plannen en te registreren. 

Hulpmiddel voor instelling of diagnose

Bij ‘mobiel gebruik’ kan de SSC Bluetooth®-module door de installateur ingezet worden als een ‘hulpmiddel’ voor de instelling van parameters of voor de diagnose van elektronische Schell-armaturen. Instellingen zoals sensorbereik, waterloop en reinigingsstop kunnen snel en eenvoudig via de app op de armatuur worden overgezet. Tegelijkertijd worden diagnostische gegevens van de armatuur aan de module doorgegeven. Na de uitwisseling van de data wordt de module losgekoppeld. De configuratieparameters die op de module zijn geselecteerd, kunnen eenvoudig ook naar andere kranen worden overgedragen. Wijzigingen of aanpassingen zijn dus op elk moment mogelijk via de app; bijvoorbeeld als het gebruik van de ruimtes verandert.

De permanente verbinding van de SSC Bluetooth®-module met een Schell-armatuur is een kosteneffectieve manier om de drinkwaterhygiëne en economische efficiency van de sanitaire installaties in een gebouw te waarborgen. De beheerder hoeft dan zelf geen handmatige spoelingen meer uit te voeren. Een vast geïnstalleerde module kan worden gebruikt om spoelschema’s met starttijden, duur en tijdstip in te stellen. De SSC Bluetooth®-module bestuurt, bewaakt en documenteert alle stagnatiespoelingen in het spoelplan. De oplossing is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie en met name interessant voor prioritaire gebouwen waar hygiënespoelingen en de registratie daarvan verplicht zijn.

Gebruiksvriendelijke app

De Bluetooth-module werkt met een gebruiksvriendelijke app, die door Schell zelf ontwikkeld is. De module is beschermd door middel van een wachtwoord en maakt daarmee een gepersonaliseerde en veilige toegang via de app mogelijk. De app biedt een intuïtieve bediening op alle smartphones en tablets, maar kan met behulp van software ook op pc’s worden gebruikt. De app is beschikbaar voor het iOS- en Android-besturingssysteem en kan gratis gedownload worden.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details