Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Comfortabel duurzaam; de bewoner wordt er alleen maar beter van

Comfortabel duurzaam; de bewoner wordt er alleen maar beter van

Of we willen of niet: we zullen steeds meer moeten besparen op ons energieverbruik. Over vijf jaar zijn we zelfs verplicht om energie-neutraal te bouwen. Een inspanning die extra investeringen vergt. Nieuwbouw onder de (afgetopte) huurtoeslaggrens wordt dan onmogelijk en daarmee ontstaat spanning op de ontwikkeling van scheiden van wonen en zorg. Steeds meer zorgvastgoed zal onder de huurtoeslaggrens verhuurd moeten worden. Voor de huurder heeft dit als voordeel dat de energiekosten lager worden.

Ook al bouwen we energieneutraal en ook al zouden de energiemeters op nul blijven staan, dan nog kost energie geld. Een elektriciteitsaansluiting kost geld, water kost geld, het onderhoud aan of het vervangen van een verwarmingsketel, geiser en/of boiler kost geld. Kortom, ook energieneutraal kost geld. Daarnaast vraagt energieneutraal bouwen een hogere investering.

Hoe mooi zou het zijn als er nu al energiecentrale nieuwbouwappartementen onder de huurtoeslaggrens worden gerealiseerd? Appartementen die voldoen aan de eisen van 2020 en waarbij de huurder ook nog lagere kosten heeft?

Vooruitstrevend voorbeeld
Zulke zorgappartementen gaan nu gerealiseerd worden. We nemen u mee in een praktijkvoorbeeld waarin we dit realiseren. De zorgappartementen hebben geen gasaansluiting, maar wel een elektriciteitsaansluiting. Ze hebben een comfortabele verwarming én koeling, en uiteraard comfortabel warm water. Volledig energieneutraal en daarmee zeer duurzaam. De kosten voor het totale verbruik zijn slechts € 90 per maand. Als je daarbij meerekent dat bij normaal verbruik de energie ook nog eens ruim € 10 per maand oplevert, zakken de totale kosten naar maximaal € 80 per maand.

We passen een combinatie van beproefde systemen toe, die voldoet aan de wensen van de meest verwende bewoner. Een totaalconcept, dat in de zorghuisvesting niet eerder is toegepast, maar inmiddels goede referenties heeft in diverse andere woonvormen.

Een ronduit comfortabel klimaat, ruim een half uur aan één stuk door douchen… Geen probleem. Als men onverhoopt nog langer wil douchen, dan is met één druk op de knop de douchetijd verdubbeld. De kosten van zo’n druk op de knop zijn
€ 0,20 per ‘verlenging’ en het doel hiervan is primair om bij gebruikers bewustwording voor normaal energieverbruik te kweken. Een werkwijze die bijvoorbeeld bij studentenflats heel succesvol is gebleken. Een verzoek om betaling voor zo’n verlenging is daar een zeldzaamheid.

Realisatie
Hoe realiseren we dit? Natuurlijk zorgen we allereerst voor een hele goede isolatie. Een isolatie die ervoor zorgt dat het binnenklimaat meer dan prettig is. ‘s Winters mag het hard vriezen, ’s zomers mag het langere tijd warm zijn, het mag zelfs benauwd zijn. De plafondverwarming en -koeling en de uitgekiende, tochtvrije ventilatie zorgen voor veel comfort, voor een huiselijke warmte en voor een effectieve koeling als dat nodig is. Duurzaam, voordelig en comfortabel voor de bewoner.

Ieder appartement is voorzien van eigen zonnepanelen waarvan de opbrengst per individuele aansluiting wordt verrekend. Als kleinverbruiker heeft de gebruiker geen dubbele meter (geen dag- en nachtstroom). Daardoor verrekent de overheid jaarlijks een fiscale restitutie van circa € 390 met de bewoner. Een restitutie, waardoor er na aftrek van de aansluitkosten zelfs € 120 of meer per jaar overblijft. De verwarming en koeling van het appartement zijn gebaseerd op het ophalen en terugvoeren van bodemwarmte. Een oplossing die alleen rendabel is bij meerdere woonlagen. Warm water wordt elektrisch bijverwarmd via zonnepanelen en de warmte van het afvoerwater.

Volgens de normen van 2020
Met dit praktijkvoorbeeld voldoen we nu al aan de normen die vanaf 2020 gaan gelden voor nieuwbouw. Dit doen we omdat het ook nu al goed is voor de bewoners. Een bewoner die nu nog thuis woont of vanuit een verzorgingshuis komt, kan naast de huur (onder de huurtoeslaggrens) geen hoge energie- en servicekosten betalen. Deze appartementen hebben lage kosten voor de bewoner, waarbij niet wordt ingeboet op comfort en kwaliteit. Doordat we bij aanvang van het denkproces aan de slag zijn gegaan met alle stakeholders, is de integrale oplossing ontstaan die het beste haalt uit alle werelden.

Nog even op een rij:
– Warmte en koeling uit de plafonds waarmee een duurzaam verbruik naast het hoogst mogelijke comfort wordt geboden. De bewoner ervaart stralingswarmte van boven, vergelijkbaar met de natuurlijke zonnewarmte. Dit zorgt voor comfort zonder tochtvorming.
– Geen gekke bijgeluiden van ventilatiesystemen om warme of gekoelde lucht te circuleren.
– Mogelijkheid om natuurlijk te ventileren zonder dat dit het systeem direct verstoort.
– Met een druk op de knop extra warm water indien een comfortabele douche van een half uur nog niet toereikend is.
– Zeer lage vaste kosten en een elektriciteitsverbruik dat op jaarbasis bij normaal gebruik zelfs geld oplevert.
Door deze slimme en integrale oplossing vooraf in het plan mee te ontwikkelen en te financieren, zijn we in staat gebleken om deze innovatie binnen de financiële grenzen te realiseren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details