Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Comfortabele en multifunctionele plafondtilliften
Lopital levert plafondtilliften van het Zweedse merk Liko.

Comfortabele en multifunctionele plafondtilliften

‘Plafondtilliften al meenemen in ontwerp’

Bij de nieuw- of verbouw van een zorginstelling zouden voorzieningen als (plafond)tilliften al in het ontwerp moeten worden meegenomen. Dat stelt Ivo van der Ham, projectmanager bij Lopital, specialist in plafondtilliften in de zorg.

“Ga hier al in een vroeg stadium over in gesprek met de zorgmedewerkers. Zij weten zelf het best waar zij in de praktijk mee te maken hebben en wat handig is voor hen”, aldus Van der Ham. Ofschoon recent onderzoek [1] aantoont dat plafondliftzorgsystemen van grote toegevoegde waarde zijn voor cliënt en zorgverlener, is de zorg nog onvoldoende bekend met de mogelijkheden en toegevoegde waarde van plafondtilliftsystemen, constateert hij. ­“Plafondtilliften zijn niet alleen inzetbaar voor patiëntentransfers, maar ook bij zorghandelingen. Zo kun je er bij wondverzorging een been of voet mee opgetild houden. Ook kun je er cliënten mee van rug naar buik draaien of ondersteunen bij loopoefeningen.”

Lopital ontwikkelt, produceert en implementeert oplossingen voor zorgverleners om fysieke overbelasting te voorkomen en de werkdruk te verlagen. “Momenteel kijken we met een aantal grote ziekenhuizen hoe wij met onze plafondtilliften de zorg kunnen ontlasten. We zitten bij voorkeur in een vroeg stadium van een bouwtraject met de zorgorganisatie en de aannemer om tafel. Als het pand al staat, kunnen we alleen nog kijken wat er al in de plafonds zit en of er ruimte is voor een tillift. Dat levert niet per se de beste (en goedkoopste) oplossing op.”

Alle systemen zijn in 3D-modellen beschikbaar en kunnen worden ingeladen in het ontwerp van de architect.

Toenemende vraag

Zeker in verpleeghuizen kunnen plafondtilliften uitkomst bieden. Cliënten komen steeds later en met een zwaardere indicatie de instelling binnen. “We zien de vraag naar plafondtilliften dan ook toenemen. Als de architect weet wat wij te bieden hebben, kan hij dat direct meenemen in het ontwerp. Daarbij is ook de positie van de deuren ten opzichte van de bedden van belang. Als de cliënt van het bed naar de badkamer getild moet worden, is het immers wel zo fijn als de deur recht tegenover het bed geplaatst is.”

Komt het bedrijf pas in een later stadium in een project terecht, dan is vaak een bestek van een andere leverancier in het ontwerp opgenomen. Dat leidt regelmatig tot problemen. “De systemen op zich zijn eigenlijk identiek; ze hebben allemaal een rail in het plafond en moeten aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Het verschil zit in de afwerking en het comfort voor zorgmedewerkers en cliënten. En als er eenmaal de keuze is gemaakt om tijdens de bouw een bepaalde rails te monteren, dan zit daar een bepaald systeem aan vast.”

Het is verstandig om deze voorziening al mee te nemen in het ontwerp.

Veilig, stil en comfortabel

Lopital is in Nederland en België de enige leverancier van de tilliften van het Zweedse merk Liko. Deze zijn voorzien van de stilste tilmotoren in de markt. Daarnaast hebben deze motoren een uniek valbeveiligingssysteem. Als er mechanisch iets misgaat in de motor, blijft de cliënt niet boven in de lift ‘hangen’. De band rolt dan langzaam af, zodat de cliënt weer boven het bed terechtkomt. Daarnaast zijn de tilbanden zo gevormd dat de druk op de huid van de cliënt minimaal is. “Het gewicht wordt goed verdeeld, wat vervelende drukpunten voorkomt. Onze plafondtilliften komen in testen dan ook als beste uit de bus. Wij kiezen voor kwaliteit, veilige en adequate oplossingen.”

Lopital is klaar voor een hechte samenwerking met architecten, aannemers en zorginstellingen. “Al onze systemen zijn in 3D-modellen beschikbaar en kunnen worden ingeladen in het ontwerp van de architect. Ook kunnen onze technisch tekenaars dit voor hen intekenen. Dan is meteen zichtbaar hoe het aansluit bij het lichtplan en andere voorzieningen.” 

[1] Gezond & Zeker in samenwerking met de Zeeuwse zorgorganisatie SVRZ

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details