Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Comfortabele inrichting als uitgangpunt in zorginstellingen

Comfortabele inrichting als uitgangpunt in zorginstellingen

Joost Graat van Vervoort is al decennia lang vertrouwd met de inrichting van zorginstellingen. Hij ventileert zijn ervaringen en ideeën beeldend maar eigenlijk is een blik in de onlangs geheel verbouwde showroom van de inrichter in Goirle al voldoende. Die verraadt eveneens de veelzijdigheid en het gevoel voor sfeer in de dienstverlening van Vervoort.

“Alles draait om het welbevinden van de bewoners, cliënten en/of patiënten. ‘Healing Environment’.” Nee, Joost Graat is niet de man die het gehoor continu bestookt met Engelse termen. “Thuis en comfortabel voelen, daar draait het om bij de inrichting van projecten. Zaken als privacy, veiligheid en comfort zijn daarbij van essentieel belang. Eén op één of met de bewoner in het bijzijn van hun naasten en opdrachtgever komen tot een inrichting die aansluit bij wensen en noodzakelijke voorzieningen. Dat staat centraal in de aanpak van ons ervaren team.” 

Geen producten maar concepten

Zorg is voor het Vervoort-team, Arjan, Esther, Claudia, Jurriaan en Joost, een breed begrip. Niet alleen in zorginstellingen, maar ook in ziekenhuizen weten de deskundigen van Vervoort­ de clientèle te verrassen met kennis en producten die bijdragen aan het welbehagen van bewoners en patiënten. “Ook in ziekenhuizen doen, waar mogelijk, kleur en groen in de vorm van planten hun intrede.” Graat benadrukt dat Vervoort ‘geen producten’ verkoopt maar ‘concepten’ passend bij de zorg en de gewenste beleving. “Vanzelfsprekend blijft alles zorg gerelateerd, want wanneer de bewoner of patiënt comfort ervaart, is dat ook in het voordeel van het personeel”, waarmee hij aangeeft dat alles in het teken staat van de doelstelling: een warme, huiselijke, efficiënte maar ook hygiënische aanpak. 

Enkele praktijkvoorbeelden

Vanzelfsprekend lardeert Graat zijn verhaal met de nodige praktijkvoorbeelden. Onder meer de inrichting van het Visserhuis in IJmuiden. Een instelling waar iedereen, van jong tot oud, die korte of lange tijd verpleging, verzorging, begeleiding en/of ondersteuning nodig heeft, zich thuis voelt. De beelden die hij toont van de inrichting van onder meer de restaurants met de creatieve invulling van de steunkolommen, ademen sfeer. Veel groen en de toepassingen van hout en het ‘metalen huisje’ benadrukken nogmaals de brede en veelzijdige aanpak van het zorgteam van Vervoort. “We hebben getracht een sfeer neer te zetten die zijn weerslag vindt in een omgeving die de bewoner rust geeft. Of het nieuwbouw is of bestaande bouw die een revitalisatie nodig heeft, wij zijn er mee vertrouwd”, zegt Graat. “Sterker nog, misschien vormt dat laatste nog wel een extra uitdaging.” Hij weet als geen ander dat alles draait om budgetten. Daarom is het zorgteam van Vervoort ook vertrouwd met ‘hergebruik’. “Refurbishing, een lakje, andere stoffering. Zie het als een onderdeel van ons maatschappelijk verantwoord ondernemen want milieu en duurzaamheid zijn een belangrijk onderdeel van ons mvo-beleid. Ons uitgangspunt is zorgvuldig omgaan met beperkt beschikbare grondstoffen. Ook hebben we oog voor de menselijke aspecten binnen en buiten het bedrijf.” Dat betekent in de praktijk dat Vervoort producten en concepten ontwikkelt met een lange levensduur en een hoog recycling niveau. Graat noemt onder meer onderhoud daar waar nodig en preventief, zelfde product, nieuwe gebruiker en herstoffering en herinzet van materialen. “Zie het als schillen die breed maar ook flexibel ingezet kunnen worden.” 

Sfeervolle showroom

Graat komt nog even terug op de grondige aanpak van de Vervoort-showroom. “Het heeft inderdaad iets langer geduurd dan gepland, denk aan het voorhanden zijn van materialen en producten, maar einde van het jaar heeft de showroom het beeld dat we voor ogen hebben.” De nieuwe vloer, veelzijdigheid aan meubelen, de warme verlichting, de groenbeleving en uiteraard de centrale bar ademen de sfeer die Vervoort toevoegt aan de horeca, recreatiewoningen en uiteraard aan zorginstellingen in de breedste zin van het woord.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details