Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Comfortabele warmtevesten dammen ook afvalstroom in
Marco van Popering (l) en Mark Sijstermans (r ) met de paspoppen die de warmtevesten dragen. Links: de beschermschort van VP Medicals.

Comfortabele warmtevesten dammen ook afvalstroom in

Vanzelfsprekend ligt comfort aan de basis van de keuze voor de warmtevesten. Mark Sijstermans van het Bravis ziekenhuis en Mike Knoppert van het Franciscus Gasthuis & Vlietland zien de voordelen voor het personeel, zeker in de nachtdienst. 

Het warmtevest: stijlvol en comfortabel.

Sijstermans koppelt er voor het Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom in een adem ‘duurzaamheid’ aan. “Er belandt door het gebruik van de groene en blauwe verpleegkundige vesten veel minder disposable materiaal in de afvalbak.” Zorginstellingen, vooral ziekenhuizen, doen er alles aan om afvalstromen in te dammen. Als dat dan kan met kleding die veelvuldig draagbaar is, een hoge hygiënewaarde heeft en ook nog eens comfortabel is, dan is de aanschaf meer dan een overweging waard. Dat het gesprek met Mark Sijstermans (Bravis) en Marco van Popering (VP Medicals) plaatsvindt in de Week van de Duurzaamheid is toeval. Maar de stap die het Bravis ziekenhuis zet met de verpleegkundige warmtevesten past feilloos in de themaweek. “De vraag naar de warmtevesten liep al geruime tijd. Er was onder meer vraag van collega’s die veelvuldig nachtdienst draaien, maar ook van medewerkers met een stilstaande/zittende functie zoals een anesthesie-verpleegkundige.” Mike Knoppert onderschrijft dat. “De aanschaf van de warmtevesten is een lang gekoesterde wens van onze medewerkers. Zowel van de verpleging als de paramedische diensten. Het wordt een vast onderdeel van de kledinglijn van het Franciscus Gasthuis & Vlietland.” Hij verwacht dat de warmtevesten veelal gedragen zullen worden in de nachtelijke uren. “Een ander bioritme vraagt vaak om dit soort investeringen. We kunnen nog niks zeggen over praktijkervaring. De meer dan duizend vesten worden hier voor de winter verwacht.” 

Expositie Week van de Duurzaamheid in het Bravis: in een korte periode kwam deze pennenscore uit de was van het ziekenhuis.

Een gesprek tussen Sijstermans en Van Popering, die ook de beschermschorten in coronatijd aan Bravis leverde, kwam al snel uit bij ‘vesten’. Vanzelfsprekend sloot, zowel in het Bravis als in het Franciscus Gasthuis & Vlietland, Hygiëne en InfectiePreventie (HIP) aan in het traject. Goedkeuring maakte voor Van Popering de weg vrij voor de productie van de kleding. “We hebben samen zorgvuldig de stof geselecteerd, al hadden we op dat vlak al ervaring met de beschermschorten; Particle arm, zonder meer 120 keer te gebruiken en 60ºC warm te wassen. Hierdoor, in combinatie met een goede pasvorm en driekwart mouwen, een vereiste, mag het resultaat er zijn.” 

Expositie Week van de Duurzaamheid: kunstwerk van gevonden spullen in de was van het Bravis.

Sijstermans en Knoppert onderschrijven de kwalificaties van de kleding en de uitstraling. Sijstermans geeft aan dat de warmtevesten al enige tijd in gebruik zijn in het Bravis. Zowel hij als het personeel is enthousiast over de kwaliteit van de warmtevesten. “Als het gaat over frequent dragen en wassen voldoen ze meer dan aan de verwachtingen. Ze hebben een chip zodat ze ‘mee kunnen’ in de geautomatiseerde kledinguitgifte van het ziekenhuis. Van Popering komt nog even terug op de samenstelling. “De warmtevesten zijn voorzien van een carbondraad waardoor ze antistatisch zijn. Dit verhoogt niet alleen het comfort voor het personeel, maar ook de veiligheid van de patiënt.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details