Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Consensus heerst in bouwtraject MMC

Consensus heerst in bouwtraject MMC

Nauw samenwerken, geen blad voor de mond nemen en wederzijds vertrouwen. Het zijn kwalificaties die met regelmaat over de tafel gaan tijdens het gesprek met de bouwers van de OK’s en Dagbehandeling in Maxima Medisch Centrum (MMC) locatie Veldhoven. “We hebben zeer intensief met Carebuilders, Strukton en Cleanroom Combination Group samengewerkt om binnen twee jaar tot een aansprekend resultaat te komen”, zegt Lars Prinsen, Programma-manager Vastgoed en Huisvesting MMC.

Joep Schoondermark (Carebuilders) schetst het gelopen traject. Daarbij valt op dat de nieuwbouw van de acht OK´s en de Dagbehandeling razendsnel is gerealiseerd. Jan Muller (Strukton) schrijft het toe aan het plan van aanpak en het integraal ontwerp in BIM en John Snellens (CCG) en Bas de Leeuw (MMC) onderschrijven dat. “Er is gekozen voor een traditionele bouwstijl. Doordat tijdens het Definitief Ontwerp (DO) gebruik is gemaakt van een BIM-model was het mogelijk alle gebruikers mee te nemen in het ontwerp zodat alles tot op ruimteniveau in detail is afgestemd. Hierdoor kon een zeer goed ‘DO+’ worden gerealiseerd. Mede daardoor bestond de mogelijkheid na de opdracht direct te kunnen starten met de bouw.” 

Aanvliegroute
Het gesprek vliegt af en toe heen en weer tussen bouwers en gebruikers maar telkens is er consensus. Het weerspiegelt de toon van de vele gesprekken die tijdens het bouwtraject zijn gevoerd, evenals de aanpak op de bouw om tot het bevredigend resultaat te komen. Prinsen geeft aan dat hij nog nooit heeft meegemaakt dat er bij wijze van spreken ´geen muur verkeerd staat´. “De resultante van de aanvliegroute.” “Dit heeft betrekking op het totaal”, zegt De Leeuw, “dus ook op de inrichting van de OK’s, het interieur en de stoffering.” Dat er voor een luxer CCG-pakket is gekozen, beaamt Snellens. “Wij hebben ‘zwaar geschut’ ingezet – innovatieve oplossingen, waar het gaat over de inrichting en realisatie van de geclassificeerde ruimtes.”

Teamwork
Uit het gesprek komt naar voren dat teamwork samengaat met het nemen van verantwoordelijkheid. Schoondermark: “Daarnaast is het vertrouwen van de opdrachtgever een belangrijk aspect om te komen tot een aansprekend resultaat.” Dat er meerdere fasen van het bouwproces gebundeld zijn in één opdracht blijkt uit het UAV-GC-contract. “Light”, zeggen de heren. ‘Design & Build’, waarin de gehele verantwoordelijkheid van het ontwerp en de uitvoering bij de opdrachtnemer ligt. De betrokkenheid van de gebruikers wordt naast de ontwerpsessies met het BIM-model in het voortraject, nog eens extra benadrukt door de enorme belangstelling tijdens een voorlichtingsavond. 

Muller: “Ook dat sterkt het vertrouwen.” Hij wijst op het gedegen voorwerk. “Dat mondde uit in weinig wijzigingen en een ontwerp dat aansluit bij de wensen.”

Cleanroom Combination Group
Met behulp van BIM is de inbreng van alle partijen tot in detail afgestemd. (foto: CCG Holding)

Voor einddatum opgeleverd
Vanzelfsprekend was door het collectief Carebuilders, Strukton en Cleanroom Combination Group een einddatum opgenomen in het contract met MMC. “De ingebruikname was voorzien half oktober en de oplevering van de bouwcombinatie half september. De bouwers zagen door de uitstekende samenwerking kans het werk half juli al op te leveren.” Prinsen en De Leeuw spreken over een aangename verrassing. “We hadden op dat moment de beschikking over een compleet functionerend gebouw en daardoor alle tijd voor verhuizing en training.” De MMC´ers doelen op de complete inrichting van het gebouw en de OK’s in het bijzonder, alsmede op de inrichting, de wifi, de beeldschermen en de dispensers. De Leeuw: “We hebben na oplevering bij wijze van spreken geen stofzuiger meer nodig gehad omdat er nog gebroken of geboord moest worden; tevens waren alle installaties integraal getest.” Ze vatten het nog een keer samen als ‘compleet ontzorgd, in een kortere tijd dan voorzien’. Muller dankt dit aan de goede voorbereiding en ´historisch goede sfeer´. De heren benadrukken dat ze niet overdrijven omdat er een journalist aanwezig is. “Het is gewoon de realiteit. De bereidheid om gezamenlijk de verantwoording te dragen, is een belangrijk onderdeel van de samenwerking.” 

Slimme oplossingen
“Slimme oplossingen integreren is het gevolg van het tijdig maken van keuzes waarbij alle partijen een inspraak hebben gehad”, kijkt Muller terug. “Vanzelfsprekend moeten ze passen in het traject en het systeem. Omdat we met ervaren partijen werken, is er veel draagvlak en weinig discussie. Belangrijk voor ons was duurzaamheid en energiebesparing – tijdens het project kostenneutraal geoptimaliseerd.” Ook EGM architecten heeft een belangrijke rol gehad, met onder meer mock-up OK-sessies. “Het is een klantspecifiek gebouw dat vraagt om gefundeerde afwegingen.” Muller geeft aan dat het integraal ontwerp met de directe levering heeft geleid tot een extra groot beschermd gebied waarin geopereerd kan worden. “Elke oplossing heeft consequenties voor de ander.” Dat het project een beetje van henzelf is geworden, vertaalt zich in het eindresultaat. Het budget van € 16,6 miljoen (excl. btw) is niet overschreden. “De nieuwbouw is voor dat vooraf gestelde bedrag gerealiseerd, inclusief verrassingen. Al waren die klein”, besluit Prinsen. “Alle partijen zijn teamspelers en dat betaalt zich uit in tijd en kwaliteit.” Conclusie: de eindgebruikers zijn de winnaars.

Cleanroom Combination Group
De nieuwe ruimten zijn half oktober in gebruik genomen.


Brede bijdrage, prettige samenwerking
Ptg advies feliciteert het Máxima Medisch Centrum met de ingebruikname van het nieuwe OK-complex en centrum voor (kinder)dagbehandeling. “Wij zijn trots op onze brede bijdrage aan dit project en de prettige samenwerking met het Máxima Medisch Centrum”, aldus het bedrijf.

Ptg advies heeft geadviseerd over de afweging tussen renovatie en volledige nieuwbouw van het voormalige OK-complex. “Wij hebben vervolgens de nieuwbouw begeleid. Samen met de gebruikers van het OK-complex en het centrum voor (kinder)dagbehandeling hebben wij vorm en inhoud gegeven aan de functionele en ruimtelijke programmering van de beide functies en hebben wij onze kennis en expertise ingezet bij het contracteren van de uitvoerende partijen. Wij hebben met veel plezier gewerkt aan dit boeiende proces, vanaf de initiatieffase tot en met de prijs- en contractvorming van de uiteindelijke nieuwbouw.”

Tekst | Willem de Volder  Beeld | Cleanroom Combination Group, Strukton, Willem de Volder
Uitgelichte afbeelding: 
Van links naar rechts: Bas de Leeuw, Joep Schoondermark, Lars Prinsen, Jan Muller en John Snellens.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details