Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Dag van de Zorg
Jan Jambon was niet bang om de VR-bril uit te proberen. (Beeld: ZNA Cadix)

Dag van de Zorg

Vlaamse politici zonder angst in zorginstellingen

De Dag van de Zorg en misschien ook een beetje de nakende verkiezingen inspireerden heel wat Vlaamse politici om een bezoek te brengen aan een zorginstelling, om er de nieuwste ontwikkelingen te leren kennen of er symbolisch even mee te draaien.

Zo nam federaal premier Alexander De Croo deel aan de inleefdag van woonzorgcentrum Kruyenberg in het Oost-Vlaamse Berlare. Vlaams minister-president Jan Jambon trok naar ZNA Cadix in Antwerpen. Daarmee bleven ze allebei netjes binnen hun eigen kieskring. Vlaams minister van Zorg Hilde Crevits bezocht niet alleen psychiatrisch verzorgingstehuis Sint Amandus in Beernem en woonzorgcentrum Het Laar in Zwevezele in haar eigen West-Vlaanderen, maar ook de nieuwe assistentiewoningen van wzc Leiehome in Drongen en AZ Sint-Lucas in Gent, allebei in Oost-Vlaanderen.

Alexander De Croo draaide even mee in woonzorgcentrum Kruyenberg in Berlare. (Beeld: Anima)

In ZNA Cadix verliep de Dag van de Zorg hand in hand met de Open Technologie & Innovatiedag van Flanders Technology & Innovation. Jambon volgde er in het Brandwondencentrum samen met Antwerps schepen van gezondheidszorg en ZNA-voorzitter Els van Doesburg een demonstratie van een VR-bril (virtual reality) om angstgevoelens te verminderen, als aanvulling op de pijnstilling. Het Brandwondencentrum gebruikt die bril om de patiënt in een virtuele omgeving onder te dompelen en minder pijn en angst te laten voelen.

Deze technologie werkt op basis van psychologische principes zoals medische hypnose, hartcoherentie (het samenvallen van de ademhaling met het hartritme) en rustgevende muziek. Het gebruik van de bril gaat gepaard met een vooraf opgenomen hypnotische begeleiding. Bij patiënten die brandwonden in het aangezicht hebben, is de VR-bril niet bruikbaar. Zij kunnen beelden bekijken die worden geprojecteerd op een muur of het plafond.

Hybride operatiezaal

Jambon bezocht er ook de gloednieuwe en grootste hybride operatiezaal van Europa. In deze operatiezaal met geavanceerde beeldvorming en artificiële intelligentie vinden ingrepen plaats aan onder meer bloedvaten. ZNA is het eerste Europese ziekenhuis met op twee sites een identieke en digitaal verbonden hybride zaal voor ingrepen aan de bloedvaten. Zo kunnen artsen in ZNA Middelheim en ZNA Cadix samenwerken en ingrepen voorbereiden. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details