De bouw van operatiekamers brengt bijzondere uitdagingen met zich mee. Ed Lenting, projectmanager van MedicomZes, kan er zo enkele uit zijn mouw schudden. “Terwijl wij als aannemer zo snel mogelijk willen beginnen met de voorbereidingen, trapt de opdrachtgever liever nog even op de rem. Gezien de snelle ontwikkelingen in medische apparatuur wil hij deze zo laat mogelijk bestellen. Daarnaast spelen hier altijd de hoogste eisen op het gebied van luchtdichtheid, stralingsbestendigheid, geluid en hygiëne.”
MedicomZes – een handelsnaam van Visser & Smit Bouw, onderdeel van VolkerWessels – realiseert al ruim 45 jaar labs, cleanrooms en operatiekamers (OK’s) voor ziekenhuizen, wetenschappelijke onderzoekscentra en farmaceuten, waaronder in de afgelopen tien jaar zo’n vijftig OK’s. Daarin doen zich altijd interessante uitdagingen voor. “De mensen van MedicomZes houden van dit soort uitdagingen”, vertelt Ed Lenting, projectmanager van MedicomZes. “Ze verdiepen zich erin en herkennen op een gegeven moment de stappen. Hierdoor heeft MedicomZes voor de luchthuishouding in dit soort ruimtes een eigen bouwmethode ontwikkeld die aan de hoogste eisen voldoet. We hanteren ook een schoonwerkprotocol: tijdens de bouw houden we al rekening met de eindschoonmaak. Gewoon schoon is niet schoon genoeg.”
De omgeving waarin OK’s worden gebouwd, is al een uitdaging op zich. Tijdens de bouw draait alles in het ziekenhuis 24/7 door. Lenting: “Daarom bouwen we zo stil, schoon en hygiënisch mogelijk. Onze mensen werken regelmatig in operatiepakken! Daarnaast bouwen we de werkplaats van chirurgen. Het operatieteam moet hier zo efficiënt mogelijk kunnen werken met ruimte voor eigen gewoontes. Maar het vak van chirurg staat ver van ons af en ook het omgekeerde is waar. Chirurgen hebben soms moeite met het lezen van een bouwtekening. Toch moeten we bij elkaar zien te komen.”
Steeds vaker bouwt MedicomZes hybride OK’s. Operaties en beeldvorming gaan hier hand in hand. “Deze OK’s voorzien we van stralingswerende wanden én apparatuur waarmee mensen op afstand kunnen meekijken. We spreken dan van Controlled Environments. Ook de luchthuishouding is hier van de hoogste standaard. Dit soort technieken leer je niet tijdens je technische opleiding. Dat leer je alleen in de praktijk.”
Om de opgedane kennis van haar vakspecialisten te borgen, organiseert MedicomZes kennisbijeenkomsten, bijvoorbeeld in het Amsterdam Skills Centre in Amsterdam, waar chirurgen van over de hele wereld worden opgeleid. Tijdens deze bijeenkomsten worden alle leermomenten – juist ook over controlled environments – gedeeld met collega’s. “Je leert nu eenmaal het meeste van eerder opgedane ervaringen”, weet Lenting.
“Vanaf het eerste moment zetten we ons in om onze opdrachtgever tegemoet te komen. We gaan met alle partijen om tafel, stellen de ‘waarom-vraag’ en denken mee. Juist het stellen van die vragen levert ideeën op, waaraan de opdrachtgever nog niet had gedacht. Hoe we dit vervolgens bouwen, dat werken we later uit.” Ook voor de gewenste flexibiliteit van de opdrachtgever heeft MedicomZes een oplossing. “Overal waar in het ontwerp nog geen definitieve beslissing is genomen, kiezen we met onze ontwerpers, adviseurs en installateurs voor de meest optimale uitgangspunten en de grootste afmetingen. We kunnen dan doorbouwen totdat de definitieve apparatuur bekend is. Daarbij ontwerpen we in BIM.”
Hoe modern en innovatief ook, er zijn ook zaken binnen MedicomZes die in de afgelopen 45 jaar niet zijn veranderd. De manier van zakendoen bijvoorbeeld. “We beloven geen dingen die we niet kunnen waarmaken. Natuurlijk is het in een ziekenhuis belangrijk om zo geruisloos mogelijk te bouwen, maar bouwen zonder enige geluidsoverlast is onmogelijk. We maken plannen, stemmen de juiste werkmethode af en stellen boorschema’s op waarmee wij de overlast minimaliseren, maar we kunnen het niet voorkomen. Daar zijn we eerlijk in.” Voor de prijsvorming en overeenkomst geldt dezelfde transparantie. “Na gunning bouwen we een extra verificatieronde in waarin wij alles nog eens doornemen met de opdrachtgever. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Medicomzes.
Contact opnemen