Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuws

De Fitnesstuin: Uitdagen om laagdrempelig te bewegen

We zien het steeds vaker: outdoor fitness. Dagelijks en gezamenlijk bewegen is goed voor zowel de gewrichten als de algehele fysieke gesteldheid.

Hellingbaan-met-man-en-rollator_0001
Daag mensen uit om te gaan bewegen, maar keep it simpel.

Tekst | Rob Buchholz

Beeld | De Fitnesstuin

26 augustus 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Bovendien draagt het bij aan het sociale aspect. Samen essentiële aspecten, zeker voor bewoners van verpleeghuizen en diverse andere zorginstellingen.

Een oplossing die aan populariteit wint, zijn de buitenfitnesstoestellen van De Fitnesstuin; apparaten geschikt voor alle leeftijden en niveaus, om te bewegen en te beleven. Sanne Mariën startte in 2009 al met Fittebedrijven.nl, met als doel om bedrijven van het belang van bewegen te overtuigen. “Het was mij te simpel om medewerkers een budget te geven om na werktijd te sporten. Wij wilden juist het bewegen onder werktijd stimuleren.” Vlak na de start zag ze tijdens een vakantie in Spanje­ bewegingsapparaten in de buitenlucht staan; ideaal voor zorg­instellingen. “Ik heb contact met de leverancier opgenomen en inmiddels zijn wij al jaren onder de naam De Fitnesstuin leverancier voor de Nederlandse en Belgische markt.”

Steeds meer organisaties zijn zich bewust van het belang van buiten bewegen.

Goed voor lichaam en geest

Mariën gelooft in het laagdrempelig maken van bewegen. “Daag mensen uit om te gaan bewegen, maar keep it simpel. Zeker voor bewoners van zorginstellingen. Die zitten over het algemeen teveel binnen en een groot percentage is inactief.” Toen ze haar idee bij de zorgsector lanceerde, was er natuurlijk eerst de vraag of instellingen budget voor fitnesstoestellen wilden vrijmaken. Dat bleek het geval. Het belang van bewegen wordt volgens Mariën al jaren onderstreept door zorginstellingen. Niet alleen voor de groep met somatische klachten, maar juist ook voor mensen die lijden aan dementie. “Speciaal voor hen hebben wij naast onze robuuste beweegtoestellen een ruim assortiment beleefproducten. Deze prikkelen de zintuigen op een aangename manier. De nadruk ligt op zien, voelen en horen. Alle items zijn handgemaakt. Denk aan een lachspiegel, xylofun, diverse soorten voelborden of het alom bekende boter, kaas en eieren. Het belang van buiten bewegen is zo essentieel. Het is goed voor lichaam en geest, en mensen maken meer vitamine D aan. Goed voor de botten dus.”

Ook voor zelfstandig wonende ouderen

Mariën wil verder nog benadrukken dat, behalve zorginstellingen, ook de groep ouderen die nog zelfstandig woont zeker niet vergeten mag worden. “Daarover heb ik contact met diverse gemeenten en welzijnsinstellingen. Ook zij kunnen het  bewegen in de buitenlucht stimuleren door in bepaalde wijken of buurten beweegtoestellen te plaatsen. Er valt voor ons nog veel terrein te winnen, maar we merken dat steeds meer organisaties zich bewust zijn van het belang van buiten (kunnen) bewegen.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details