We zien het steeds vaker: outdoor fitness. Dagelijks en gezamenlijk bewegen is goed voor zowel de gewrichten als de algehele fysieke gesteldheid, maar draagt tevens bij aan het sociale aspect. Samen essentiële aspecten, zeker voor bewoners van verpleeghuizen en diverse andere zorginstellingen.
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: De Fitnesstuin
Een oplossing die aan populariteit wint, zijn de buitenfitnesstoestellen van De Fitnesstuin; apparaten geschikt voor alle leeftijden en niveaus, om te bewegen en te beleven. Sanne Mariën startte in 2009 al met Fittebedrijven.nl, met als doel om bedrijven van het belang van bewegen te overtuigen. “Het was mij te simpel om medewerkers een budget te geven om na werktijd te sporten. Wij wilden juist het bewegen onder werktijd stimuleren.” Vlak na de start zag ze tijdens een vakantie in Spanje bewegingsapparaten in de buitenlucht staan; ideaal voor zorginstellingen. “Ik heb contact met de leverancier opgenomen en inmiddels zijn wij al jaren onder de naam De Fitnesstuin leverancier voor de Nederlandse en Belgische markt.”
Mariën gelooft in het laagdrempelig maken van bewegen. “Daag mensen uit om te gaan bewegen, maar keep it simpel. Zeker voor bewoners van zorginstellingen. Die zitten over het algemeen teveel binnen en een groot percentage is inactief.” Toen ze haar idee bij de zorgsector lanceerde, was er natuurlijk eerst de vraag of instellingen budget voor fitnesstoestellen wilden vrijmaken. Dat bleek het geval. Het belang van bewegen wordt volgens Mariën al jaren onderstreept door zorginstellingen. Niet alleen voor de groep met somatische klachten, maar juist ook voor mensen die lijden aan dementie. “Speciaal voor hen hebben wij naast onze robuuste beweegtoestellen een ruim assortiment beleefproducten. Deze prikkelen de zintuigen op een aangename manier. De nadruk ligt op zien, voelen en horen. Alle items zijn handgemaakt. Denk aan een lachspiegel, xylofun, diverse soorten voelborden of het alom bekende boter, kaas en eieren. Het belang van buiten bewegen is zo essentieel. Het is goed voor lichaam en geest, en mensen maken meer vitamine D aan. Goed voor de botten dus.”
Mariën wil verder nog benadrukken dat, behalve zorginstellingen, ook de groep ouderen die nog zelfstandig woont zeker niet vergeten mag worden. “Daarover heb ik contact met diverse gemeenten en welzijnsinstellingen. Ook zij kunnen het bewegen in de buitenlucht stimuleren door in bepaalde wijken of buurten beweegtoestellen te plaatsen. Er valt voor ons nog veel terrein te winnen, maar we merken dat steeds meer organisaties zich bewust zijn van het belang van buiten (kunnen) bewegen.”