kajmunk11-kopieren

Exterieur van de ronde woongebouwen; het lage gedeelte in het midden is het dagcentrum.

02:58
11-05-2020

De Kaj Munkweg biedt bewoners meer ruimte en licht

Opvallend kun je het nieuwe woon- en dagcentrum De Kaj Munkweg van stichting Ons Tweede Thuis (OTT) aan de Kaj Munkweg in Hoofddorp met zijn ronde vormen zeker noemen. Drie ronde woongebouwen die in het midden samenvloeien tot een dagcentrum. Een vorm die het mogelijk maakt dat wonen en dagbesteding bijna als vanzelf in elkaar overgaan.

De oude locatie voldeed niet meer aan de huidige wensen, normen en zorgfilosofie, verzekert Paul Ingram, coördinator Vastgoed bij OTT. “In de oudbouw hadden we aanvankelijk een minder zware doelgroep, die in de loop der jaren een zwaardere zorgvraag heeft gekregen. Nu hebben we cliënten met een echt zware zorgbehoefte, mensen met een verstandelijke beperking of ernstige meervoudige beperkingen, die we helpen met wonen, werken,  dagbesteding en advies. Het oude onderkomen was naar buiten toe een gesloten bouwwerk. Bij de nieuwbouw liggen de woonkamers, die ook groter zijn, aan de buitenzijde. We zijn meer naar buiten gericht, dat maakt een directer contact van de bewoners met hun leefomgeving en een betere integratie in de wijk mogelijk.”

kajmunk7-kopieren

Zithoek in de groepswoning voor individuele begeleiding.

 

Bouw in fases

De nieuwbouw is gefaseerd tot stand gekomen. De eerste twee woongebouwen werden in november 2018 al opgeleverd. Daarna kon de oudbouw worden gesloopt en de bouw van het derde woongebouw en het dagcentrum beginnen. Elk woongebouw telt twee groepswoningen, één per bouwlaag, elk met een afgeschermd terras. Een groepswoning bestaat uit acht individuele zit/slaapkamers met een eigen of gedeelde douche en toilet. In het hart bevindt zich een aantal gemeenschappelijke ruimten, zoals de keuken, toiletten, wasmachineruimte en een zithoek. In het wooncentrum is 24 uur per dag begeleiding aanwezig. De kamers zijn uitgerust met de modernste domoticasystemen.

Wonen en dagbesteding zijn niet meer in afzonderlijke gebouwen ondergebracht, maar liggen hier dicht bij elkaar. Dat zorgt voor een geïntegreerde omgeving voor wonen en activiteiten voor de bewoners, geeft locatiemanager Mirjam Verdegaal aan. “Nu gaan cliënten overdag naar hun eigen groep in een dagcentrum. Bij De Kaj Munkweg gaan wonen en activiteiten straks vloeiend in elkaar over. Bewoners gaan vanuit hun woning naar de activiteiten waar zij aan mee willen of kunnen doen. We kunnen de activiteiten nog beter afstemmen op wat bij de cliënt past. Tussen de middag kunnen ze rusten in hun eigen bed of lunchen in de eigen woning.”

In het dagcentrum, met een akoestisch gipsplafond, kunnen bewoners van alles doen: knutselen, bewegen in de sportzaal, wandelen en fietsen in de belevingstuin, badderen in de badkamers en belevingsactiviteiten zoals snoezelen of muziek maken of luisteren.      

kajmunk3-kopieren

Zithoek in de groepswoning voor ouderen.

 

Eigen doelgroep en sfeer

De vier groepswoningen die nu in gebruik zijn, hebben elk een eigen doelgroep en een eigen sfeer. Zo is er een woning met een rustige woonomgeving voor de ouder wordende cliënten die op lichamelijk, emotioneel en cognitief niveau kwetsbaar zijn. Dan gaat het om individuele (dementerende) oudere cliënten met een verstandelijke beperking. De tweede woning kent bewoners met een zeer ernstige tot matige verstandelijke beperking met bijkomende problematiek op het gebied van prikkelverwerking. De ondersteuning bij deze cliënten is intensief en individueel. Cliënten hebben minder behoefte aan groepsmomenten of -activiteiten. Ook is er de zorgintensieve woning waar cliënten vanwege van hun lichamelijke beperking (zeer) intensieve verzorging/verpleging nodig hebben. Deze woning is bestemd voor zeer kwetsbare cliënten, die veelal vragen om continu, direct toezicht. De vierde woning biedt meer reuring. Deze cliënten kunnen meer prikkels hebben en zijn meer mobiel. Ze beschikken over meer bewegingsvrijheid en kunnen daar gaan waar het voor hen prettig en fijn voelt.

“Vanaf dag 1 voelen de cliënten zich hier op hun gemak”, stelt Verdegaal. “In de oudbouw werden ze duidelijk minder geprikkeld, hier ondernemen ze meer. Meer ruimte en licht doet ze goed, dat merk je aan hun gedrag.”

kajmunk2-kopieren

Zithoek in de groepswoning met reuring.

 

Creatieve bezuinigingen

Verantwoordelijk voor de bouw is Vink+Veenman. Het wist de aanbesteding in tweede instantie te winnen. “In de eerste ronde kwam iedere inschrijver uit boven het beschikbare budget”, vertelt projectleider Frank Agterof. “In de tweede ronde hebben we de noodzakelijke creatieve bezuinigen weten door te voeren door constructief gezien het ontwerp aan te passen, zonder daarbij in te leveren op esthetiek en kwaliteit. Zo bestond de hoofdconstructie aanvankelijk nog uit staal met breedplaatvloeren, maar uiteindelijk hebben we gekozen voor een constructie van prefab betonnen kolommen, met minder staal. Ook hebben we bijvoorbeeld de vloeropbouw aangepast. De computervloer is niet gerealiseerd. Zo kwamen we als beste uit de bus.”

De ronde vormen van de drie woongebouwen vroegen een speciale aanpak. Agterof: “Alle maatvoering is gedaan met Total Station, want er valt slecht te meten uit wanden die rond lopen. Bij de dakisolatie is gekozen voor een EPS- en PIR-plaat, die is gelegd in een mengsel van zandcement met polystyreen korrels. Dat geeft het minste snijverlies en er wordt dus géén materiaal weggegooid in de container. Na de dakbedekking is het dak afgedekt met sedum beplanting en zijn er zonnepanelen geplaatst. De gebouwen zijn ook aangesloten op een warmtepomp. De buitenwanden van houtskeletbouw zijn gesegmenteerd, maar door de verticaal geplaatste Eternit bekleding kan er wel een cirkel gecreëerd worden. Voor het oog lijken de gebouwen echt rond.”      

Tekst en beeld | Henk Geist

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

Bouwinfo

Opdrachtgever

Stichting Ons Tweede Thuis, Aalsmeer

Uitvoering

Vink+Veenman, Nieuwkoop

Ontwerp

Architectenbureau Hoogeveen BV, Amstelveen

Constructeur

Lievense, Elst

Installaties

Lek Habo, Ter Aar en A&B elektrotechniek, Zuid-Beijerland

Bouwperiode

Oktober 2017 – februari 2020

Bouwkosten

7,5 miljoen euro

lengkeek-bunterhoek-14-final-kopierenbernardus-4-kopieren