Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
De Maalder Assistentiewoningen met oog voor duurzame kwaliteit

De Maalder Assistentiewoningen met oog voor duurzame kwaliteit

In het centrum van Eindhout (Laakdal) werd onlangs de laatste hand gelegd aan Residentie De Maalder, een keurig gebouw met 28 moderne flats die officieel erkend worden als assistentiewoningen. Gelegen aan een autoluwe straat, op een steenworp van de kerk en de bosrijke omgeving, biedt dit complex de plaatselijke senioren alles wat ze nodig hebben om hun oude dag op een fijne, sociale manier door te brengen.

Het verhaal van De Maalder begon bij één man: Sven Lavrysen. Het bouwterrein was vroeger eigendom van zijn grootvader, en dat weerspiegelt zich ook in de naam van het complex. Lavrysen senior staat in Eindhout en omstreken immers bekend als de molenaar – in het Kempisch: de maalder – van het nabijgelegen Oosterlo. Toen de grond vrijkwam, besloot Lavrysen er serviceflats op te bouwen (inmiddels opgewaardeerd tot assistentiewoningen), al had dit uiteindelijk heel wat voeten in de aarde. “Toen de betonnen kelderstructuur gegoten was, is mijn initiële aannemer helaas plots overleden en kwam de bouw een hele tijd stil te liggen. Gelukkig kwam ik na verloop van tijd in contact met de firma Hooyberghs, die met een interessant voorstel op de proppen kwam: ze konden de voortgang van de bouw garanderen door een deel van de assistentiewoningen uit eigen hand te verkopen. Zo is de bal opnieuw aan het rollen gekomen.”

Duurzame benadering
Dit heeft uiteindelijk geleid tot de bouw van een mooi complex dat perfect in het straatbeeld past. Hoewel het relatief groot is, komt het allerminst brutaal over. Dit is onder meer te wijten aan de strategisch gepositioneerde inspringingen en de aangename afwisseling tussen gele en gevarieerde grijze gevelsteen. “Voorts wilde ik hoe dan ook een energiezuinig gebouw”, vult Lavrysen aan. “Muren, vloeren en ramen zijn goed geïsoleerd, twee warmtepompen (in totaal 80 kW) en zonnecollectoren zorgen voor de koeling en (vloer)verwarming en binnenkort zullen zonnepanelen een deel van het elektriciteitsverbruik dekken.”

Die duurzame benadering blijkt ook uit het interieur. Er is gekozen voor kwalitatieve materialen en een sobere, huiselijke afwerking die tijdloos aanvoelt. Er is ook ruimschoots aandacht besteed aan domoticavoorzieningen, akoestische isolatie, het verhinderen van oververhitting en het creëren van een naadloze overgang naar het terras (ideaal voor rollators of rolstoelen). “Het lijken details, maar het maakt wel degelijk een belangrijk verschil”, weet Lavrysen. “We stellen alles in het werk om de bewoners zo snel mogelijk een thuisgevoel te geven.”

Sociale interactie én privacy
Met de faciliteiten en de service die ze in De Maalder tot hun beschikking krijgen, zou dat zeker moeten lukken. De assistentiewoningen bevatten elk een leefruimte met eet- en zitgedeelte, een ruime bad- en slaapkamer, een mooi terras en een ingebouwde keuken met magnetron, ijskast en vaatwasmachine. “We zetten in op een optimale mix van sociale interactie en privacy”, legt Lavrysen uit. “Er is een aangename gemeenschappelijke ruimte waar regelmatig leuke activiteiten georganiseerd worden, we leggen voor het complex een petanquebaan aan, op de begane grond komt een kleinschalige brasserie, in de kelder hebben we een kapsalon en een wasruimte ingericht et cetera. Maar als de bewoners het even rustig aan willen doen, kunnen ze zich met een gerust gemoed terugtrekken in hun eigen flat. Voorts bieden we een zeer complete service aan – discreet zorgoproepsysteem, permanent beschikbare verpleegdienst, wekelijkse aanwezigheid van een zorgcoördinator – zij het op een uiterst vrijblijvende manier.”

Uitstekend bouwteam
De bouw van De Maalder was door de aanwezigheid van de reeds gestorte kelder geen sinecure, maar is uiteindelijk prima verlopen. Dankzij de uitstekende samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen, wist aannemer Hooyberghs het project zonder noemenswaardige problemen in goede banen te leiden. “De realisatie van De Maalder toont aan hoe een bouwteam in wezen zou moeten functioneren: ieder kende zijn taak, waardoor wij er als aannemer voor hebben kunnen zorgen dat alle onderdelen van het werk vlot op elkaar aansloten, dat de cruciale knopen tijdig werden doorgehakt en dat het project financieel op de rails bleef”, aldus Sam Daems, directeur van B&R Bouwgroep. “Het was ook een pluspunt dat Lavrysen als opdrachtgever-exploitant zeer nauw betrokken was bij de gang van zaken. Zo konden we de bouwkundige vraagstukken verenigen met het zorgtechnische aspect. En dat is het resultaat zeker ten goede gekomen.”

 
Tekst: Tim Janssens

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details