Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
De ontmoetingsruimte van de toekomst
De PRoF Award voor Innovatie ging naar Tom Braekeleirs. “Deze awards is een grote eer en een erkenning voor het werk van het hele team, dat dagelijks mensen ondersteunt die actief willen meebouwen aan de gezondheidszorg van morgen”, vertelt hij. “Het bevestigt onze aanpak met een breed ecosysteem van zowel publieke als private spelers en zorginstellingen samen. Zo kunnen we stappen zetten richting de digitale transformatie van de zorg.”

De ontmoetingsruimte van de toekomst

De internationale zorgdenktank PRoF Projects stelde tijdens haar themadag naar jaarlijkse gewoonte haar nieuwe inspirationele ruimte voor, waarmee ze een antwoord biedt op een vraagstuk rond zorg en wonen. Dit keer zette ze de eerste stap daarbuiten met PRoF 6.0 ‘De ontmoetingsruimte van de toekomst’, waarmee ze de vereenzaming in onze maatschappij wil tegengaan. Een probleem dat niet enkel ouderen maar ook jongeren treft.

PRoF 6.0 ‘De ontmoetingsruimte van de toekomst’.

Ruimtes delen tegen vereenzaming

“Het deelmodel zit in de lift, zowel bij jongeren als bij ouderen”, vertelt Jan Van Hecke van PRoF. “Kijk maar naar de populariteit van streamingdiensten of deelmobiliteit. Dat concept hebben we proberen toe te passen op de publieke ruimtes. Deze schieten vandaag vaak hun doel voorbij. Denk aan parochiezalen, ruimtes van mutualiteiten, aula’s bij klinieken maar ook kerken, kloosters en zelfs meeting rooms of eetzalen in bedrijven. Ze moeten mensen verenigen, maar in de praktijk worden ze niet of weinig gebruikt. Onze ontmoetingsruimte toont dat je met slimme ingrepen een ruimte de hele dag kunt gebruiken voor verschillende toepassingen en doelgroepen. Zo breng je verschillende mensen en ideeën opnieuw bij elkaar.”

Verschillende configuraties

Valerie Dhaeze, designer bij PRoF pikt in: “Alle meubels zijn mobiel zodat mensen in verschillende configuraties in de zetels of aan de tafels kunnen zitten. Alle meubels staan op wieltjes en de ruimte is voorzien van alle comfort, zoals een keuken en een washoek. Er is zelfs een presentatiescherm en een ingebouwd onzichtbaar speakersysteem voor kleine voorstellingen of opleidingen. Ook de verlichting kan modulair aangestuurd worden zodat de ruimte aan verschillende settings aangepast kan worden. Het idee is om mensen samen te brengen, maar toch ook apart. Ze kunnen ze ideeën delen, elkaar ontmoeten maar ook de nodige afstand nemen indien mogelijk of gewenst.”

Jan Van Hecke, bezieler van PRoF in de ontmoetingsruimte van de toekomst.

Belgische inspirators bekroond

Zoals elk jaar reikte PRof ook haar awards uit aan mensen die een echte meerwaarde betekenen voor de zorg en maatschappij. De Award voor Research ging naar Professor
Steven Laureys, neuroloog verbonden aan FNRS, U en CHU Luik en TRAINM Rehab Antwerpen, voor zijn klinische en wetenschappelijke studie van het menselijk bewustzijn, gedachten, percepties en emoties en zijn unieke kijk op het belang en de meerwaarde van meditatie. De Award voor Innovatie ging naar Tom Braekeleirs, voor de geweldige ondersteuning van jong ondernemerschap en innovatie in de gezondheidszorg via het
BlueHealth Innovation Center. 

De Award voor Organisatie ging naar Patricia Adriaens van Fribona voor haar jarenlange sociaal engagement onder andere als bestuursvoorzitter van Groep Gidts en met Welzijnsschakel Open Balie in Brugge. De Special Honorary Award ging postuum naar Professor Caroline Pauwels voor de verwezenlijkingen tijdens haar carrière en als rector van de VUB. Zij leefde enorm mee met het belang van zorg en wetenschap in de maatschappij. Haar kinderen namen de award in ontvangst.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details