Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
De Pen | Relinde Weil, Voorzitter RvB St Jansdal

De Pen | Relinde Weil, Voorzitter RvB St Jansdal

‘Electieve zorg is uitgangspunt voor nieuwbouwplannen St Jansdal Lelystad’

De strategische dynamiek van ziekenhuisorganisaties wordt misschien nergens meer gevoeld dan in Flevoland, na het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen in oktober 2018. Op eigen initiatief koos ziekenhuis St Jansdal voor overname van de locatie Lelystad, waar tot op heden electieve zorg wordt verleend met verpleging. Nieuwbouw op eigen terrein ligt in het verschiet, zegt voorzitter Raad van Bestuur Relinde Weil. “Brede electieve zorg is daarbij het uitgangspunt. Wij hopen binnen vijf jaar iets te hebben staan wat betreft klinische basisfuncties.”

St Jansdal wilde na het faillissement van de MC Groep de ziekenhuiszorg in Midden-Flevoland overnemen, maar had slechts korte tijd te beslissen met betrekking tot de overname van het vastgoed – kort gezegd: het ziekenhuisgebouw in het centrum van Lelystad uit 1980. Weil: “Liefst hadden wij het vastgoed bij een derde partij ondergebracht, maar dat bleek niet mogelijk binnen de termijn van de bieding. Wij hebben onze maatschappelijke betrokkenheid getoond, een goed bod gedaan waar onze Raad van Toezicht zich aan kon verbinden en zijn positief gestemd over de nieuwe situatie, waarin adequate ziekenhuiszorg voor Midden-Flevoland is gewaarborgd met brede electieve zorg en spoedhulp die nu en in de toekomst op basis van de hoogst mogelijke kwaliteit wordt geregeld. Het ziekenhuis in Lelystad is technisch verouderd en ik zie de nieuwbouw liever vandaag dan morgen starten, maar wij kunnen de zorg bieden die nodig is, ondersteund door een pendelbus naar Harderwijk en met een genormeerde aanrijtijd.”

Spoedpoli

Begin 2020 biedt St Jansdal Lelystad volledige (electieve) ziekenhuiszorg, ondersteund door een spoedpoli naar voorbeeld van het Maasstad Ziekenhuis in Spijkenisse. In Lelystad wordt dagelijks tussen 8.00 en 21.30 uur laag-complexe spoedzorg geboden met verwijzing van de huisarts. De zwaardere spoedeisende hulp en IC-zorg is voorzien in de hoofdlocatie van St Jansdal in Harderwijk. Weil, voorzitter RvB sinds mei 2016, ziet volledige spoedzorg niet terugkeren in de nieuwbouwplannen voor Lelystad. “We spreken over een gebeurtenis zonder precedent in een bijzonder verzorgingsgebied. Vooropgesteld: wanneer zo’n faillissement als dat van de IJsselmeerziekenhuizen zich voordoet, wil niemand dat er iets verandert in de persoonlijke situatie; dat begrijpen wij heel goed. Wij kenden de patiëntengroep in Midden-Flevoland op het moment van het faillissement en deelden onder meer een gehuurde polikliniek in Dronten, waardoor wij goed op de hoogte waren van de situatie binnen de MC Groep. Daardoor konden we snel stappen zetten toen die uiteindelijk nodig bleken.”

Nieuwbouw Harderwijk

Ziekenhuis St Jansdal is anderhalf jaar later ’trots’ op de bereikte resultaten. “In drie maanden tijd hebben we na het faillissement een groot deel van de ziekenhuiszorg in Lelystad opnieuw ingericht binnen onze organisatie, met vierhonderd nieuwe medewerkers.” Ondertussen wordt al een aantal jaren fors ontwikkeld en gebouwd aan de locatie Harderwijk, met een state-of-the-art OK-complex (reeds opgeleverd), de in december gestarte uitbreiding en renovatie van de radiologie-afdeling en de nog te realiseren renovatie en nieuwbouw van klinische en verpleegafdelingen. “Dat zal een mix worden van één- en meerpersoonskamers, omdat niet iedereen graag alleen ligt”, zegt Weil. “Wij hebben het afgelopen jaar zelfs een stijging in het aantal ligdagen geconstateerd, met als belangrijkste oorzaak capaciteitstekort in de care.” Aan de andere kant gaat dagbehandeling een steeds grotere rol krijgen, bijvoorbeeld met poliklinische operatiekamers voorzien van een eigen wachtlounge.

Twee ziekenhuizen

Gesprekken met de gemeente en andere partijen hebben echter nog niet tot concrete nieuwbouwplannen geleid voor Lelystad; St Jansdal maakt voor nu een pas op de plaats, zegt Weil. “Patiëntenstromen ontwikkelen zich nog. Bijvoorbeeld richting Almere, waardoor het ingewikkeld is de grootte van het toekomstige ziekenhuis te kunnen vaststellen. Binnen de gekozen samenwerkingsvorm, met eigen vastgoed in Lelystad en twee zieken­huizen in het verzorgingsgebied, gaan wij verder ontwikkelen aan een nieuw ziekenhuis op dezelfde locatie. Het is eigen terrein – redelijk groot, en wij hopen binnen vijf jaar iets te hebben staan wat betreft klinische basis­functies.” Over de concrete invulling van de klinische zorg, bijvoorbeeld de handhaving van de hotelfunctie in Lelystad, kan Weil nog niets zeggen. “Gesprekken met betrokken partijen zijn in volle gang; dat zijn mensen met een grote bevlogenheid voor de zorg in de regio. Wij zijn een middelgrote ziekenhuisorganisatie met een betrokken achterban; liefde en compassie zijn onderdeel van onze missie en identiteit. Het nieuwe St Jansdal Lelystad blijft in ieder geval brede electieve ziekenhuiszorg bieden.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details