Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
De sfeer van een dorpsplein
Ook om de imitatiebomen zijn wandbanken geplaatst, zoals je ook op een écht dorpsplein terugziet.

De sfeer van een dorpsplein

Vanuit de 137 bewoners van woonzorgcentrum W.F. Visserhuis in IJmuiden ontstond de wens voor meer ruimtes waar ze meer contact konden hebben met elkaar. Bijvoorbeeld voor een praatje, spelletje of gewoon om samen een hapje te eten. Daarom is op de begane grond een dorpsplein ontwikkeld met een restaurant, winkeltje, kapper, bioscoop en fysiotherapeut en zijn de gemeenschappelijke woonkamers voorzien van nieuw en modern meubilair.

Dorpsplein 

Met het basisplan van architect Mike Groot konden Amy Roovers (Interieur Designer) en Joost Graat (Zorgmanager) van Vervoort Meubelen uit Goirle wel uit de voeten. Van de locatiemanager kregen zij de vrije hand om invulling te geven aan deze groteske ruimte en aan het dorpspleinthema. Het mocht alleen absoluut geen standaard ouderenzorg restaurant worden, think out of the box! Het binnen- en buitengevoel in deze ruimte is op een bijzondere manier met elkaar verweven. Door de hoge raampartijen en het frisse groen vergeet je bijna dat je je nog steeds binnen bevindt. De bestaande raambekleding en de rotan lampenkappen brengen sfeer en warmte in de ruimte en accentueren de hoogte. 

Dankzij natuurlijke en op maat gemaakte roomdividers ontstaan er meer knusse zitgelegenheden.

Geborgenheid 

De hoogte en grootte van de ruimte had ook een nadeel. “Het restaurant is zo immens en ruim, dat het een bepaalde geborgenheid miste. Daarom zijn er natuurlijke en op maat gemaakte roomdividers ingezet, waardoor er meer knusse zitgelegenheden zijn ontstaan”, vertelt Roovers. Deze roomdividers worden gesierd met groenbeleving van Fiori en webbing panelen. Hiermee wordt een natuurlijke afscherming gecreëerd die ook zorgt voor kleine doorkijkjes. In de ruimte zijn verschillende op maat gemaakte wandbanken ingezet. Deze zijn tegen de wand met houtpanelen en groenbakken geplaatst, waardoor de bank bijna lijkt over te lopen in de muur. De wandbanken worden gecombineerd met retro stoelen en verzwaarde tafels, zodat de bewoners steun kunnen vinden en zichzelf gemakkelijk omhoog kunnen duwen. Ook om de imitatiebomen zijn wandbanken geplaatst, zoals je ook op een écht dorpsplein terugziet.

Tuinkas

Een tuinkas is bij uitstek het voorbeeld van de natuur naar binnen halen. Tegenwoordig worden deze ook steeds vaker ingezet in restaurants of zelfs thuis. Ook hier is geëxperimenteerd met het idee van een tuinkas. Deze is op maat gemaakt in de vorm van een stalen constructie en versierd met verschillende soorten imitatieplanten. De verrijdbare kasten dienen ook hier als roomdividers en kunnen voor privacy zorgen, mits dit gewenst is.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details