Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
De stad komt binnen  in wzc Edouard Remy

De stad komt binnen in wzc Edouard Remy

“Omwille van de teruggetrokken en besloten gebouwen, wisten de meeste inwoners van Leuven niet eens dat hier een woonzorgcentrum gevestigd was. Met een open en geïntegreerd concept geeft het OCMW Leuven de locatie terug aan de stad en creëert het tegelijkertijd een nieuwe dynamiek door het bundelen van diensten en activiteiten. Zorg op maat en een één-loketsysteem zijn de kernwoorden”, openen Jan Meeus, directeur bij OCMW Leuven, Peter Bernaerts, directeur wzc Edouard Remy, Heidi Denoulet, architect/hoofd designcel bij VK architects & engineers en Elke Martens, ingenieur architect en zaakvoerder van bureau voor architectuur & planning.

In 1886 stelde de Leuvense grootindustrieel Edouard Remy 200.000 BEF ter beschikking van de Commissie der Godshuizen om een gesticht voor oude, invalide personen op te richten. In 1893 werd het eerste rustoord op de huidige locatie gebouwd en anno 2015 biedt wzc Edouard Remy plaats aan 289 valide en zorgbehoevende bewoners. De stijgende zorg maakte een nieuwe infrastructuur noodzakelijk. Met het recente bouwproject verhuisden negentig bewoners uit de vleugel aan de Frederik Lintsstraat – die momenteel gesloopt wordt – naar een nieuwe vleugel in de Andreas Vesaliusstraat. Ook de administratie van het wzc en het Centrum voor Kortverblijf De Passerel nemen hun intrek in het nieuwe gebouw, net als de Thuiszorg van OCMW Leuven. Daarnaast past de nieuwbouw ook in een vernieuwingsproces van de infrastructuur van de wzc’s van het plaatselijke OCMW. In dat kader werden al de wzc’s Ter Putkapelle en Ter Vlierbeke gebouwd en worden nu bouwwerken gerealiseerd aan wzc Wijgmaalbroek.

Interactie met gebouw en gebruikers
“Zoals gezegd kreeg het nieuwe gebouw een prominente plaats aan de Vesaliusstraat. Het gebouw trekt zich terug op het eigen terrein, om ter hoogte van de entree extra ruimte te creëren. De uitwerking van de gevel versterkt de uitstraling van het gebouw en de locatie. Er werd voor gekozen om de sokkel op maaiveldniveau transparant te houden: de open gevel nodigt de omgeving uit om een interactie met het gebouw en zijn gebruikers aan te gaan.
De gevels van de bovenliggende verdiepingen zijn meer gesloten om privacy te bieden aan de individuele slaapkamers die erachter verborgen zitten. De dagruimtes werden, net zoals het restaurant, opengewerkt en bieden de bewoners een open kijk op de stad en het groene binnengebied. De bewoners met hun familie en de bezoekers van het lokaal dienstencentrum Ruelenspark zijn welkom in het middagrestaurant.”

Verpleegpost als kloppend hart
“In het scharnierpunt van het nieuwe gebouw ligt de entree van de hele zorgafdeling. Het ligt er letterlijk op de kruising van de verschillende administratieve diensten, de bestaande bewonersafdelingen, de verticale circulatie naar de nieuwe bewonersafdelingen en het restaurant. De drie erboven liggende identieke bewonersafdelingen bieden telkens ruimte aan dertig residenten. De eenpersoonskamers hebben een netto oppervlakte van 26,55m², zijn volledig bemeubeld en beschikken over alle comfort inclusief een led-tv. Elke kamer heeft een sanitaire cel met toilet en wastafel. In de centrale badkamer is een douche geïnstalleerd. Het kloppende hart van de afdeling bestaat uit de verpleegpost en de bijbehorende livings.”

Ecologisch bouwen
Voor het project werd een eisenprogramma opgesteld in verband met ecologisch bouwen. De strengste VIPA-eisen werden toegepast en op een aantal vlakken werd de lat hoger gelegd. Zo werd het hele dak voorzien van groen. Het gebouw heeft een K-peil van K 33. Op het gebied van hernieuwbare energie werden 160 PV-panelen aangebracht, goed voor een elektriciteitsproductie van 39.294 KWh per jaar. Er werd tenslotte ook een WKK geplaatst die 18 KW elektrische en 39 KW thermische energie produceert. Ondergronds werd over twee lagen een parkeergarage aangelegd. Om het beeld compleet te maken: op de plaats van de gesloopte vleugel in de Frederik Lintsstraat zal een openbare tuin met boomgaard aangelegd worden, een groene long voor de Leuvense binnenstad.

Contouren van een open huis
“Diverse kunstwerken zorgen voor een speelse noot. In de binnenruimtes en in de gevel linkt ‘de nervatuur’ de verschillende ruimtes aan elkaar; het geeft het gebouw een bijkomende ruggengraat. Het motief van fijne zwarte nerven vormt een herkenbaar element in de verpleegposten en op het uiteinde van iedere gang. Het vervolgt zijn weg in het gebouw als schilderwerk in de publieke entreeruimte en de gemeenschappelijke leefruimtes. ‘Het gele huis’ – een gelakte stalen constructie van kunstenares Inge Van Gheel – is dan weer een ruimtelijke installatie met de contouren van een open huis. ‘Het gele huis’ nodigt voorbijgangers uit door de deur in een andere leefwereld te treden”, besluiten Jan Meeus, Heidi Denoulet en Elke Martens.

Tekst: Bert Verbeke

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details