Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
De tuin als onderdeel van het zorgconcept. GROEN HELPT
Daktuin met (witte) pergola’s en een transparante afscheiding.

De tuin als onderdeel van het zorgconcept. GROEN HELPT

De healing environment die als rode draad door de nieuwbouw van het Radboudumc loopt, beperkt zich niet alleen tot het inwendige. Ook de twee grote daktuinen en de tuinen aan de west- en oostzijde van het hoofdvolume zijn hier integraal onderdeel van. 

Het ontwerp voor de daktuinen en de lager gelegen tuinen is afkomstig van Copijn Landschapsarchitecten. Sander Rombout, landschapsarchitect en creatief directeur, heeft voor de invulling en uitwerking van deze groene elementen samengewerkt met het ­Radboudumc en met EGM architecten. “Ze maken integraal onderdeel uit van de healing environment van het ziekenhuis. De daktuinen hebben hierin een tweeledige functie. Enerzijds zijn het buitenelementen waar heel veel mensen, patiënten vooral, op uitkijken. Dan wil je geen bitumen, grind of tegels in beeld.”

Privacy

De tweede functie is een verblijfsgebied voor met name de ziekenhuismedewerkers. ­Rombout: “Als je door de deur van de daktuin gaat, kom je van een strakke, methodische binnenwereld in een groene buitenruimte met zachte kleuren en materialen, overal zitjes en een mooi uitzicht op de omgeving. Bomen en pergola’s met begroeiing zorgen voor beschutting en privacy. Je wilt immers niet dat je je bekeken voelt vanuit de rondom liggende verdiepingen. Het moet op alle vlakken een plek zijn waar je je even in een andere wereld bevindt. Er is nog overwogen om de daktuinen toegankelijk te maken voor patiënten op bed, maar dat paste uiteindelijk niet bij de interne functionaliteit van het gebouw.”

Breed palet

De daktuinen zijn uitgewerkt met looppaden in zachte vormen, zitjes en groenpartijen. Rombout: “Voor het groen hebben we een breed palet aan sterke inheemse planten, grassen en diverse bloeiaccenten gekozen. Van het vroege voorjaar tot de late herfst geeft dat opeenvolgende kleuren en bladvormen en ook in de winter is er wat te zien. Op de drainagematten ligt een substraatlaag die niet te dik is, om de onderliggende vloer met zijn grote overspanningen niet teveel te belasten, maar die wel dik genoeg is om een gevarieerd en biodivers groenpakket mogelijk te maken. Het transparante hek vormt de overgang van de daktuinen naar de groene omgeving rondom.”

Intermediair

Ook de lager gelegen tuinen die Copijn ontwierp maken deel uit van die overgang. “De tuin rechts van de hoofdentree kun je zien als een intermediair tussen binnen en buiten”, legt Rombout uit. “Die legt de verbinding naar de grote groene zone die straks naast Gebouw A komt als de oudbouw gesloopt is. Het is een mooi voorbeeld van de grote aandacht die het Radboudumc heeft voor de buitenruimte, als onderdeel van haar zorgconcept. We hebben dit eerder doorgevoerd bij onder meer de gebouwen voor psychiatrie en het Onderwijsgebouw. Overal moet je de patiënt het gevoel geven dat het goed komt. En ook ik ben ervan overtuigd dat dit werkt.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details