Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
De Twee Bruggen ondergaat metamorfose
In de gezellige brasserie kunnen bewoners en hun bezoekers terecht voor een hapje en een drankje.

De Twee Bruggen ondergaat metamorfose

Het gedateerde gebouw werd volledig gestript, heringedeeld en voorzien van nieuwe installaties. De 108 bewoners krijgen de beschikking over een moderne woonstudio met eigen, slimme badkamer. 

Na anderhalf jaar te zijn ondergebracht op andere locaties, konden de bewoners van De Twee Bruggen eind augustus hun nieuwe woningen betrekken. De tijdelijke verhuizing was voor hen behoorlijk ingrijpend, vertelt Paula Stal, Manager Diensten en Welzijn Vastgoedprojecten Regio Zuid van zorginstelling Aafje. “Maar het kon niet anders. Installatietechnisch moest er zoveel gebeuren dat het pand volledig leeg moest worden gemaakt. Voordeel daarvan was dat de bouwwerkzaamheden ongestoord en dus sneller en efficiënter konden verlopen.”

Sfeervolle inrichting van de gezamenlijke woonkamers.

Niet meer van deze tijd

Renovatie van De Twee Bruggen was hard nodig. Twintig jaar geleden was het in de jaren ’60 gebouwde pand voor het laatst onder handen genomen en dat was te merken. “De installaties waren volledig op, bewoners woonden in meerpersoonskamers die erg gedateerd waren, zonder eigen sanitair, en de gezamenlijke woonkamers waren erg groot. Ook algemene voorzieningen voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd”, somt Ingrid van Maarschalkerwaard, Manager Diensten en Welzijn locaties De Twee Bruggen, Koningshof en Smeetsland, op.

De nieuwe receptie is ‘één van de mooiste van Aafje’.

Vastgoedtransformatie

Al jaren waren er plannen om De Twee Bruggen grondig te vernieuwen, maar deze kregen pas echt vorm met de vastgoedtransformatie die vijf jaar geleden door Aafje werd ingezet. “We constateerden dat onze vastgoedportefeuille aan verbetering toe was”, vertelt Amptmeijer. “Daar is een strategisch vastgoedplan uit voortgekomen met een totale investeringswaarde van zo’n 100 miljoen euro. Het betreft een aantal grote verbouwingen waaronder De Twee Bruggen en een aantal nieuwbouwprojecten. Onze visie ten aanzien van vastgoed is tweeledig: we willen een kwalitatieve leef- en werkomgeving bieden voor onze bewoners en medewerkers. De gebouwde omgeving vormt daar een belangrijk onderdeel in. Daarbij wordt steeds de afweging sloop en nieuwbouw of renovatie gemaakt. In dit geval was dat renoveren, dat was duurzamer en het markante gebouw bood veel mogelijkheden met zijn brede gangen en vensterbanken en hoge ruimten.”

Sterk samenspel

Ontwikkelende bouwer Van Wijnen kreeg de opdracht gegund om de renovatie uit te voeren, in nauwe samenwerking met Bectro Installatietechniek uit Amersfoort. Een actieve inbreng van de aannemende partijen was volgens Amptmeijer zeer gewenst. “Aafje had al wel ervaring met bouwvraagstukken, maar elke vraag was ook weer nieuw. Er lag een bestek, maar door voortschrijdend inzicht kwamen daar steeds wijzigingen op. Dat vraagt veel van een aannemer. Sterk aan de samenwerking met Van Wijnen is dat zij daarin met ons meedacht en zich flexibel opstelde.”

De Twee Bruggen gezien vanaf de straat.

Diverse uitbreidingen

Strippen, opnieuw opbouwen en diverse uitbreidingen realiseren was de opgave waar Van Wijnen zich voor gesteld zag. “Alleen de buitenmuren en betonconstructie zijn blijven staan”, vertelt Aafke Meder, werkvoorbereider van Van Wijnen. “De etages zijn zes meter langer gemaakt, aan de voorzijde zijn balkons van 8 bij 2,5 meter bevestigd en het restaurant is aan de voorzijde uitgebreid. Het dak is vervangen en het glas in de buitengevel is vernieuwd. Daarna zijn we begonnen met het plaatsen van binnenwanden, badkamers en de nieuwe installaties.”

Diverse duurzaamheidsmaatregelen zijn doorgevoerd, zoals dubbele beglazing en een nieuw dak met een hoge isolatiewaarde. Zonnepanelen op het dak voorzien in de stroombehoefte en een warmtepompinstallatie levert warmte en koeling.

Door de ‘slimme’ badkamer wordt de woonruimte optimaal benut.

Meer privacy

Kleinschalig wonen is het uitgangspunt voor de woonlocaties van Aafje en dus ook voor De Twee Bruggen. De 108 bewoners (somatische zorg, dubbelzorg en geriatrische revalidatiezorg) krijgen een eigen woon­studio van 20 m² met een eigen badkamer van 5 m².  

De badkamer is ‘slim’ ontworpen: het wandpaneel, met daaraan de wasbak bevestigd, is scharnierbaar waardoor er meer vrijheid ontstaat om te bewegen. 

De gezamenlijke woonkamers zijn geschikt voor maximaal twintig personen, voorheen was dat dertig. Van Maarschalkerwaard: “De woonkamers zijn veel knusser en intiemer geworden. Per twee zijn ze met elkaar verbonden, zodat er meer interactie ontstaat. De bewoners hebben meer privéruimte en de eigen badkamer is natuurlijk erg prettig. Ook hebben we veel technische zaken aangepast die het werken voor onze zorgcollega’s makkelijker maken, zoals plafondtilliften in de kamers.”

Nieuwe keukenblokken in neutrale tinten in de gezamenlijke woonkamers.

Gastvrij hart

Ook het entreegebied op de begane grond is flink onder handen genomen. De nieuwe receptie, uitgevoerd in een moderne industriële look, is volgens Van Maarschalkerwaard ‘één van de mooiste van heel Aafje’. “We vinden het belangrijk dat het beneden uitnodigend is voor bezoekers en medewerkers. Daar horen een receptie en een brasserie waar bezoekers en bewoners iets kunnen eten en drinken bij. Omdat we zijn teruggegaan in het aantal plekken, van 123 naar 108, hebben we flink moeten lobbyen om dat overeind te houden.” 

Kwaliteit toegevoegd

Ook vanuit vastgoedoogpunt is een hoop kwaliteit toegevoegd aan het pand, vindt Amptmeijer. “Gaandeweg het bouwtraject zijn steeds meer elementen toegevoegd die het gebouw beter maken. Zoals de balkons, die een waardevolle aanvulling vormen voor de woonkamers. Ook de buitenruimte is flink verbeterd, met meer groen en een fraai terras.”

Voor bewoners en zorgmedewerkers begint nu het wennen aan de nieuwe woon- en werkomgeving. Stal: “Voor de inhuizing hebben we dagen ingepland om ons zorgpersoneel en de mantelzorgers kennis te laten maken met het nieuwe gebouw en de nieuwe werkmethodieken. Zo konden ze goed voorbereid op hun nieuwe werkplek beginnen. Voor de bewoners hebben we de overgang zo soepel mogelijk laten verlopen door hen zoveel mogelijk te koppelen aan hun vertrouwde zorgmedewerkers. Wennen kost tijd, maar we hebben er alle vertrouwen in dat iedereen zich thuis gaat voelen in dit prachtige gebouw.”  


Sfeervolle zorg, goede zorg

Zorginstelling Aafje heeft er een prachtige vestiging bij. Locatie De Twee Bruggen aan de Pascalweg in Rotterdam is onlangs grondig gerenoveerd. Projectinrichter Maasmond nam alle gordijnen en jaloezieën voor haar rekening. Maatvoering, confectie in het eigen gordijnatelier en natuurlijk de montage zelf: alles gebeurde in eigen hand. De aangeklede behandel- en kantoorruimtes bieden zorgprofessionals en zorgvragers het comfort dat ze nodig hebben.

Maasmond zorgde voor vitrages, overgordijnen en separatiegordijnen. Voor zonwering en avondsluiting zijn vouwgordijnen, rolgordijnen en houten jaloezieën aangebracht. De materialen zijn van hoge kwaliteit en brandvertragend. Maasmond werkt hiervoor samen met vertrouwde leveranciers, waaronder Goelst voor de gordijnrails, Hunter Douglas voor de rolgordijnen en houten jaloezieën en Artimo voor de overige gordijnen. Voor maatvoering, confectie in het atelier en montage heeft Maasmond eigen vakmensen in huis.

Naast projectinrichting verzorgt Maasmond renovatie en meerjarenonderhoud van zakelijk vastgoed. Van deelwerk – zoals de aankleding voor Aafje – tot complete turnkey projecten en desgewenst met schilderwerk, beglazing, stoffering, zonwering, wanden, vloeren, projectmeubilair, verlichting, installaties, beplanting, decoratie en eventueel bouwkundige aanpassingen. Alles in eigen hand, binnen planning en budget en altijd met een hoge kwaliteit. Maasmond is gezichtsbepalend voor ieder project.


Digitaal toegangsbeheer voor optimale controle

Veiligheid en comfort, sleutelloos werken en een optimale controle zijn de belangrijkste eisen die Aafje stelde ten aanzien van de toegangscontrole van het gerenoveerde verpleeghuis De Twee Bruggen in Rotterdam.

De oplossing die DOM Nederland hier leverde, bestaat uit drie producten: DOM Guard (digitaal deurbeslag) voor de woonunits en DOM Access Managers (wandlezers) en ITT (opwaardeerlezers voor data on card) voor de algemeen toegankelijke deuren. “Aafje heeft gekozen voor kwalitatief hoogstaande producten met een lange levensduur”, vertelt Marcel Boel, sales manager Digitale Toegangscontrole. “De Guard is een draadloos product waardoor het aanleggen van bekabeling naar de deuren niet nodig is. De Access Manager is wel bekabeld en daardoor geschikt voor toegangen met veel personenverkeer. Beide producten, maar ook de DOM producten op andere locaties van Aafje, zijn bedienbaar met dezelfde tag. Het DOM platform ondersteunt zowel online als offline (data on card). Het is daarmee flexibel inzetbaar en verschaft de beheerder optimale controle over zijn toegangen.” 

DOM Nederland, onderdeel van DOM Security, is expert in het ontwikkelen en verkopen van de hoogste kwaliteit sluittechniek en toegangscontroleoplossingen voor deuren. Het in Den Haag gevestigde bedrijf heeft een eigen assemblagefaciliteit en verkooporganisatie.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details