tajima vloer
02:29
08-09-2016

De uitstraling van hout, met het gemak van pvc

Eenvoudig in onderhoud, maar met de warme uitstraling en ‘look and feel’ van hout. De vloeren van Tajima zijn nauwelijks van echt hout te onderscheiden, totdat je kijkt naar aspecten als hygiëne en gebruiksgemak. Niet alleen in de kantoren- en retailmarkt, maar ook in de industrie- en zorgsector worden de vloeren steeds frequenter toegepast.

Inmiddels staat de derde generatie aan het roer van Tajima, dat circa honderd jaar geleden is opgericht. De bedrijfsactiviteiten van het Japanse familiebedrijf zijn onder te verdelen in twee divisies: dakbedekking (Tajima Roofing) en vloerbedekking (Tajima Flooring). Tajima Europe is sinds 25 jaar verantwoordelijk voor alle verkopen in Europa, waarbij de focus ligt op vloeren. “Van het brede scala producten dat in Japan wordt geproduceerd, verkopen wij sec de designproducten; vloeren met een filmprint waarmee zowel op hygiënisch, praktisch als esthetisch vlak grote voordelen kunnen worden behaald”, vertelt Mike Krol, Managing Director Europe bij Tajima. “De vloeren zijn opgebouwd uit een pvc-laag met een hout- of steenprint en een transparante toplaag die de vloer beschermt tegen slijtage, krassen en indringing van vocht. Door de resolutie van de print in combinatie met de heldere toplaag zijn de vloeren esthetisch niet van echt hout te onderscheiden, met alle voordelen van pvc. De vloeren kunnen worden geleverd in een dikte van 3 en 5 mm, wat met een houtproduct niet mogelijk is. Daarbij garanderen de vloeren een demping van 6 resp. 12 dB.”

Verlijmbare vloerplanken
Het productgamma van Tajima Europe is onder te verdelen in drie series, vertelt hij. “Allereerst bieden wij zwaluwstaartverbindingtegels, waarbij de tegels als een puzzel in elkaar kunnen worden geklikt. Deze tegels lenen zich uitstekend voor magazijnen en industriële gebruiksruimten waar een wat luxere uitstraling gewenst is.” Een tweede product betreffen de 3 mm dikke, verlijmbare vloerplanken, die met name in de zorgsector en in andere ruimtes waar hygiëne een grote rol speelt, hoge ogen gooien. “Doordat het product wordt verlijmd, ontstaat een naadloze vloer die ook vochtig gereinigd kan worden en die bovendien geluiddempend (6 dB) is. De houtlook filmprint zorgt voor een warme, huiselijke sfeer – een schril contrast met de steriele ziekenhuislook van vroeger.”

De afgelopen jaren heeft Tajima Europe de verlijmbare vloerplanken via interieurbouwbedrijven aan heel wat verzorgingshuizen en ziekenhuizen verkocht. Zoals Huize Salem in Katwijk, Maaswanden in Andel, De Regent in Rijen, het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en Ziekenhuis Bernhoven in Uden. “Voor Ziekenhuis Bernhoven hebben wij een meerstaafpakket geleverd, waarbij iedere vloerplank uit twee kleinere planken bestaat”, vertelt Krol. “Hierdoor ontstaat een parketoptiek die heel rustig oogt. In totaal hebben we voor Ziekenhuis Bernhoven ruim 7.000 m² vloerplanken geleverd, die in slechts vier weken tijd zijn gelegd.”

tajima vloer bernhoven ziekenhuis

Loslegplanken
Het derde product uit het productgamma van Tajima Europe – en tevens het meest unieke product – betreft een 5 mm dikke loslegplank met een 12 dB demping, die veelal in kantooromgevingen wordt toegepast, evenals in showrooms en zorgruimten die niet bacterievrij gereinigd hoeven te worden. “Ten opzichte van pvc-vloeren biedt dit product vele voordelen”, vertelt Krol. “Van nature krimpt en zet pvc uit, wat bij een verlijmbare vloer door de lijm wordt opgevangen. Bij een loslegproduct is dit niet mogelijk, wat een andere vloersamenstelling vraagt. Onze loslegplanken zijn vervaardigd uit dubbel glasvliesweefsel, wat het product zeer stabiel maakt. Het product is weliswaar in aanschaf duurder, maar onderaan de streep kom je – doordat je kosten voor egalisatie en legtijd uitspaart – gunstiger uit.” De loslegplanken spelen in op de trend waarin steeds meer kantoorruimtes worden gehuurd, vertelt Krol. “Huurders moeten hun pand bij vertrek vaak weer in originele staat opleveren, waarbij de ondervloer niet beschadigd mag zijn. In veel gevallen moet de vloer dan opnieuw geëgaliseerd worden, wat met ons product niet nodig is.”

Nieuwe kleurcollectie
De planken zijn onder andere te vinden in het nieuwe hoofdkantoor van Tajima Europe in Helmond, waarin naast kantoorruimtes (300 m²) ook een grote showroom en sampleopslag (200 m²) zijn ondergebracht. “Wanneer we dit pand in de toekomst verlaten, kunnen we in een half uur alle vloeren verwijderen, waarbij een egale ondervloer overblijft”, illustreert Krol. In het nieuwe hoofdkantoor worden agenten uit heel Europa getraind. Daarnaast zijn architecten, interieurbedrijven en eindklanten van harte welkom om de productsamples van Tajima te bekijken, waaronder ook de nieuwe kleurcollectie die in september wordt geïntroduceerd. “Naast basic kleuren omvat de nieuwe collectie onder andere vijf nieuwe eikentinten, een notenhoutlook en twee kleuren betonlook. De nieuwe collectie ligt al op voorraad in Venlo en is direct leverbaar.”  

Tajima
Vlamovenweg 24
5708 JV Helmond

T   +31 492 79 80 02
F   +31 492 79 80 03
info@tajima-europe.com
www.tajima-europe.com

Tekst: Lieke van Zuilekom  Beeld: Tajima

Bouwen aan de Zorg partners

milieuthermometer zorg