Signburo
02:08
19-10-2018

De voordelen van een juiste wayfinding-strategie

Bewegwijzering heeft een directe invloed op hoe bezoekers en patiënten een ziekenhuis ervaren, en zorgt ervoor dat ze efficiënt en snel hun weg kunnen vinden. Om hier optimaal invulling aan te geven, is een gespecialiseerde partner onmisbaar. Signburo, specialist in architecturale bewegwijzering en visuele communicatie met nét dat tikkeltje meer, kan hier perfect in voorzien.

Men heeft geen diepe kennis van de geschiedenis en kunst van wayfinding nodig, om het cruciale belang ervan te begrijpen, weet Johan Lambrechts, directeur van Signburo. “Hedendaagse gebouwen worden gekenmerkt door verandering. Gebouwstructuren worden regelmatig aangepast door renovaties, uitbreidingen, samenvoegingen, verbouwingen, herindelingen en/of interne verhuizingen van diensten, waarbij zelfs de kleinste facilitaire ingrepen al invloed hebben op hoe de verkeerstromen lopen. Passende actie is dan gewenst.”

Een juiste wayfinding, vanaf het allereerste begin
Hoewel de meeste organisaties en architecten wel denken aan de verkeersstromen tijdens de ontwerp- en bouwfase, wordt bewegwijzering in veel gevallen nog beschouwd als iets voor op het einde van de bouwwerken, merkt hij. “In veel gevallen is het zelfs zo dat men pas zo laat in het proces denkt aan bewegwijzering, dat het praktisch bijna onmogelijk wordt om deze nog adequaat te integreren.” Indien men wil dat de wayfinding echt goed werkt, moet deze mee geïntegreerd worden in de architectuur van een project. Vanaf het allereerste begin, benadrukt Lambrechts. “Zo garandeert men niet enkel dat men op een efficiënte manier op zijn bestemming geraakt, maar ook dat de bewegwijzering consequent is ingepast in de architectuur. Goede wayshowing laat een professionele en betrouwbaar indruk na bij bezoekers, tot lang nadat ze het gebouw weer verlaten hebben. Bovendien kan een efficiënte en consistente bewegwijzering zorgen voor een verhoogde productiviteit bij het personeel en lagere onderhoudskosten.”

Signburo

Een esthetische en efficiënte bewegwijzering
Bewegwijzeringstoepassingen in de zorgsector vragen specifieke kennis en ervaring, weet Lambrechts. “Leesbaarheid, verstaanbaarheid, zichtbaarheid en geloofwaardigheid zijn de vier criteria van goede bewegwijzering. Kleurgebruik, lettertypes, iconografie, grafische tendensen, folietoepassingen, veiligheidssignalisatie, digital signage, mobiele apps en braille zijn hierbij slechts enkele van de vele aandachtspunten. Echter vooral de diverse mogelijke bewegwijzeringsconcepten vragen een specifieke expertise. Onze ervaring in hoe mensen in een vreemde omgeving navigeren en hoe ze architectuur ervaren, helpt ons om het best mogelijke bewegwijzeringssysteem voor elk project te ontwerpen. Bovendien wordt onze kennis van wayfinding optimaal gecombineerd met branded communication: uw beste garantie op een esthetische en efficiënte bewegwijzering.”

Signburo
Goede wayshowing laat een professionele en betrouwbaar indruk na bij bezoekers, tot lang nadat ze het gebouw weer verlaten hebben.

Less is more
“Bij de bewegwijzering in gebouwen werken wij steevast volgens het ‘less is more’-principe”, vertelt Lambrechts. “Het is niet onze bedoeling om een gebouw vol te hangen met bordjes, maar om de juiste info op de juiste plaats te delen. Zodoende heb je minder bewegwijzering nodig én boet je niet in op de kwaliteit ervan. Een wayfinding-oplossing bestaat deels wel uit signalisatie, maar signalisatie is zeker niet hetzelfde als wayfinding. Het is daarom des te belangrijker om reeds vroeg in het traject betrokken te zijn, zodat we gepaste adviezen kunnen geven. Vanaf de strategiebepaling tot en met het (grafisch) ontwerp, de huisstijl, et cetera, waarbij we nadrukkelijk met de ogen van de ‘bezoeker’ kijken.”

Signburo

Van vele markten thuis
Naast vele projecten in de gezondheidszorg (zowel ziekenhuizen als woonzorgcentra) heeft Signburo ook vele mooie referenties in andere marktsegmenten. Recent was de specialist in architecturale bewegwijzering en visuele communicatie betrokken bij de signalisatie van de vernieuwde Koningin Elisabeth zaal en congrescenter in Antwerpen, de digital signage toepassing voor PXL Hogeschool Hasselt, de huisstijl binnensignalisatie van alle SBB-kantoren, het hoofdkantoor van Reynaers in Duffel, de complete huisstijl bewegwijzering van Janssen Pharmaceutica op al hun Belgische sites, et cetera. Bekijk de diverse referenties op www.signburo.be.  


Signburo
Kempische Kaai 71 bus 1
3500 HASSELT

T: +32 11 42 44 84
F: +32 11 42 10 84
E: info@signburo.be
W: www.signburo.be

Tekst en beeld: Signburo

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

wissner-bosserhoffAZ Sint-Maarten