Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘De Zonnebloem vangt drie vliegen in één klap dankzij nieuw hotelmanagementsysteem’

‘De Zonnebloem vangt drie vliegen in één klap dankzij nieuw hotelmanagementsysteem’

Nationale Vereniging de Zonnebloem organiseert al 70 jaar dagactiviteiten en vakantiereizen voor mensen met een lichamelijke beperking. Naast 49 Zonnebloemauto’s (comfortabele rolstoelhuurauto’s) beschikt de nationale vereniging over een aangepast schip, waarmee wekelijks 69 vakantiedeelnemers en 63 vrijwilligers een bootreis naar Duitsland en België en in Nederland kunnen maken. Daarbij worden verschillende interessante steden en pittoreske dorpjes aangedaan.

Om alle deelnemers aan boord een onvergetelijke én onbezorgde reis te kunnen bieden, is Motor Passagiers Schip (MPS) de Zonnebloem voorzien van alle benodigde medische voorzieningen. Van plafond-tilliftsystemen, hoog-laagbedden en hoog-laagbaden tot en met aansluitingen voor zuurstof en een medische ruimte met kleine boordapotheek. Daarnaast beschikt het schip over extra brede gangen en meer ruimte in de salon en het restaurant, zodat mensen in een rolstoel of scootmobiel zich makkelijk kunnen verplaatsen. “Tijdens alle vaarvakanties is de verpleging en verzorging in handen van gediplomeerde vrijwilligers uit de zorg, waaronder een gediplomeerd arts. Daarnaast gaan diverse algemeen vrijwilligers mee”, vertelt stuurman Jacquo Theunisse. “MPS de Zonnebloem is 115 meter lang, 11,5 meter breed en telt 4 dekken: het zonnedek, het salondek, het hoofddek en het onderdek. Op het hoofddek zijn 11 éénpersoonshutten en 29 tweepersoonshutten voor vakantiedeelnemers ingericht. De vrijwilligers verblijven in tweepersoonshutten op het onderdek, waar ook de hutten van de bemanning liggen.”

De Zonnebloem

Op de zuil zijn een witte en een zwarte wandlezer gemonteerd, waarop deelnemers en vrijwilligers zich eenvoudig kunnen aan- en afmelden.

De Zonnebloem

Triple-functie
Het schip dateert uit 2006 en beschikt over zeer moderne technieken, vertelt Theunisse. “De afgelopen jaren hebben we onder meer gezocht naar een passend hotelmanagementsysteem, waarbij drie zaken van belang waren: naast het openen en sluiten van de kamerdeuren en de aanwezigheidsregistratie bij het aan boord komen en verlaten van het schip, wilden we met de tags/pasjes ook de drankjes in het restaurant kunnen afrekenen. Zodat onze vrijwilligers niet meer dagelijks met geld hoeven om te gaan.” Verschillende partijen deden een aanbieding, vertelt hij. “Zoals onze kassaleverancier Straight Systems, die een aanbieding deed voor een softwaresysteem in combinatie met SALTO Systems, fabrikant van elektronische toegangscontrolesystemen. Via Straight Systems kwamen we bovendien in contact met Henk Iesberts, senior consultant en initiatiefnemer van Advies & Beheer in ToegangsTechniek (ABTT), die de levering en installatie van de deursystemen heeft verzorgd en heeft uitgezocht hoe we hier een aanwezigheidsregistratiesysteem aan konden koppelen. Ook Henk had een voorkeur voor SALTO Systems, dat al jarenlang hoge ogen gooit in zorgomgevingen.”

De Zonnebloem

Voor de toegangstechniek is gekozen voor SALTO XS4 One garnituren in combinatie met MIFARE DESFire technologie.


Testopstelling
“Samen met Straight Systems heb ik MPS de Zonnebloem bezocht, om de situatie in kaart te brengen”, vertelt Iesberts. “Vervolgens hebben we op de locatie van Straight Systems in Druten een testopstelling met online SALTO componenten geplaatst. Zodat we de diverse systemen in combinatie konden testen én konden inventariseren welke informatie nodig was om toegangstechniek, aanwezigheidsregistratie en het afrekenen van consumpties te integreren. Voor de toegangstechniek is gekozen voor SALTO XS4 One garnituren in combinatie met MIFARE DESFire technologie. Voor de aanwezigheidsregistratie heb ik een mobiele zuil ontworpen, die eenvoudig naar de diverse in- en uitgangen van het schip kan worden verplaatst. De zuil is uitgevoerd in eikenhout, in dezelfde kleurstelling als het schip. Op de zuil zijn een witte en een zwarte wandlezer gemonteerd, waarop deelnemers en vrijwilligers zich eenvoudig kunnen aan- en afmelden. Daarnaast is de zuil uitgevoerd met een SALTO voedingskast en accu, die de hele dag probleemloos functioneert. Een WiFi-point borgt een continue, draadloze verbinding.” Straight Systems heeft het complete kassadeel geleverd en zorgt ervoor dat de pasjes met NFC-chip goed geprint kunnen worden. “De pasjes worden vervolgens geactiveerd op een SALTO-encoder en in speciale naambatchhouders gestopt, die de identificatie op het schip vergemakkelijken.”

De Zonnebloem

Het schip beschikt over extra brede gangen en meer ruimte in de salon en het restaurant, zodat mensen in een rolstoel of scootmobiel zich makkelijk kunnen verplaatsen. (Beeld: Peter Venema)

MPS de Zonnebloem heeft het hotelmanagementsysteem in februari 2018 in gebruik genomen en is zeer tevreden, aldus Theunisse. “Het aan- en afwezigheidssysteem functioneert perfect. Bij vertrek of calamiteiten kunnen we eenvoudig lijsten met aanwezigen uitdraaien. En ook het openen en sluiten van de deuren werkt goed. In ons systeem kunnen we eenvoudig autorisaties toevoegen en verwijderen. Bijvoorbeeld voor onze zorgverleners, waarmee onze (zorg)dienstverlening én veiligheid naar het allerhoogste niveau worden getild.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details