Het ontwerp van het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis (RdGG) lijkt op de vorm van een esculaap, waarbij de staf de centrale ontsluitingsas van het gebouw vormt. De vloer van deze verbindingsroute is op geheel eigen wijze onderscheidend: de keramische tegels zijn in een speciaal door EGM architecten ontworpen patroon gelegd, geïnspireerd door aardewerk van Delfts blauw. De tegels zijn geselecteerd uit bestaande collecties van Mosa.
“Voor de vloer van de centrale gang is de collectie Beige & Brown gebruikt, in drie tinten en formaten; afgewerkt met vierkante, lichtblauwe tegeltjes uit de Global Collection”, vertelt Senior Industrial Designer José Maase van Mosa. De lichtblauwe tegeltjes zijn als hoekfiguraties in het patroon verwerkt en hebben dezelfde dikte en kwaliteiten als de Beige & Brown-tegels. Deze zijn geleverd in de formaten 30 x 60, 60 x 60 en 120 x 60 centimeter, gelegd in een patroon van 3,60 x 7,20 meter, opgebouwd uit verschillende, speciaal hiervoor vervaardigde vormstukken.
“Logistiek een hele operatie, want de centrale as loopt door het hele gebouw en het gaat om verschillende, grote formaten tegels. Ten behoeve van de integratie van de hoekfiguraties dienden de aansluitende tegels nabewerkt te worden. Dit is echt een custom design-project voor Mosa.” Projectarchitect Thomas Brouwer en interieurarchitect Erik Pijnacker waren namens EGM architecten betrokken bij het ontwerp van de tegelvloer, dat aansluit bij de grondgedachte achter het gebouwontwerp. “Het Reinier de Graaf Gasthuis heeft als thema het ‘verbonden’ ziekenhuis; dat wilden wij ook bereiken met de centrale as: deze verbindt alle afdelingen en heeft een eigen identiteit en sfeer. Het custom made ontworpen patroon van de vloer sluit hier naadloos op aan.”
‘Bereidheid tot samenwerking’
De keuze voor keramische tegels heeft een directe relatie met Delft als keramiekstad en woonplaats van Johannes Vermeer. “In het ontwerpproces hebben wij ‘Het meisje met de Parel’ van Vermeer ‘gedownsampled’ tot een pixelpatroon en de belangrijkste kleuraccenten uit het schilderij in het vloerontwerp verwerkt. De uit de Beige & Brown-collectie geselecteerde tegels verwijzen naar de ongebakken kleur van porselein.” Bij een dergelijk project heb je partijen nodig die de bereidheid hebben mee te gaan in het ontwerp, om samen tot een product te komen, zeggen Brouwer en Pijnacker. “Die bereidheid heeft Mosa; daarbij is het een Nederlandse producent, waardoor de levering en de projectcommunicatie soepel verliepen.” Alle tegels van Mosa in het RdGG, met inbegrip van de tegels in de sanitaire ruimtes en het restaurant, zijn C2C Silver-gecertificeerd. De productie van keramische vloertegels geschiedt bij Mosa in Maastricht: eerst wordt een kleikleurige ‘body’ geperst, en daarna de juiste pigmentering gemengd voor de gekleurde toplaag. Body en toplaag worden samengeperst en gebakken. “Dit resulteert in een matte, ongeglazuurde tegel, die vorstbestendig is en daardoor zowel geschikt is voor binnen als buiten”, vervolgt Maase.
Uitvoerig getest
De tegels voor de centrale as van het RdGG zijn bij Mosa op maat gemaakt, waardoor de juiste patroonsamenstelling kon worden aangeleverd aan tegelzetter TGLS. “Het gekozen vloerpatroon is in de uitvoeringsfase uitvoerig getest met een proefvlak dat een reële belasting te verwerken kreeg. Dat resulteert in een functionele en slijtvaste vloer, die zelfs bij jaren van intensief gebruik hetzelfde blijft als op de eerste dag: een eyecatcher en sfeermaker voor het RdGG.”
www.mosa.nl
Tekst: Jan-Kees Verschuure
Foto’s: Mosa – Gregor Ramaekers