Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Dendermonde | AZ Sint-Blasius

Dendermonde | AZ Sint-Blasius

Nieuwe vleugel met palliatieve eenheid:

AZ Sint-Blasius Dendermonde investeert ruim 9 miljoen euro in patiëntenwelzijn

Met zijn 438 kamers, 120 artsen-specialisten en 1200 personeelsleden situeert het AZ Sint-Blasius in Dendermonde zich in het bovensegment van de middelgrote ziekenhuizen in België. Dat geneeskunde en zorg met een menselijk gelaat bovenaan hun lijstje staan, hebben ze onlangs nog maar eens bevestigd met een recente uitbreiding die een revalidatiecentrum en een palliatieve eenheid omvat. Het gaat hier om een investering van ruim negen miljoen euro. Ze vormt het sluitstuk van een renovatie- en uitbreidingstraject dat zes jaar geleden van start ging.

AZ Sint-Blasius

Vier hoog
Ruim anderhalf jaar geleden werd besloten om de palliatieve eenheid van de campus in Zele onder te brengen in een nieuw te bouwen vleugel van het AZ Sint-Blasius. Deze vleugel bestaat uit vier verdiepingen via de bouw van twee etages bovenop het chirurgisch en internistisch dagcentrum. De palliatieve eenheid ‘De Haven’ kwam op de bovenste verdieping. Ook de verblijfsafdeling voor revalidatie-patiënten vond hier een nieuwe locatie en sloot zo aan op het reeds bestaande revalidatiecentrum in het hoofdgebouw. Bij deze gelegenheid werd ook dit revalidatiecentrum volledig vernieuwd. Op de vierde verdieping bevindt zich zelfs een echte wagen, die gebruikt wordt om revaliderende patiënten opnieuw te leren in- en uitstappen en zo hun latere mobiliteit te vrijwaren. De auto, een Volkswagen Fox, werd met behulp van een kraan op de bovenste verdieping gehesen tijdens de ruwbouwfase.

De keuze voor de bovenste verdieping van de nieuwbouw, bood ook de mogelijkheid om ruime terrassen aan te leggen van waarop de patiënten kunnen genieten van het uitzicht en de zon. Voor de veiligheid werd rondom een glazen balustrade aangebracht van 1,6 meter hoog én een unieke zonneluifel van de firma Renson. De tweede verdieping zal later haar definitieve bestemming krijgen via een nog in te vullen masterplan.

De werken werden gerealiseerd over een periode van dertien maanden door een consortium van bedrijven, waaronder architectenbureau Arte uit Leuven, de studiebureaus Stabo en EIM uit Leuven en het Nederlandse GAF (Gortemaker, Algra, Feenstra).       

Bouwbedrijf Dero Construct uit Zele stond in voor de wind- en waterdichte ruwbouw en afwerkingsbedrijf Wycor werd aangesteld voor technieken en afwerking.

AZ Sint-Blasius

Warm interieur met huiselijke sfeer
In een palliatieve afdeling draait alles rond waardig afscheid nemen van het leven. Kernwoorden bij de palliatieve eenheid zijn dan ook: openheid, rust, huiselijke sfeer en intermenselijk contact. Er zijn zes kamers die een gezellige, huiselijke sfeer uitstralen en niets gemeen hebben met de steriliteit die een klassieke ziekenhuiskamer normaal uitstraalt. Het moderne meubilair dat warm oogt én aanvoelt, werd geleverd door LOTT and more, de specialist in een huiselijke aankleding van zorg- en ziekenhuiskamers. Er werd overvloedig gebruik gemaakt van warme materialen zoals hout voor kastenwanden. Op de vloer ligt vinylparket. Tevens werden alle medische apparatuur en hulpmiddelen zoveel mogelijk aan het oog onttrokken. 

Het Tv-scherm werd opgesteld zoals in een huiskamer, in het plafond bevinden zich inbouwspots en alle verlichting is zowel dimbaar als regelbaar in kleurtemperatuur. De ruime badkamer werd voorzien van stijlvol, hedendaags sanitair. De ramen werden doorgetrokken tot op de vloer, waardoor de patiënt ook vanuit zijn bed van een rustgevend buitenzicht kan genieten. Verder werden alle kamers voorzien van een binnenschuifdeur voor de privacy en van een boerendeur of duodeur als buitendeur, waarbij het bovenste gedeelte afzonderlijk of gelijktijdig met de onderste helft geopend en gesloten kan worden. Dit verhoogt de veiligheid bij wegloopgedrag en zorgt tevens voor meer openheid of meer contact met de afdeling.

AZ Sint-Blasius

De 26 bedden (zes voor de palliatieve eenheid en twintig voor de revalidatie), aangeleverd door Wissner-Bosserhof, lijken in niets op de klassieke ziekenhuisbedden. Hoewel ze over alle vooruitstrevende functionaliteiten beschikken, werd ook hier aandacht besteed aan een huiselijke sfeer. De bedden zijn laag, beschikken over bedhekken die onzichtbaar ingeschoven kunnen worden en zijn afgewerkt met details in een warme houtlook.

Op de muren werd vinylbehang aangebracht met een sfeervol, speciaal ontwikkeld print-

design. Her en der zorgen grote fotoprints voor een huiselijke toets. Verschillende interieurelementen zijn magnetisch, waardoor er foto’s en persoonlijke herinneringen op bevestigd kunnen worden.

Hartverwarmend samenhorigheidsgevoel
Voor palliatieve patiënten is het samenhorigheidsgevoel met lotgenoten, familie en vrienden extreem belangrijk. Alles werd in het werk gesteld om gemeenschappelijke ruimtes te creëren die dit samenzijn bevorderen. Er werden diverse zithoeken ingericht, al dan niet met zicht naar buiten en voorzien van sfeervol meubilair. Een modern uitgeruste keuken staat ter beschikking van iedereen. De familie kan hier een gezellig etentje of een samenzijn organiseren samen met de patiënten. De pluralistische bezinningsruimte ademt absolute rust uit en noopt tot reflectie. Alles op deze afdeling is dag en nacht gericht op de patiënt en zijn familie. Ook de desk voor het verplegend personeel wijkt af van de standaard. De ruimte is volledig open en bevindt zich niet achter glas. Warme houttinten roepen onwillekeurig een zekere vakantiesfeer op, eigen aan een hotellobby. 

Met deze vernieuwende aanpak is het palliatieve team van Dendermonde niet aan zijn proefstuk toe. Eerder reeds mochten ze rekenen op een nationale erkenning en kregen ze de prestigieuze award ‘Parel van een verpleegkundig team’ toegekend vanuit de Belgische vereniging voor verpleegkundigen en vroedvrouwen. 

AZ Sint-Blasius


Hoogwaardige materialen voor de zorgsector
Vescom ontwikkelt, produceert en distribueert hoogwaardige interieurproducten voor de internationale projectmarkt: wandbekleding, meubelbekleding en gordijnstoffen.

Vescom onderscheidt zich door kwaliteit in techniek, design en service. Sfeervolle ontwerpen en duurzame materialen vormen de basis van hun collecties. Vescom is hoofdzakelijk actief in de marktsegmenten hospitality, gezondheidszorg, kantoren en onderwijs.

Het bedrijf legt zich de laatste jaren in stijgende mate toe op de zorgsector. In rust- en ziekenhuizen bijvoorbeeld is er een grote vraag naar producten en materialen die toelaten om een warme, menselijke en huiselijke omgeving te creëren, weg van de oude en steriele stereotypen. 

Voor het project van het AZ Sint-Blasius werd gekozen voor de vinyl wandbekleding Allen, Belton en Nero en tevens voor digitaal geprinte wandbekleding. Deze wandbekleding laat totale vrijheid toe op vlak van design. Zo kan de klant zelf een eigen ontwerp maken of kiezen uit één van de beeldbanken met meer dan 125 miljoen afbeeldingen. AZ Sint-Blasius maakte hier dankbaar gebruik van en leverde eigen grafische bestanden aan in functie van het overkoepelende interieurconcept.

Vinyl is bovendien hét aangewezen materiaal voor gebruik in ruimtes waar hygiëne belangrijk is. Het is zowel stoot- en slagvast als makkelijk afwasbaar en eenvoudig te ontsmetten. De wandbekleding voldoet uiteraard aan de gestelde brandveiligheidsvereisten.


Mens- en gebruiksvriendelijk design voor de zorgsector
LOTT and more is een jong bedrijf dat zich toespitst op meubilair en inrichting voor projecten, in het bijzonder voor de zorg- ziekenhuissector. De twee drijvende krachten achter de firma, Charlotte De Rycke en Hans Beirens, weten op een perfecte manier mens- en gebruiksvriendelijk design te verzoenen met de strenge vereisten waaraan dergelijk meubilair moet voldoen. Charlotte kan hiervoor terugvallen op haar opleiding en ervaring als interieurdesigner. Door hun kleinschaligheid kunnen ze de klant persoonlijk opvolgen en bijstaan gedurende heel het proces. Bij het AZ Sint-Blasius mochten ze al het losse meubilair voor de nieuwe afdeling ontwerpen en uitvoeren. Een warme en huiselijke sfeer stond hierbij voorop, maar er werd evenveel aandacht geschonken aan bekleding, zithoogte, zitcomfort en rug hoogte.


Comfort, functionaliteit en gebruiksgemak
wissner-bosserhoff Belgium bvba (WIBO) is een dochteronderneming van de LINET Group SE, een toonaangevende wereldwijde leverancier van meubilair en bedden voor ziekenhuizen en (woon)zorgcentra. Comfort, functionaliteit en gebruiksgemak voor zowel de zorgverlener als de zorgvrager spelen bij WIBO een belangrijke rol. Het succes van de onderneming is gesteund op innovaties die vooruit lopen op de normen in de gezondheidszorg. En dit in meer dan 110 landen wereldwijd. De producten worden vervaardigd in diverse Europese productie-eenheden. Wat de ouderenzorg betreft, gebeurt dit in Duitsland. De producten voor de ziekenhuizen worden in Tsjechië geproduceerd. Naast de product technische aspecten, onderscheidt WIBO zich ook op het vlak van services. Niet alleen wordt verpleegkundig en technisch personeel trainingen geboden, maar WIBO zorgt ook voor ondersteuning op vlak van onderhoud en het oplossen van storingen.

Deze sterke expertise komt volop ten goede aan de behoeften van patiënten en verpleegkundigen en leidt steeds tot de meest gefundeerde keuzes. Voor het AZ Sint-Blasius viel de keuze op de bedden van het type ‘Image 3’. Deze munten uit door hun extra lage positie en hun warme afwerking met houtdecors, waardoor ze dicht aanleunen tegen de bedden thuis in de eigen slaapkamer. De speciale telescopische SafeFree®-bedhekken verhogen de veiligheid en het patiënten comfort en helpen de patiënt om zichzelf te mobiliseren. Helemaal ingeschoven zijn de bedhekken onzichtbaar. Alle functies en posities worden elektronisch aangestuurd en bij verandering naar de ideale zitpositie, vindt dubbele retractie plaats ter voorkoming van doorligwonden en ter verlaging van druk op het bekkengebied.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details