Projectmanagement voor de zorg
Het Doetinchemse Olea Zorgvastgoed bv is een projectmanagementbureau voor de zorg. Het bedrijf profileert zich als tussenschakel tussen zorginstellingen en de (interieur)bouw. “We spreken zowel de taal van de techniek als de taal van de zorg.”
Het bedrijf werd zo’n vier jaar geleden opgericht door eigenaren Chris Derksen en Thijmen Klop. Samen werkten zij voorheen jarenlang projectmatig voor interieur- en bouwbedrijven. “Toen werd ik benaderd om mee te kijken naar de ontwikkeling van een pand voor zorgorganisatie Saamborgh”, zegt Derksen. Daar merkte ik dat projectontwikkelaars, aannemers en interieurbouwers vaak vanuit zichzelf kijken en niet vanuit de gebruiker, zoals zorgmedewerkers of bewoners. Wij denken bij onze projecten juist van binnen naar buiten: wat is er nodig en hoe vertaal je dat naar een bouwproject, de inrichting en aankleding of het onderhoud? Daar bleek veel vraag naar te zijn en dus hebben we ons daar verder in gespecialiseerd.”
Derksen merkte dat zorgorganisaties en hun medewerkers een ander DNA hebben dan de aannemers en interieurbouwers. Gevolg hiervan is dat gerealiseerde projecten vaak niet aansluiten bij de behoeften van bewoners, cliënten en medewerkers. Olea fungeert als tussenschakel en spreekt zowel de taal van de bouw als die van de zorg. Het bedrijf stoelt daarbij op drie pijlers: “Allereerst bouwmanagement. Hoe wordt het pand gebouwd? Dat schaven we bij op basis van het Programma van Eisen en het beleid binnen de zorglocatie. Vervolgens komen we bij onze corebusiness: de inrichting van het pand, van plafonds, wanden en vloeren tot en met zorgsystemen en domotica. Tot slot bieden we nazorg als het pand is opgeleverd of er bouwkundige aanpassingen zijn gedaan. Van het verhelpen van dagelijkse schades tot het contractbeheer van energie- of schoonmaakdiensten. We begrijpen de uitdagingen voor zorgorganisaties en zijn in staat mee te denken in beleidsmatige uitdagingen en die te vertalen naar het vastgoed, de inrichting en het onderhoud.”
In de meeste gevallen werkt Olea aan projecten waar verbouwingen met name plaatsvinden op het gebied van interieur. Zoals bestaande zorglocaties die toe zijn aan een nieuw jasje, soms aangevuld met wat bouwkundige aanpassingen. Olea verzorgt het ontwerp, het inrichtingsplan en de productontwikkeling. Zo worden keukens en kastwanden geëngineerd in eigen huis. “Voor Saamborgh ontwikkelden we een inrichtingsconcept waardoor alle locaties dezelfde look & feel krijgen. Hierbij denken we al aan de voorkant goed na. Wat wil je bereiken? Hoe ga je om met bepaalde prikkels? Zo weten we dat ouderen met dementie van een zwarte deurmat het gevoel krijgen dat ze in een gat vallen. Ook glaspartijen van vloer tot plafond kunnen lastig zijn voor deze doelgroep. Dan bedenken we daar iets anders voor. De vraag zien we alleen maar toenemen, hier ligt veel toekomst.”
Overigens werkt Olea ook voor bijvoorbeeld Jeugdzorgorganisaties, met name voor service en onderhoud van de panden. Bij aanpassingen ligt de nadruk hier op andere aspecten, omdat jongeren nu eenmaal anders met spullen omgaan. Er wordt dan gekeken naar ‘hufterproof’ oplossingen. Wat de doelgroep ook is, het belangrijkste blijft immers de behoefte van de gebruikers. “Bij het ontwerp van een keuken maakt het nogal een verschil of er een chefkok in komt of dat er halffabricaten worden aangeleverd. Misschien mogen bewoners wel helpen bij het koken. Dat integreren we allemaal in het interieurplan. Zo komen we tot het beste resultaat voor bewoners en zorgmedewerkers.”