Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Overig

Directe bescherming tegen infectie door indirecte bediening

Handhygiëne is van groot belang om infecties te vermijden en behoorde in ziekenhuizen ook al voor de pandemie tot de dagelijkse routine.

SCHELLTRONIC2
Niet alleen kranen van wastafels zijn een risico voor de overdracht van ziekteverwekkers maar ook andere armaturen en oppervlaktes in sanitaire ruimtes, die door andere gebruikers aangeraakt worden. Denk bijvoorbeeld aan de spoelknoppen van wc’s en urinoirs.

Tekst en beeld | Schell

16 december 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het coronavirus verspreidt wereldwijd onzekerheid. Handhygiëne is van groot belang om infecties te vermijden en behoorde in ziekenhuizen ook al voor de pandemie tot de dagelijkse routine. Maar wat is het nut van handen wassen als de hendel waarmee de kraan wordt dichtgezet, vol bacteriën zit? 

Vanuit hygiënisch oogpunt zijn contactloze kranen daarom de beste keuze. Als oppervlakten niet aangeraakt worden, kan ook geen overdracht van bacteriën of andere ziekteverwekkers plaatsvinden. Dankzij contactloze bediening door sensoren worden infectierisico’s van persoon tot persoon met 80% verminderd ten opzichte van handmatige bediening. Dat is vooral belangrijk in gebouwen met strenge hygiëne-eisen zoals ziekenhuizen en zorginstellingen. Een andere optie zijn zelfsluitende kranen. Deze kranen worden handmatig opengezet maar stoppen de waterstroom automatisch dankzij een vooraf ingestelde timer.

Niet alleen veiliger maar ook zuiniger

Tijdens het handen wassen staat de kraan meestal even aan. Gemiddeld wordt per handenwasbeurt rond de 4 liter drinkwater gebruikt. Dit is natuurlijk een verspilling van ons ‘schone’ water. Met de contactloze kranen van Schell kunnen de handen grondig worden gewassen, waarna de kraan dankzij een sensor vanzelf stopt. Dit kan voor een flinke waterbesparing zorgen, tot wel 70%.

Contactloze sanitaire oplossingen

Niet alleen kranen van wastafels zijn een risico voor de overdracht van ziekteverwekkers, maar ook andere armaturen en oppervlaktes in sanitaire ruimtes die door andere gebruikers aangeraakt worden. Denk bijvoorbeeld aan de spoelknoppen van wc’s en urinoirs of douches. Naast een uitgebreid assortiment elektronische contactloze wastafelkranen biedt Schell daarom ook contactloze oplossingen voor wc- en urinoirspoelsystemen en douches, waarbij verschillende soorten sensoren ingezet kunnen worden. De speciaal voor ziekenhuizen ontwikkelde elektronische Vitus-kraan wordt zowel in de wastafeluitvoering als in de douche-uitvoering gebruikt.

De speciaal voor ziekenhuizen ontwikkelde elektronische Vitus-kraan wordt zowel in de wastafeluitvoering als in de douche-uitvoering gebruikt.

Stagnatiespoelingen loggen

Legionellapreventie is tevens een belangrijk thema in ziekenhuizen. Om elektronische kranen centraal te kunnen beheren, heeft Schell de Bluetooth®-module SSC ontwikkeld. Hiermee kunnen via een app alle aangesloten kranen worden geprogrammeerd en gemonitord. Zo kunnen bijvoorbeeld stagnatiespoelingen, looptijden en verbruik in de gaten worden gehouden en gelogd. Hierdoor kan de gebouwbeheerder niet alleen bepalen op welke moment een spoeling doorgevoerd wordt om bijvoorbeeld de nachtrust van herstellende cliënten niet te verstoren, maar worden alle spoelingen ook in een overzichtelijk logboek opgeslagen.

Ombouwen i.p.v. vervangen

Een verbouwing van bestaande sanitaire voorzieningen is helaas vaak niet mogelijk aangezien dit veel tijd en geld kost. Met opbouwoplossingen zoals de Schelltronic kan zonder verdere verbouwingshandelingen een oude, manuele urinoir-spoelkraan vervangen worden door een infraroodgestuurde kraan. De infrarood sensortechniek zorgt ervoor dat de spoeling contactloos geactiveerd wordt. Alle componenten zijn eenvoudig toegankelijk en via stekkers met elkaar verbonden. Indien een batterij vervangen moet worden, dan knippert een LED-lichtje goed zichtbaar in het sensorvenster. Een batterijwissel duurt slechts 2 minuten.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%