Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Dit was Inspire health&care 2024
Een bezoek aan deze beurs is een must voor iedereen die op de hoogte wil blijven van baanbrekende innovaties in de sector.

Dit was Inspire health&care 2024

Zorgbeurs Inspire health&care vond dit jaar plaats in Flanders Expo in Gent. De 202 standhouders mochten samen 3.880 bezoekers ontvangen. Voor hun gasten hadden ze niet alleen de stands zelf goed gevuld, maar ook voorzien in een contentprogramma met ruim zestig sessies.

De gezamenlijke stand van Renson en Moments Furniture. (Beeld: Renson)

Een van de meest inspirerende sessies was de keynote-presentatie die Simon Malfait gaf op vraag van de Vlaamse woonzorgfederatie Vlozo. De klinische zorgmanager aan het UZ Gent en professor aan Ugent besprak de aanpassingen aan, evoluties en zelfs ‘revoluties’ in het beroep van verpleegkundige. “Om de verpleegkunde klaar te stomen voor de toekomst, moeten we ze als discipline in vraag durven stellen. Waarom blijven we vasthouden aan oude methoden als er waarschijnlijk betere en efficiëntere alternatieven zijn? We moeten ‘outside the box’ denken en nieuwe wegen verkennen”, gaf Malfait mee. De algemene vergrijzing van de bevolking en de nakende pensioneringsgolf van verpleegkundigen noodzaken een blijvende hervorming van het beroep van verpleegkundige. Momenteel telt België 126.496 actieve verpleegkundigen. Een derde van hen is ouder dan 55 jaar. “Om de zorgkwaliteit te verbeteren, moet de arbeidsmarkt hervormd worden, met binnen de verpleegkunde nadruk op innovatie, technologie en evidence-base practice. Zo kan de rol van de verpleegkundige evolueren naar een meer gespecialiseerde en geïntegreerde sleutelrol binnen de gezondheidszorg.”

Ruim zestig sessies.

Helende omgeving

“Een bezoek aan een beurs zoals dit is een must voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de soms baanbrekende innovaties in onze sector”, blikt Johan Staes (CEO van Vlozo) terug. “Het is ook een goede gelegenheid om te netwerken met bedrijven die net als de sectororganisaties willen meedenken over en meewerken aan verdere ontwikkelingen en verbeteringen.” Staes raakte erg onder de indruk van de grote, gezamenlijke stand van Renson en Moment Furniture omdat ze sterk focusten op de ‘helende omgeving’ en de betekenis van licht, lucht, groen en buitenruimte daarin. “Zeker in omgevingen voor langdurige zorgverlening dragen die aspecten sterk bij aan het welzijn en welbehagen.”

Bekroningen

Zoals het een goede vakbeurs betaamt, werden er ook verschillende bekroningen uitgereikt. De communicatie-awards gingen deze keer naar IQ Messenger, Televic healthcare en Aqualex. De bezoekers bekroonden de stands van Idewe, Care Comfort en Anker consult met een visitor-award.

De volgende editie van Inspire health&care vindt plaats op 23 en 24 april 2025 in de Nekkerhal in Mechelen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details