woonzorgcentrum De Gerda4
01:42
28-07-2017

Doordachte keuze van los meubilair zorgt voor sfeervol en huiselijk woonzorgcentrum

De laatste jaren worden overal ziekenhuizen en woonzorgcentra gerenoveerd of maken ze plaats voor nieuwbouwprojecten. Een zorgproject betekent een grote uitdaging voor elke architect. Het ontwerp moet voldoen aan de strenge normering en ook op het vlak van interieurinrichting is er heel wat evolutie. In het verleden werden in zorginstellingen vooral donkere tinten gebruikt, maar vandaag wordt toch al veel gekozen voor lichte tinten en verschillende houtsoorten, om een huiselijke sfeer voor de bewoners te creëren.

woonzorgcentrum De Gerda3

Voor woonzorgcentrum De Gerda in Sint-Niklaas nam Vibe Hellebuck, architect en coördinator interieur bij architectenbureau LLOX begin 2016 contact op met Art Nivo om samen een concept uit te werken voor de inrichting van het los meubilair in de leefruimten en zithoeken, cafetaria met zithoek, onthaal, kapsalon, kantoren en alle andere algemene ruimten. De inrichting van de kamers gebeurt grotendeels door de bewoners en het OCMW zelf. Het team van Art Nivo bestaat uit tien vakkundige medewerkers die als het ware verbonden zijn door hun passie voor schoonheid en perfectie. Met een eigen, uitgesproken visie op wonen, werken en leven richten ze zich op diverse sectoren, waarvan Healthcare, Office, Retail en Hospitality de voornaamste zijn. “De architect en bouwheer van De Gerda wilden een woonzorgcentrum met een vrij lichte uitstraling en een huiselijke sfeer. De ‘instellingsachtige’ donkere kleuren moesten plaatsmaken voor veel hout en pastelkleuren. Het meubilair moest duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn”, stelt project manager Jan Van Havermaet van Art Nivo. “Net zoals in woonzorgcentrum Onderdale in Ursel en AZ Nikolaas Campus Beveren wilde men hier ook een moderne en eigentijdse inrichting voor de komende 20 à 25 jaar.”

woonzorgcentrum De Gerda2

Innovatie, design en duurzaamheid
Kwaliteit, esthetiek en functionaliteit staan bij Art Nivo centraal. Daarom bestaat hun aanbod aan meubilair uitsluitend uit designmerken, die kwalitatief en functioneel materiaal maken en oog hebben voor innovatie, design en duurzaamheid. De zetels in de zithoeken en leefruimten van De Gerda zijn geproduceerd door de Belgische projectmeubilairfabrikant Mobitec en combineren een uitstekend zitcomfort met een zeer huiselijke look, ideaal voor senioren. “Voor de stoelen en tafels zochten architect en bouwheer een lichte look, zoals berkenhout of licht essen. Er bestaan echter geen kwaliteitsvolle stoelen en tafels in die houtsoorten, die voor de zorg geschikt zijn. Onze Duitse partner Kusch + Co heeft de juiste techniek om beukenhout een lichte ‘berklook’ te geven. De keuze lag dan ook voor de hand”, aldus Van Havermaet. “Verder is het ook een uitdaging om een bekleding in pastelkleuren te vinden voor de stoelen en zetels in een woonzorgcentrum. Je moet namelijk rekening houden met heel wat vereisten, zoals dikte en gewicht, slijtvastheid, treksterkte, lichtechtheid, urine- en huidvetbestendigheid, …, maar zeker ook de normen op vlak van brandwerendheid. Gelukkig had Vescom uit Nederland, een firma gespecialiseerd in de productie van muur- en meubelbekledingen en gordijnen voor de zorgsector een nieuw kunstleder in de collectie dat aan die vereisten voldoet én ook nog eens in pastelkleuren leverbaar was.”

woonzorgcentrum De Gerda

Zo kon Art Nivo op elke vraag voor De Gerda een gepast antwoord bieden en dankzij het los meubilair een steentje bijdragen aan een huiselijke sfeer voor de bewoners.

Foto’s: Sourbron Fotografie

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

woonzorgcentrum De Gerda St Niklaas7VTDV4