Dräger
02:11
06-11-2018

Dräger bouwt OK’s met behulp van 3D/BIM en VR

Dräger Nederland in Zoetermeer bouwt nagenoeg volledige OK’s. Daarbij maakt de onderneming gebruik van de allernieuwste technieken zoals 3D/BIM en virtual reality (VR).

Medische technologiegigant Dräger levert tegenwoordig steeds meer onderdelen voor de operatiekamer. “Waar onze productenrange voor OK’s eerst voornamelijk pendels, OK-lampen, medische gassendistributiesystemen en beademingsapparatuur omvatte, is dit assortiment inmiddels behoorlijk uitgebreid”, vertelt Theo Ypma, manager Business Unit Workplace Infrastructure bij Dräger Nederland. “Zo bouwen we nu ook operatiekamers, dus de geconditioneerde ruimten zelf. Dit doen we met behulp van modulaire prefab wanden en plafonds van de HT-Group. Deze Duitse firma is gespecialiseerd in het ontwikkelen van kant-en-klare OK-wanden en -plafonds. Daarnaast werken we voor de operatietafels en het klein OK-meubilair samen met SCHMITZ u. Söhne, eveneens een gerenommeerde Duitse onderneming. Met deze krachtenbundeling bieden we onze klanten meerwaarde. Doordat er sprake is van systeemintegriteit sluiten al onze onderdelen ook nog eens naadloos op elkaar aan. En door onze eigen naam eraan te verbinden, staan we extra garant voor een kwalitatief hoogwaardig eindproduct.” Dräger is vanaf het ontwerp tot en met de installatie betrokken bij de totstandkoming van het operatiecentrum, van OK tot holding en opdek- en scrubkamers. “Wij zorgen voor het projectmanagement en de technologische invulling van het totale project waardoor we de klant veel werk uit handen nemen”, aldus Ypma. “Na de ingebruikname dragen we eveneens zorg voor het onderhoud van de door ons geleverde onderdelen.”

Maatwerk in virtual reality
De gebruiker wordt volledig betrokken bij de bouw en inrichting van de uiteindelijke operatiekamer. Daarvoor vertalen de architect en Dräger de eisen van de klant in een ontwerp zodat een op maat gemaakte, geavanceerde OK-werkomgeving ontstaat. Daarbinnen is de technologie van het gebouwbeheerssysteem volledig geïntegreerd en de medische techniek weggewerkt achter wanden en plafonds. Met de hoge eisen aan röntgenafscherming, geluidsreductie, antistatica, brandwerendheid en hygiëne is uiteraard eveneens rekening gehouden. Ter ondersteuning wordt de OK tot in detail in 3D uitgewerkt in virtual reality (VR). Ypma: “Dankzij onze interactieve VR-oplossingen en de koppeling met BIM kan de chirurg nu als het ware in een virtuele OK staan waarin de totale werkomgeving met alle apparatuur zichtbaar wordt. Door via een VR-bril naar het OK-ontwerp te kijken en dit interactief te maken, kunnen gebruikers als chirurg en anesthesist de gehele inrichting, inclusief apparatuur en de plaats ervan, evenals wanden, deuren, licht en kleuren vooraf toetsen én zelf aanpassen om uiteindelijk de werkprocessen te perfectioneren. Als fabrikant kunnen wij hiermee een maximale gebruikservaring bewerkstelligen en de toepassing van onze producten en die van onze samenwerkingspartners optimaliseren.”

Dräger

3D/BIM-productbibliotheek
Dit is mede mogelijk dankzij BIM, dat ook in de ziekenhuisbouw steeds belangrijker wordt. Een 3D/BIM-model bevat alle geometrie en informatie over het definitief ontwerp van een heel ziekenhuis of delen daarvan zoals het OK-complex, inclusief de gebruikte materialen en producten. Daarom neemt in de bouwkolom ook de vraag naar virtuele producten en leveranciers die daarmee werken toe. Architecten, adviseurs, constructeurs, aannemers en installateurs willen de plaats van bijvoorbeeld een pendel in de OK in het BIM-model kunnen zien, maar ook detailleringen als gewicht, vanwege de achterliggende constructie. “Dräger speelt daarop in met de 3D/BIM-productbibliotheek waarin 3D/BIM-modellen van een toenemend deel van ons assortiment verzameld zijn. Deze modellen kunnen bij de bouw betrokken partijen implementeren in hun eigen BIM-ontwerpmodellen. Dan wordt meteen duidelijk of onze producten aansluiten bij de rest van het bouwwerk of operatiecentrum. Dit is betrouwbaar en bespaart tijd en kosten”, stelt Ypma. 

Tegelijk voorziet de 3D/BIM-productbibliotheek in een behoefte van de ziekenhuizen zelf. Voor optimaal beheer en onderhoud van medische technologie willen ziekenhuizen weten wat er op dat gebied in de gebouwen aanwezig is en waar. Omdat in BIM alle informatie aanwezig is, kan elk product, of dit nu een pendel in de OK of het gassendistributiesysteem is, eenvoudig worden opgespoord.   


Dräger
Postbus 874,
2700 AW Zoetermeer

T +31 79 344 46 08
F +31 79 344 48 88
gms@draeger.com
www.draeger.com/gasmanagement

Tekst en beeld: Dräger

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

Medifix