Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Duurzaam advies in het woud van installaties
Julianakwartier bestaat uit drie zorgcomplexen, elk met een eigen karakter.

Duurzaam advies in het woud van installaties

Installaties leveren een belangrijke bijdrage aan het comfort en de duurzaamheid van zorginstellingen. Door de aanschaf van de juiste installaties – zoals verwarmings-, koel- en klimaatinstallaties – valt er voor instellingen bovendien veel winst te behalen. 

Een zorginstelling die haar installaties zeer bewust heeft gekozen, is Julianakwartier in Apeldoorn. Julianakwartier bestaat uit drie zorgcomplexen, elk met een eigen karakter. Voor de juiste installaties voor woon-zorgcomplex 2 en 3 won Explorius Ontwikkeling advies in bij J. van Toorenburg BV, al veertig jaar gespecialiseerd in warmte-, koel- en elektrotechniek. Dit advies leidde onder meer tot de installatie van PVT-panelen en het ClimaRad-systeem.

In het Julianakwartier in Apeldoorn zijn de installaties zeer bewust gekozen.

Adviezen conform de actuele voorschriften

“PVT-panelen zijn vaak onderdeel van onze adviezen”, vertelt Gino Kok, assistent-projectleider van adviesbureau J. van Toorenburg BV. “Deze hybride panelen leveren via de voorkant warm water en via de achterkant elektriciteit; een innovatieve techniek die voorziet in een goed, duurzaam systeem. Dit wil overigens niet zeggen dat we per definitie kiezen voor de laatste techniek. Een systeem moet zich bewezen hebben en voldoen aan de actuele voorschriften. Bovendien moet het voor onze klant een financieel voordeel opleveren.”

‘Onze opdrachtgevers zijn verzekerd van eerlijke, duurzame en circulaire adviezen.’

Overleg nutsbedrijven

Bij haar adviezen gaat J. van Toorenburg BV structureel te werk. Zij maakt eerst een Voorlopig Ontwerp met daarin alle benodigde elektrische en werktuigbouwkundige installaties. Vervolgens voert zij gesprekken met nutsbedrijven en met de klant, om zo toe te werken naar het Definitief Ontwerp. “Bij Julianakwartier hebben we installatieadviezen gegeven voor verlichting, elektra, beveiliging, ontruiming (brandmeld- en rook­installaties), tapwatersystemen, toiletten, ventilatie en klimaatbeheersing”, vertelt Kok. “De wens voor een energieleverend gebouw maakte onder andere het overleg met de nutsbedrijven zeer intensief.”

Dankzij de combinatie van het ClimaRad-systeem en een warmtebuffer op het PVT-systeem kan in elke ruimte het klimaat worden geregeld.

De juiste klimaatinstallatie

Voor ventilatie, verwarming en koeling adviseerde J. van Toorenburg BV het ClimaRad-systeem, een combinatie van ventilatie en fraaie designradiators. “Naast het ClimaRad-systeem heeft elke woning een eigen warmtebuffer op het PVT-systeem. Dankzij deze combinatie kunnen de bewoners overal zelf het klimaat regelen, inclusief luchtkwaliteit en temperatuur. Bovendien kunnen zij zo de energiebesparing maximaliseren.”

J. van Toorenburg BV adviseert installaties die passen in de gegeven situatie en voldoen aan de actuele eisen.

Duurzaamheid

“Duurzaamheid is binnen de bouw een groot punt van aandacht”, vervolgt Kok. “Dit geldt zeker voor nieuwbouw. De normen worden continu aangescherpt en zijn dan steeds sneller ook verplicht. Bouwondernemers en in het bijzonder installateurs kunnen hier niet meer omheen. Wij adviseren installaties die passen in de gegeven situatie en aan de actuele eisen voldoen. Dat is met de aangescherpte BENG-eisen nog niet zo eenvoudig. De eisen lijken minder streng, maar het aantal factoren dat meeweegt is toegenomen.”

“Binnen J. van Toorenburg BV geven we oprecht om het milieu. We weten dat je juist eenvoudige installaties het meest duurzaam kunt maken. Immers, hoe minder grondstoffen er nodig zijn, hoe minder belastend de installatie is voor het milieu. Hiermee zijn onze opdrachtgevers verzekerd van eerlijke, duurzame en circulaire adviezen. We spelen in op de energietransitie, houden de portemonnee van onze opdrachtgevers in de gaten, lichten onze adviezen toe en leveren deze aan in BIM. Dit maakt het gemakkelijk om de adviezen in te passen in de bouw.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details