Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Duurzaamheid in de zorg

Duurzaamheid in de zorg

Ziekenhuizen en zorginstellingen worden ook geconfronteerd met ecologische en economische uitdagingen, zoals vermindering van het waterverbruik. Met het juiste product kan alleen al tijdens het wassen van de handen tot 90% waterbesparing gerealiseerd worden en zo ook energieverspilling worden tegengegaan.

Aangepaste kranen dijken waterverspilling in

Door strikte regels wat betreft handhygiëne toe te passen in ruimten voor zorgverlening en private ruimten, kan het risico op bacterie-overdracht sterk worden verminderd. Natuurlijk moeten de nodige voorzieningen ingepland worden, aangepast aan de noden van chirurgen, doktoren en verzorgend personeel.

(Beeld: Marc Sourbron)

De verschillende handwaspunten worden zeer intensief gebruikt, waardoor de kranen haast voortdurend lopen. Het is dus een absolute must om het waterverbruik te beperken. Door te kiezen voor wastafel- of spoeltafelkranen met een debiet ingesteld op 4 of 5 liter per minuut, kan een waterbesparing van 45% gerealiseerd worden, zonder in te boeten aan comfort en doeltreffendheid. Door daarnaast te kiezen voor elektronische kranen die zijn uitgerust met een periodieke spoeling, wordt waterstagnatie en bijgevolg ook bacterie­groei voorkomen. Een automatische spoeling activeert zichzelf elke 24 uur na het laatste gebruik en spoelt gedurende 60 seconden. De kraan sluit bovendien automatisch na het verwijderen van de handen uit de detectiezone en heeft een beperkt debiet van 3 liter per minuut bij 3 bar. De gebruiker kan dus zijn handen nat maken, de zeep aanbrengen en de handen chirurgisch wassen en afspoelen zonder dat de kraan continu loopt. Met een dergelijke elektronische kraan daalt het waterverbruik tot 0,6 liter per gebruik, een daling van bijna 90%.

Zorgflits

‘Ook vanuit de reguliere zorg is er interesse in isolatieschorten’ De nood aan beschermingsmiddelen op alle COVID-19-afdelingen en de SEH vroeg in coronatijd om snel handelen. Binnen een dag was er in het Albert Schweitzer ziekenhuis akkoord voor de aanschaf van herbruikbare isolatieschorten van VP Medicals. Anja Vroon (Inkoop) gaat samen met collega Nelleke Visser (Infectiepreventie) niet alleen dieper in op het gelopen traject, ook het draagcomfort, het financiële voordeel en de milieuwinst worden belicht. 

“Een e-mail van het Bravis Ziekenhuis en een artikel in de krant, dat onze Bedrijfsleider medische zorgondersteuning Deni Kraus oppikte, maakten de weg vrij naar de komst van een sample van de herbruikbare isolatieschorten”, kijkt Vroon terug. Vanzelfsprekend stond snelheid van handelen de zorgvuldigheid niet in de weg. Visser: “We hebben de kwaliteit van het materiaal en de spatbestendigheid kritisch onder de loep genomen. Ook was er overleg met de collega’s van het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal.”

Deni Kraus, die mandaat had van de Raad van Bestuur voor het nemen van beslissingen in coronatijd, zette snel het licht op groen voor de aanschaf van vierduizend groene isolatieschorten. Vroon geeft aan dat de schorten misschien zwaar ogen, maar dat zij uiterst comfortabel zijn in het dagelijks gebruik. Vooralsnog worden de isolatieschorten ingezet op alle COVID-19-afdelingen en de SEH, maar Vroon proefde al interesse vanuit de reguliere zorg. “Zowel van verpleegkundigen als van artsen.” Het lijkt Vroon en Visser een prima idee om de isolatieschorten breder in te zetten. Vroon: “De kwaliteit is beter dan die van de disposables. De schorten bieden een betere bescherming en – ook niet onbelangrijk – zorgen voor minder afval. Dat maakt de isolatieschorten duurzaam.” Visser vult aan dat de isolatieschorten binnen 24 uur terug zijn van de regionale wasserette en dus snel weer inzetbaar zijn.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis is gevestigd in Dordrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details